Tips voor fotografie tijdens het gouden uur

Bijna elke beeldmaker kent het “gouden uur” als een moment om sfeervolle foto’s of video’s te maken met een behaaglijke, warme gloed. Maar wat is het gouden uur precies, wat kun je op dit tijdstip fotograferen en waar moet je op letten als je op locatie beelden maakt? Op deze pagina lees je alles over het maken van foto’s tijdens het gouden uur.

Wat is het gouden uur en wanneer is het?

Het gouden uur is een moment van ongeveer een uur net voor zonsopkomst en vlak na zonsondergang. De zon staat dan laag aan de horizon en het zonlicht dringt de atmosfeer onder een hoek binnen waarbij blauwe golflengten verstrooid worden. Hierdoor heeft het licht een warme gele of zelfs oranjekleurige gloed en het is heel diffuus. De schaduwen zijn minder hard dan midden op de dag en daardoor is het een ideaal moment om beelden te maken. Het exacte tijdstip van het gouden uurtje hangt af van jouw locatie en het seizoen.

Handige apps voor gouden uur fotografie

Omdat het tijdstip van het gouden uur wisselend is, is het slim hiervoor een speciale app op je telefoon te gebruiken. Kijk bijvoorbeeld eens naar PhotoPills, Golden Hour, Magic Hour, Sun Seeker of The Photographer’s Ephemeris. Met behulp van de app kun je zien wanneer jij eropuit moet om te fotograferen of filmen op locatie met dit mooie licht. Zo kun je je goed voorbereiden en gericht aan het werk gaan. De apps hebben bovendien nog veel meer handige functies voor beeldmakers en zijn zowel voor Android als iOS beschikbaar.

Dit kun je fotograferen tijdens het gouden uur

Een straatbeeld in een stad die slaapt, een uitgestrekt landschap met een beekje, details van een oud gebouw, een loveshoot of familieportret en een libelle die nog helemaal onder de dauwdruppels zit… Het licht van het gouden uur maakt deze dingen extra magisch om vast te leggen. Zet de wekker vroeg en trek de lege stad of ontwakende natuur in. Doordat schaduwen zo zacht zijn, is dit licht zeer flatteus voor portretfotografie. En als je fotografeert met tegenlicht of zijlicht, dan krijgen onderwerpen een gouden randje. Dit geeft echt een bijzondere sfeer aan je beelden!

Let op het licht tijdens het gouden uurtje

Naast de timing, moet je tijdens het fotograferen goed letten op de richting van het licht. De hoek van het licht heeft impact op hoe het licht op je onderwerp valt en op je belichting. Wil je experimenteren met het licht? Neem eens een reflectiescherm of een kleine flitser mee. Zo kun je spelen met verschillende effecten en heel verrassende resultaten krijgen. Je moet wel snel zijn: vanwege de beperkte duur zal het licht tussendoor in korte tijd veranderen.

Camera instellingen voor het gouden uur

Als je foto’s maakt tijdens het gouden uur, moet je de belichting van je camera handmatig instellen om het beste resultaat te krijgen. Een camera kan bijvoorbeeld slecht omgaan met tegenlicht. Bij tegenlicht zul je zelf iets moeten overbelichten en als je juist een silhouet wilt fotograferen, zul je moeten onderbelichten om het gewenste effect te krijgen. Wil je écht een keer iets anders? Dan kun je gaan spelen met de witbalans van je camera. In plaats van de witbalans automatisch door de camera te laten bepalen, kun je de witbalans handmatig instellen en de kleuren manipuleren. Dit kan verrassende resultaten geven.

Dit wil je als fotograaf bij je hebben

Lees verder en laat je inspireren

Portretfoto's met tegenlicht
Portretfoto's met tegenlicht
Hoe ga je op locatie om met tegenlicht tijdens het maken van portretfoto's? Op deze pagina staan tips voor het maken van portretten met tegenlicht!
Lees meer
Welke Lensbaby moet ik kopen?
Welke Lensbaby moet ik kopen?
Lensbaby objectieven zijn uniek en hebben elk een heel eigen effect op je beelden. Op deze pagina lees je welke Lensbaby wat voor effect geeft.
Lees meer