Postfocus: wat is het en wat kan ik er mee?

Nieuwe technologieën en functies raken zo snel ingeburgerd dat vaak vergeten wordt hoe grensverleggend ze eigenlijk zijn. Postfocus is hier een sprekend voorbeeld van. Had je nog maar een paar jaar geleden iemand hierover verteld en je zou voor gek verklaard worden. Nu is het met deze technologie gewoon mogelijk om foto's te maken waarbij je pas achteraf bepaalt waar het scherpstelvlak in de afbeelding ligt.

Een creatieve én praktische uitkomst

Deze functie zorgt voor ongekende mogelijkheden. Niet alleen zijn mislukte 'out of focus' beelden verleden tijd, maar op het creatieve vlak kun je volop experimenteren. Je kunt bijvoorbeeld meerdere foto's uit een shot halen en ook op macro-gebied is het mogelijk om de fijnste details exact scherp in beeld te krijgen door te focus precies naar je wens te verleggen.

Zoekt u uitleg over postfocus? - 1

Technologie van Panasonic

Panasonic Panasonic heeft postfocus als eerste geïntroduceerd in 2015 onder de naam Panasonic Post Focus. Het is ook niet voor niets dat zij de eerste zijn, omdat de functie gebaseerd is op de Panasonic 4K Photo functie. De camera schiet automatisch een serie foto's in 4K en stelt daarbij op 49 plekken scherp. Je beschikt daarmee feitelijk dus over 49 foto's van hetzelfde tafereel met steeds op een andere plek het scherpstelvlak.

Zoekt u uitleg over postfocus? - 2