Welke Lensbaby moet ik kopen?

Bij het kopen van een objectief let je op de brandpuntsafstand en de lichtsterkte. Maar de Lensbaby objectieven zijn uniek en hebben elk een heel eigen effect op je beelden. Op deze pagina lees je welke Lensbaby wat voor effect geeft.

Bekijk alle Lensbaby objectieven

Lensbaby Burnside

Het Lensbaby Burnside 35 objectief heeft een lichtsterkte van f/2.8 en een brandpuntsafstand van 35mm. Het middelste gedeelte van je beelden zijn helder en scherp. Het midden wordt omringd met een subtiele, cirkelvormige bokeh en vignettering. Door de bronskleurige schuifknop op de lens te verplaatsen bepaal je zelf hoe de balans tussen de scherpte, de bokeh en de vignettering is. De Lensbaby Burnside geeft je dus een uitgebreide controle over de selectieve scherpstelling en de kwaliteit van de bokeh.

Welke Lensbaby moet ik kopen? - 1

Lensbaby Composer Pro II

Wanneer je de Composer Pro II van Lensbaby buigt, blijft het objectief in de gekozen hoek staan. Door de hoek van het objectief te draaien, verander je eigenlijk de positie van het hele scherpstelvlak en hierdoor kun je zeer creatieve foto’s maken. Het scherpe gedeelte wordt omringd door een bijzondere bokeh.

Composer Pro of Pro II?

De Lensbaby Composer Pro II is de opvolger van de Lensbaby Composer Pro. Wat zijn de verschillen tussen deze twee objectieven? Bij de Composer Pro II is de robuuste behuizing van metaal meer verfijnd en er zijn grijze accenten toegevoegd. Daarnaast is de tilt-functie bij de Pro II verbeterd doordat dit objectief in elke richting vijftien graden te kantelen is.

Welke Lensbaby moet ik kopen? - 2
Welke Lensbaby moet ik kopen? - 3

Lensbaby Sol

Met de Lensbaby Sol is het eenvoudig om een onderwerp goed in beeld te isoleren en te omringen met een vloeiende bokeh. Met de speciale vergrendeling zet je de positie van de lens vast voor een perfecte scherpstelling. De kanteling van de lens is maximaal 8.5 graden en met de twee instelbare bokeh-bladen voeg je zelfs lijnen en texturen toe aan de bokeh. De Lensbaby Sol 22 is speciaal ontworpen voor Micro Four Third camera’s en geeft hetzelfde beeld als de Lensbaby Sol 45 op een fullframe of APS-C camera.

Welke Lensbaby moet ik kopen? - 4

Lensbaby Trio

De Lensbaby Trio is een compact en licht objectief met drie verschillende effecten: Twist, Velvet of Sweet. Met ‘twist’ is het centrale gebied scherp en zit er letterlijk een twist in de bokeh er omheen. Het ‘velvet’ effect is bijna filmisch te noemen door de zachte gloed in combinatie met een opvallende scherpte. Het ‘sweet’ effect zorgt voor veel scherpte in het midden en een zachte onscherpte daar omheen. Aan de voorkant zit een schijf die je kunt roteren en zo bepaal je met welk effect je fotografeert. De Lensbaby Trio heeft een korte minimale scherpstelafstand van twintig centimeter en een grote beeldhoek. Hierdoor is deze lens ideaal voor landschappen, macro- en portretfoto’s.

Welke Lensbaby moet ik kopen? - 5
Welke Lensbaby moet ik kopen? - 6

Lensbaby Twist

Het Lensbaby Twist objectief is een speels objectief waarmee je goed de nadruk op je onderwerp kunt leggen. Het creatieve bokeh-effect heeft letterlijk een twist doordat het centrale gebied scherp is, maar er een draai in de bokeh er omheen zit. Daarnaast heeft de lens wat vignettering aan de randen. Zo gaat de aandacht nog beter naar je onderwerp. Dit bijzondere effect is gebaseerd op een Petzval objectief uit 1940.

Welke Lensbaby moet ik kopen? - 7

Lensbaby Velvet

De Lensbaby Velvet 28, Velvet 56 en Velvet 85 zijn de moderne versies van klassieke objectieven voor portretfotografie. De velvet look en feel is bijna filmisch te noemen door de zachte gloed in combinatie met een opvallende scherpte. Het kan aanvoelen alsof de foto’s met een analoge camera zijn gemaakt. Dit is hét objectief voor het maken van expressieve portretfoto’s met een wijd open diafragma, maar door de extreem korte minimale scherpstelafstand kunnen ook macrofotografen hier veel plezier mee beleven!

Welke Lensbaby moet ik kopen? - 8
Welke Lensbaby moet ik kopen? - 9

Lensbaby Optic Swap System

Veel Lensbaby objectieven zijn geschikt met het Optic Swap System. Dit unieke systeem is aantrekkelijk omdat het optiek, letterlijk het middelste gedeelte van de lens, uitneembaar is. Je kunt dit verwisselen met een ander optiek voor een ander effect. Zo heeft het Sweet 50 Optic een heel andere uitstraling dan het Creative Bokeh Optic of de Twist 60 Optic. Let er bij het kopen van een Lensbaby objectief goed op of je de juiste optic hebt!

Welke Lensbaby moet ik kopen? - 10

Lensbaby Omni

Het Omni Creatieve Filtersysteem van Lensbaby zorgt voor een beetje extra magie in je beelden. Door kristallen en andere doorschijnende materialen voor de lens te plaatsen met behulp van een filter-ring, creeër je flares, reflecties en strepen. De bevestiging op de ring is magnetisch en je kunt de voorwerpen daar plaatsen waar jij dat wilt. De Lensbaby Omni set kun je uitbreiden met extra kristallen of kleurrijke items voor nóg meer bijzondere effecten.

Welke Lensbaby moet ik kopen? - 11

Dit zijn de meest populaire Lensbaby's

Meer lezen?