Tips voor het fotograferen van inkt in water

Voor het maken van leuke foto’s heb je niet altijd een mooie locatie nodig, thuis kun je met eenvoudige spullen ook toffe foto's maken. Het fotograferen van inkt in water zorgt voor unieke beelden en het is leuk om mee te experimenteren. Lees verder om te ontdekken hoe je dit precies doet en wat je nodig hebt!

Wat heb je nodig?

Je hebt maar een paar dingen nodig. Natuurlijk water, inkt, een camera met een zoomlens om de foto’s mee te maken en een glazen bak waar het water en de inkt in kunnen. Om zo min mogelijk reflectie te krijgen in het water, is het handig om een tactische plek te kiezen waar weinig lichtinval is. Zet de bak eerst op wat verschillende plekken neer om een goede inschatting te maken waar je het beste de foto’s kunt maken.

Thuisstudio maken? Dit heb je nodig!

De volgende stap is om een neutrale, lichte achtergrond te creëren. Zet het water tegen de muur of gebruik wit papier om de onder- en achtergrond zo licht mogelijk te krijgen. Voor een echt egale achtergrond kun je het beste een smalle achtergrondrol gebruiken.

Bekijk alle achtergrondrollen

Stel je camera in op de juiste waardes

Nu is het tijd om je camera op de juiste instellingen te zetten en om te testen of de camera goed voor het onderwerp staat. Zet de camera op een statief ter hoogte van het water. Kijk daarna tot hoever je in moet zoomen zodat de omgeving niet op de foto staat. Je kunt ook achteraf de foto’s croppen, maar dit ligt aan wat je zelf het fijnste vindt werken!

Gebruik de handmatige scherpstelling omdat het lastig is voor een camera om goed automatisch scherp te stellen op de bewegende inkt. Doe bijvoorbeeld even een vinger in het water waar je de inkt gaat druppelen en stel daar handmatig op scherp.

Gebruik extra licht

Als je al veel natuurlijk licht hebt in de kamer waar je gaat fotograferen, dan is een flitser of continulamp bijna niet nodig. Heb je een wat donkere setting? Dan is het handig om een continulamp of een flitser te gebruiken. Een flitser kun je met een trigger aansturen vanaf je camera. Speel hier vooraf even mee om te testen hoe de foto’s eruit komen te zien.

Ga naar flitsers

Ga aan de slag en experimenteer

Nu kun je beginnen! Zuig wat inkt op met een pipetje en laat het langzaam in het water druppelen. Je kunt ervoor kiezen om de zelfontspanner op je camera te gebruiken of iemand vragen om de inkt voor je in het water te druppelen.

Bekijk na de eerste paar foto’s wat de juiste timing is en speel hiermee. Voor het beste resultaat is de timing van druppelen en fotograferen belangrijk, oefen hiermee en neem de tijd om te ontdekken wat het beste voor je werkt. Tevreden met de foto’s? Speel eens met meerdere kleuren en de belichting om de beelden abstracter te maken en te ontdekken wat je tof vindt om vast te leggen.

Klaar? Bewerk je foto’s na!

Na het fotograferen kun je de foto’s bewerken met bijvoorbeeld Adobe Photoshop of Lightroom. Je kunt de foto’s croppen en spelen de lichte en donkere tinten. Tenslotte is het patroon van de inkt in het water, de blikvanger van het gemaakte beeld. Door het maken van zulke foto’s leer je veel over compositie en de juiste timing. Daarnaast is het leuk om een keer uit je comfortzone te stappen en te experimenteren met iets nieuws.

Handig om te gebruiken

Meer lezen?

Dubbele belichting maken
Dubbele belichting maken
Wil je experimenteren met een dubbele of meervoudige belichting? Hier staan twee verschillende manieren uitgelegd hoe je dit kunt doen!
Lees meer
Welke statiefkop heb ik nodig?
Welke statiefkop heb ik nodig?
Het is belangrijk dat een statiefkop genoeg draagvermogen heeft en qua functies aan je verwachtingen voldoet. Welke heb jij nodig?
Lees meer