11 dingen die je kunt fotograferen in de zomer

In de zomer is het langer licht en hebben veel mensen vakantie. Je hebt dus langer de tijd om te fotograferen én er is van alles te beleven en vast te leggen. Op deze pagina vind je inspiratie om te fotograferen in de zomer.

1: Dieren en hun kroost

In de lente worden er veel dieren geboren en in de zomer groeien ze op. Dit is een uitgelezen kans om jonge geitjes te fotograferen op de kinderboerderij of om jonge vosjes te spotten die buiten voor de burcht aan het spelen zijn! Wanneer je ‘s morgens iets voor zonsopkomst of ‘s avonds rond zonsondergang op een mooi en rustig plekje wacht, kun je prachtige foto’s maken van wilde dieren.

11 dingen die je kunt fotograferen in de zomer - 2

2: Leuke dagjes uit

Neem je camera mee wanneer je er een dagje op uit gaat met het gezin of met vrienden! Maak een leuk verslag met onvergetelijke en bijzondere momenten van die dag en vergeet uiteraard een groepsfoto niet. Blijf voor een compleet verhaal om je heen kijken. Is er een leuk doorkijkje in de straat te spotten, heb je een mooie binnentuin ontdekt of zijn er bijzondere inwoners in de dierentuin die wel op de foto willen?

3: Insecten

Het is in de zomer een drukte van jewelste bij het insectenhotel, de bloemen, sloten of vijvers en bloeiende kruiden. Probeer een bij of hommel in vlucht te ‘vangen’, kijk wat er in je eigen tuin rondloopt of sta juist vroeg op om insecten te fotograferen die zich nog moeten opwarmen voor de dag. ‘s Morgens is het een stuk kouder en dan zitten libellen, juffers en vlinders stil te wachten in het gras tot ze zich kunnen warmen aan de zon!

11 dingen die je kunt fotograferen in de zomer - 3

4: Landschappen

Zowel de reislustige fotografen als de thuisblijvers kunnen in de zomer experimenteren met landschapsfotografie. Je omgeving ziet er heel anders uit dan in de winter. Het frisse groen van gewassen, bloeiende kruiden, intens blauwe luchten en de witte schapenwolken zorgen samen voor een idyllisch plaatje. Zoek de mooie plekjes op en speel met aanwezige lijnen, je standpunt en de compositie!

11 dingen die je kunt fotograferen in de zomer - 4

5: Portretfoto’s

Niet alleen op straat kun je mooie portretten schieten, je kunt speciaal een fotoshoot plannen rondom het ‘gouden uurtje’, ook wel het magische uur genoemd. Rond zonsondergang is het licht zachter en warmer van toon. Het zonlicht geeft heel veel sfeer en het is prachtig voor het landschap en portretfotografie! Gebruik de zon bijvoorbeeld als tegenlicht.

6: Je kinderen

Kinderen zijn werkelijk met van alles en nog wat bezig in de zomervakantie: struinen in de achtertuin, stoepkrijten, voetballen, watergevechten, een boekje lezen, hutten bouwen of iets knutselen. Dit zijn hartstikke leuke en kostbare momenten om vast te leggen voor later. Door met een telelens te fotograferen gaat de focus naar je kinderen en hebben ze je mogelijk minder snel in de gaten!

11 dingen die je kunt fotograferen in de zomer - 5

7: Onweer en bliksem

Onweersbuien komen het meest voor in de zomer en het vastleggen van bliksem is niet alleen spannend, maar ook leuk en uitdagend! Houd daarom het weerbericht in de gaten en wees erop voorbereid om er op uit te trekken. Je hebt je camera, een goed statief en een afstandsbediening nodig om onweer te fotograferen.

Lees het blog over het fotograferen van stormen

11 dingen die je kunt fotograferen in de zomer - 6

8: Sterrenfoto’s

Wanneer het ‘s nachts helder is, kun je foto’s maken van de sterren of misschien zelfs wel de Melkweg! Zo leg je het landschap op een hele andere manier vast dan overdag. Je hebt hiervoor je camera, een lichtsterk objectief (bijvoorbeeld met f/2.8 of f/1.8), een statief en een afstandsbediening nodig. Stel eerst scherp op een felle ster. Daarna is het een kwestie van experimenteren met de sluitertijd.

11 dingen die je kunt fotograferen in de zomer - 7

9: Barbecue

De zomer is hét seizoen om de bbq aan te zetten. Tijdens een gezellig avondje barbecuen gebeurt er van alles: er zijn mensen, er is lekker eten en er zijn vlammen! Maak foto's van de aanwezigen, de voorbereidingen die worden getroffen, het barbecuen zelf, close-ups van het eten, de tafel en de ontspannen sfeer er omheen. En vergeet niet om zelf mee te genieten!

10: Wandeltochten

Trek er op uit en neem zeker je camera mee als je een wandeltocht gaat doen. Onderweg kun je van alles tegenkomen. Een mooi doorkijkje, een weids uitzicht vanaf een wat hoger punt, bijzondere insecten en bloemen of een onverwachte ontmoeting met een dier, ga zo maar door! Vergeet geen selfies of foto’s te maken van met wie je aan het wandelen bent.

11: Vakantiefoto’s

Natuurlijk neem je je digitale camera mee op vakantie om die geweldige reis in hoge kwaliteit vast te leggen. Maak niet alleen foto’s van het uitzicht bij het hotel, de lokale mensen op straat en de pittoreske steegjes op je bestemming. Denk aan de chaos die hoort bij het inpakken thuis, dingen die gebeuren tijdens het reizen zelf, het spectaculaire uitzicht vanuit het vliegtuig en al dat lekkere eten!

Lees tips voor het maken van de beste vakantiefoto's

11 dingen die je kunt fotograferen in de zomer - 9

Meer lezen?

Hoe fotografeer je sterren?
Hoe fotografeer je sterren?
Het fotograferen van de sterren of de melkweg is helemaal niet zo moeilijk. Volg de stappen op deze pagina en doe het zelf!
Lees meer
Hoe fotografeer je insecten?
Hoe fotografeer je insecten?
Hoe kun je een insect goed scherp en gedetailleerd op de foto krijgen? Lees hier allerlei tips om insecten te fotograferen!
Lees meer