Foto’s maken met gekleurde rookfakkels

Met rookfakkels kun je supergave portretfoto's maken. Gebruik ze bij je volgende shoot of bruiloft en geef je foto's die extra touch waardoor ze echt opvallen. We geven je op deze pagina leuke tips voor het fotograferen met gekleurde rookbommen!

Waarom foto’s maken met rook?

Je kunt fakkels met witte rook en gekleurde rook zoals geel, oranje, groen, roze, rood, blauw, paars en zelfs zwart kopen. Rook is een speels en veelzijdig element waarmee je iets extra’s toevoegt aan een foto of iets kunt accentueren. Gebruik rookfakkels:

 • Voor een gender reveal foto
 • Tijdens loveshoots en bruiloften
 • Op minder inspirerende locaties
 • Voor een dromerige of magische sfeer
 • Voor een extra dreigende sfeer

Houd rekening met de wind

Fotograferen met rook werkt het beste wanneer het windstil is of op een beschutte plek. Is er toch wat wind tijdens de fotoshoot? Houdt er dan rekening mee dat de wind tussendoor kan draaien en dat je daar snel op moet reageren. Hoe langzamer de rook beweegt, hoe dikker het spoor van de rook op dat moment is.

Werk efficiënt en maak afspraken

Een rookfakkel brand niet zo lang. Bereid je foto’s voor en denk na over wat je precies wilt fotograferen. Wat voor foto's wil je maken? Hoe staan je modellen er op? Spreek af in wat voor patroon het model de rookstaaf beweegt en welke kant ze daarna opkijkt. Natuurlijk kun je je modellen of assistent altijd bijsturen tijdens de shoot, maar zo werk je efficiënt!

Tips voor het fotograferen met rook

Bereid je voor op de fotoshoot en denk na over de instellingen van je camera. Rook is namelijk onvoorspelbaar en je hebt maar kort de tijd om foto’s te maken. Dit zijn dé dingen die je moet onthouden zodat je goed voorbereid op pad gaat:

Bedenk wat je mee moet nemen
Maak van te voren een lijst van wat je allemaal mee wilt nemen zodat je niets vergeet. Je zult altijd zien dat die ene aansteker die je hebt, er ineens mee ophoudt. Neem meerdere aanstekers mee, net als een emmer om uitgebrande fakkels in te doen en wat flessen met water om de boel mee te kunnen ‘blussen’ voor je er weer de auto instapt.

Zet je camera op de burst-stand
Rook ziet er de ene seconde al heel anders uit dan in de seconde ervoor of erna, zet je camera daarom in de burst-stand. Hierdoor maak je meerdere foto's per seconde en is de kans op een mooi moment het grootst. Dit kan het verschil maken tussen de perfecte foto of een verstopt gezicht achter de rook!

Gebruik een snelle geheugenkaart
Doordat je in de burst-modus werkt, maak je ontzettend veel foto’s. Het is natuurlijk vervelend om tussendoor te wachten op het wegschrijven van de foto’s voor je verder kunt fotograferen. Je hebt een snelle geheugenkaart nodig met een hoge opslagcapaciteit. Kies de geheugenkaart die qua snelheid bij jouw camera past.

Schakel naar handmatig scherpstellen
Door de rook heeft je camera misschien moeite om scherp te stellen. Lukt het echt niet en blijft je lens maar ‘hunten’ zonder ergens op scherp te stellen? Schakel dan over naar de handmatige scherpstelling.

Gebruik een klein diafragma
De scherpte komt erg nauw en omdat het scherpstellen al uitdagend genoeg is, raden we je aan om met een wat hoger diafragma getal zoals f/5.6 te fotograferen. Zo weet je zeker dat het goed zit met de scherpte!

Werk met een snelle sluitertijd
Doordat rook snel van vorm verandert, heb je een snelle sluitertijd nodig. Gebruik bijvoorbeeld een sluitertijd van 1/500e van een seconde om de vorm van de rook te ‘bevriezen’. Zo zie je de sporen en vormen van de rook duidelijk op beeld.

Speel met de vorm van de rook

Rook kun je vormgeven voor extra creatieve resultaten. Het is heel tijdelijk, het vergt wat oefening en het moet écht heel snel, maar het is zeker niet onmogelijk! Gebruik een koffer, een luik, een paraplu, een holte of een deuropening. Door het object of de ruimte wordt de rook tijdelijk tegengehouden en heeft het een vorm die je kunt uitkienen. Soms kan het model dit zelf doen, in andere gevallen heb je een assistent nodig om je te helpen. Hieronder een voorbeeldfoto:

Voeg flitslicht toe

Je kunt lekker experimenteren door gekleurde rook en flitslicht samen te brengen. Denk maar aan het gebruik van licht en rook op het podium bij een optreden! Zet de flitser aan de zijkant of achter je onderwerp. Door de rook tussen het onderwerp en de flitser te laten gaan, leg je er extra nadruk op. Om dit effect te krijgen en details in de rook te behouden moet je waarschijnlijk iets onderbelichten. Dit doe je door een lagere ISO-waarde, een snellere sluitertijd of een hoger diafragma-getal te kiezen.

Dit heb je nodig

Kijk uit met je kleding

Een rookfakkel geeft een brandgeur af die snel in je kleren en haar trekt. Wil je graag rookfoto’s maken met een bruidspaar? Laat een assistent op een gepaste afstand de fakkel aansteken en daarmee heen en weer rennen om het kader te vullen. Zeker met gekleurde rook is het verstandig om afstand te bewaren tot de bruid en de bruidegom. De rook kan namelijk vlekken in stof veroorzaken wanneer de fakkel te dichtbij is.

Veiligheid staat voorop

Een rookstaaf of rookbom heeft een strijk ontsteking en daarom wordt het gezien als vuurwerk. Ze kunnen vonkjes afgeven, heet worden en zelfs ontploffen bij oververhitting. Je kunt niet alle fakkels vasthouden. Lees de instructies door voor gebruik en kijk bij het aanschaffen wat er wel en niet kan voor een veilig gebruik.

Wil je ‘m op de grond zetten? Doe dit niet in een bos of droge vlakte, maar alleen in een open omgeving met een harde ondergrond. Neem altijd een emmer mee om gebruikte fakkels in te leggen en neem meerdere flessen gevuld met water mee om alles te ‘blussen’ wanneer je klaar bent. De fakkel blijft na gebruik nog best lang warm.

Controleer van te voren of het toegestaan is om de rookstaven op de door jou gewenste locatie te gebruiken en informeer mensen in de buurt van je plannen zodat er geen onnodige paniek ontstaat. Ga je binnen fotograferen in een geventileerde ruimte bij een bedrijf of een leeg gedeelte van een fabriek? Vraag of er rookmelders zijn en of deze tijdelijk uitgeschakeld mogen worden.

Stap voor stap foto’s maken met rook

Je kunt het volgende stappenplan volgen als je gaat fotograferen:

 • Kies een geschikte locatie voor de fotoshoot
 • Houd rekening met eventuele wind
 • Maak eerst wat testfoto’s zonder rook
 • Optimaliseer je camera instellingen
 • Spreek af wat voor foto’s je gaat maken
 • Maak nu de foto’s met de gekleurde rook
 • Doe de uitgebrande fakkel in een emmer
 • ...heel veel plezier!

Meer lezen over fotografie?

Tips voor lightpainting
Tips voor lightpainting
Lightpainting betekent 'tekenen met licht'. Hier leer je stap voor stap hoe je een lightpaint foto maakt en wat voor lichtbronnen je kunt gebruiken.
Lees meer
Polaroids op je bruiloft
Polaroids op je bruiloft
Foto's helpen je om deze allermooiste dag te herbeleven. Met een Polaroid camera kun je hele leuke foto's maken tijdens je bruiloft!
Lees meer