Productreview Lumix S9 systeemcamera

3 weken geleden

De nieuwe Lumix S9 is een nieuwe compacte all-in camera. De camera is kleiner dan vergelijkbare camera’s, zoals de Fujifilm X100V. Dit maakt het de ideale camera voor onderweg. De zon scheen, er waren mooie wolken in de lucht en de temperatuur was perfect om een rondje te fotograferen!

Bekijk de Lumix S9 systeemcamera

De Lumix S9 in de hand

De functieknoppen en instelwieltjes zijn goed geplaatst op de camera. Tijdens het fotograferen zijn alle knoppen binnen handbereik. Alle functieknoppen bevinden zich aan de rechterkant van de camera, wat makkelijk is om met één hand te bedienen tijdens het fotograferen. De sluitertijd kan worden ingesteld via het wieltje rond de menu-knop en het diafragma via het wieltje dat om de sluiter heen zit.

Doordat de camera niet zo groot is, valt het gewicht ook zeker mee. Dit is ideaal voor als je op pad bent en een niet te zware tas mee wilt nemen. Persoonlijk vind ik de camera minder prettig in de hand liggen; aan de achterkant zit een grip voor je duim, maar aan de voorkant mist wat mij betreft een bolling waar je vingers omheen kunnen vallen voor ideale grip. Dit is dus een minpuntje. Opvallend is de ‘LUT-knop’ voor de videografen onder ons. Deze knop geeft je tijdens het filmen de optie om een LUT toe te passen op je video in de camera zelf. De camera heeft een collectie LUT’s waar een beginnende videograaf wellicht al voldoende aan heeft. Daarnaast is er de mogelijkheid om zelf LUT’s te uploaden naar de camera via de LUMIX Lab App. Dit is perfect voor videografie, omdat je direct tijdens het filmen de juiste sfeer in je video kunt vastleggen.

Verder heeft de Lumix S9 een kantel- en roteerbaar scherm. Zo hoef je je niet in onmogelijke bochten te wringen als je bijvoorbeeld dichtbij of juist hoog boven de grond wilt fotograferen. Wat mij enigszins tegenviel was het feit dat het scherm niet horizontaal gekanteld kan worden. Het scherm moet eerst van de body gedraaid worden voordat hij flexibel gekanteld kan worden. Dit systeem is wel juist weer goed geschikt voor bijvoorbeeld vloggen en selfies. Met het scherm omgeklapt kun je gemakkelijk jezelf zien tijdens het opnemen van je vlog.

De camera techniek

De camera beschikt over een Phase Hybrid AF-systeem dat mensen, dieren, auto’s en motoren kan herkennen. Daarnaast kun je instellen dat er automatisch scherpgesteld wordt op het oog van een persoon, bijvoorbeeld tijdens het maken van portretten. In de praktijk vond ik de oogdetectie wat tegenvallen als een mens of dier wat meer beweegt. Bij meer beweging heeft de oogdetectie namelijk niet genoeg tijd om te herkennen waar het oog zit, wat in mijn geval tijdens het fotograferen van een eend resulteert in wat onscherpe foto’s. Buiten dit puntje om werkte de scherpstelling razendsnel. De camera wist iedere keer spot-on de focus te leggen op het juiste punt.

De full-frame sensor van de camera vangt je beelden in 24.2 megapixel, indrukwekkend voor het formaat en gewicht van de camera! De 24.2 megapixel zorgt ervoor dat er genoeg informatie wordt opgeslagen waarmee je in de nabewerking nog aan de slag kan. Verder is de kwaliteit ook zeer geschikt voor publicaties op sociale media en kun je ook een grote afdruk aan de muur hangen van een foto die je met de Lumix S9 hebt gemaakt.

De camera beschikt aan de rechterkant over een mini-hdmi en usb-c aansluiting waarmee de camera kan worden opgeladen. Tot slot zit er linksboven nog een microfoonaansluiting, in de buurt van de hotshoe waar de microfoon op wordt aangesloten.

Het Lumix S 26mm f/8.0 objectief

In combinatie met de nieuwe Lumix S 26mm f/8.0 objectief is de S9 systeemcamera helemaal compact. Lichter kan het bijna niet! Met deze lens kun je zeer onopvallend en zonder enig ongemak de hele dag door de straten lopen en fotograferen. Er is wel het vaste diafragma van f/8, wat een nadeel kan zijn. Bij veel daglicht op een zonnige dag zul je hier geen probleem mee hebben, maar bij minder licht en beweging in je beeld kom je echter al snel in de knel. In dat geval ben je genoodzaakt je ISO te verhogen, wat prima kan met een 24.4 megapixel full-frame sensor, maar het is niet ideaal.

Verder moet de lens handmatig scherpgesteld worden, wat soms een uitdaging kan zijn aangezien er geen zoeker op de S9 zit. Gelukkig heeft hierover nagedacht en verschijnen er kleine blauwe lijntjes wanneer bepaalde details scherp zijn.

Conclusie Lumix S9

De nieuwe Lumix S9 systeemcamera is een fijne camera voor creators en geschikt voor zowel foto als video. Met de 24.2 megapixel en een full-frame sensor fotografeer en film je in hoge kwaliteit.

De Lumix S9 is klein van stuk, waardoor hij makkelijk in gebruik is en ook zonder te veel ruimte in te nemen in je tas, meegenomen kan worden. Dus ben je op zoek naar een veelzijdige camera die niet te groot is, geschikt is voor video en foto én beschikt over een full-frame sensor, dan is dit een prima optie!

Bekijk de Panasonic Lumix S9

Auteur

Camiel Mudde

Zijn passie voor fotografie en zijn nieuwsgierigheid naar het menselijke verhaal heeft hem al naar enkele intrigerende plaatsen en evenementen geleid, waar hij de werkelijkheid vastleg met mijn camera.

Bekijk alle berichten

Stay in touch

Keep me up-to-date on the latest news, interesting blogs and deals.