10 dingen die je in de winter kunt fotograferen

In de winter is het koud, het is vroeg donker en de bomen zijn kaal. Toch kun je in de winter hele mooie foto’s maken van verschillende onderwerpen. Laat je inspireren op deze pagina en ga ook tijdens de winterdagen lekker aan de slag met je fotocamera!

1: Ochtendnevel

Mist en ochtendnevel kunnen in de winter lang blijven ‘hangen’. Dat is dé uitgelezen kans om bijzondere plekjes in het bos te bezoeken en te fotograferen. De alledaagse lanen en paadjes krijgen een hele mysterieuze uitstraling. Neem je statief mee zodat je met lange sluitertijden kunt werken. Met een beetje geluk komen er later nog wat zonnestralen tussen de bomen door en kun je zonneharpen fotograferen.

2: Rijp

Als het koud is en vriest, dan verandert waterdamp in een laagje rijp en hierdoor heeft alles buiten een witte laag! Dat ziet er heel bijzonder uit en zeker als je ergens dichterbij komt. Zet een macrolens op je camera of gebruik een tussenring en ontdek allerlei details en bijzondere structuren op takken, blaadjes en spinnenwebben.

3: Sterren

Wanneer het in de winter helder is kun je heel veel sterren zien. Zoek een zo donker mogelijke plek met weinig omgevingslicht en neem daar je camera, een lichtsterk objectief en een statief mee naartoe. Eventueel kun je overdag al een keer locaties zoeken en zo mooie voorgronden ontdekken. Denk aan een grote tak op de grond of een formatie stenen. Door meerdere foto's achter elkaar te maken en over elkaar heen te leggen, kun je zelfs startrails maken.

Leer alles over het fotograferen van sterren

4: Lichtsporen

Omdat het in de winter best vroeg donker is, kun je in de spitstijd de lichtsporen van bijvoorbeeld auto’s en trams fotograferen. Ga met je camera, een statief en een afstandsbediening op een tactisch kruispunt in de stad staan of zoek een hoger punt boven de snelweg uit. Het is heel erg leuk om te zien wat voor resultaten je kunt behalen met verschillende sluitertijden.

5: Sneeuwpret

De wereld ziet er echt heel anders uit wanneer het gesneeuwd heeft. Pak jezelf lekker warm in, ga naar buiten en fotografeer de vers gevallen sneeuw in het bos of leg juist de sfeer in de binnenstad vast. Maak foto’s van je spelende hond, de kinderen die buiten een sneeuwpop bouwen of sneeuwballen gooien, of gebruik de ‘setting’ voor een paar winterse portretten met een model! En heb je een drone? Fotografeer daar mee op mooie plekken waar je al eerder bent geweest.

Leer alles over het fotograferen in de sneeuw

6: Architectuur

Het wordt vroeg donker en dat betekent dat je niet zo laat de deur uit hoeft te gaan voor het maken van architectuurfoto’s in het blauwe uurtje. Het licht is dan ontzettend mooi. En doordat het buiten donker is, zijn de lampen in de gebouwen al veel eerder aan. Dit zorgt voor mooie, sfeervolle architectuurfoto’s.

Leer meer over architectuurfotografie

7: Straatfoto’s

Ben je gek op straatfotografie? Het straatbeeld van een stad in de winter is anders dan in de zomer. De straten worden aan het begin van de winter versierd met kerstlampjes en andere decoraties, iets wat voor heel veel sfeer zorgt. Leg de gezelligheid in de winkelstraten vast of juist de gehaastheid van mensen in de omgeving van het station. Ga er ook zeker een keer op uit als het regent of sneeuwt!

8: IJskristallen

Geen enkel ijskristal of ‘sneeuwkristal’ ziet er hetzelfde uit, de enige overeenkomst is dat ze allemaal zeshoekig zijn. Je hebt een macrolens met een sterke vergrotingsfactor, groter dan 1:1, nodig om deze wonderlijke kristallen in detail vast te leggen, want ze zijn hooguit een paar millimeter groot. En hoe eerder je op pad gaat, hoe groter de kans is dat je ze ergens ontdekt vlak nadat het gesneeuwd heeft.

9: Vogels

Er zijn een heleboel vogels die in Nederland overwinteren. Pak je telelens erbij en ga eens naar een speciale fotohut, of blijf dicht bij huis om tuinvogels te fotograferen. Je kunt in de tuin een mooie voerplek maken voor de vogels en zo wat voor ze terug doen in deze koude periode. Als de vogels je tuin eenmaal hebben ontdekt, dan zul je daar als fotograaf en natuurliefhebber, de hele winter plezier van hebben.

Bekijk het blog met tips over het fotograferen van vogels

10: Bevroren zeepbellen

Het fotograferen van bevroren zeepbellen kun je gemakkelijk zelf doen. Het kan gewoon in je eigen voortuin of achtertuin. Ga hiermee aan de slag wanneer het sterk vriest en kijk hoe snel de zeepbel verandert in een bal met mooie ijsbloemen. Je kunt hier hele leuke foto’s van maken met een macrolens of met behulp van tussenringen. Belangrijk is wel dat je een plekje uit de wind kiest!

Lees meer over het fotograferen van zeepbellen

Meer lezen?

Bevroren zeepbel foto's
Bevroren zeepbel foto's
Om bevroren zeepbellen te fotograferen heb je snelheid en een heleboel geduld nodig. Wij leggen je uit hoe je dit het beste kunt doen.
Lees meer
Lange sluitertijd foto's
Lange sluitertijd foto's
Wat heb je nodig voor long exposure fotografie en hoe maak je van die mooie, dromerige foto's met een lange sluitertijd?
Lees meer