Zo kun je vallend fruit in water fotograferen

Geen inspiratie, maar wil je wat uitdagends proberen? Ga aan de slag met het fotograferen van fruit dat in water valt. Deze tak van fotografie vergt wat ervaring en de nodige apparatuur, maar het is leuk om te doen en een mooie toevoeging aan je portfolio. Lees verder om te leren hoe je dit soort toffe foto’s kunt maken.

Zo kun je vallend fruit in water fotograferen - 1

Wat heb je nodig?

Je hebt een aantal dingen nodig om goede foto’s te kunnen maken van fruit dat in water valt. Belangrijk is natuurlijk een digitale camera die je handmatig kunt instellen en waarmee je in RAW-formaat kunt fotograferen. Gebruik een macrolens om mooie close-up opnames te maken. Vanwege het opspattende water is het verstandig om een spatwaterdicht objectief te gebruiken. Als je niet in het bezit bent van een spatwaterdichte lens, dan kun je ook kiezen voor een zoomlens. Zo kun je toch dichter inzoomen op het onderwerp, zonder het risico dat je objectief nat wordt. Verder heb je een reportage- of studioflitser nodig (twee is nog beter) met handmatige instellingen, een statief om je camera stabiel op te zetten, een statief om je flitser op te plaatsen en een neutrale achtergrond. De achtergrond is het liefst zo donker of licht mogelijk om de foto’s goed tot hun recht te laten komen. Tot slot het fruit en een bak met water waar je het fruit in laat vallen.

Zo gebruik je de flitser

Met een camera kun je tot een bepaalde limiet een snel bewegend onderwerp scherp vastleggen. De flitser is cruciaal voor het vastleggen van het perfecte moment. Gebruik een externe flitser en stel deze in op een lage sterkte om een snelle flitssnelheid te bereiken. Dit bevriest de actie en zorgt voor een scherp beeld. Richt de flitser zijdelings op het vallende fruit, zodat het licht het water en het fruit doordringt zonder harde schaduwen te veroorzaken. Als je meerdere flitsers hebt, experimenteer dan met het plaatsen ervan op verschillende posities om het effect te zien dat ze hebben op je eindresultaat.

Het vermogen hoeft niet hoog te zijn, als de flitssnelheid dit maar wel is. Dit kun je instellen door het vermogen lager te zetten of door een speciale ‘freeze’ modus in te schakelen. Sommige flitsers bieden ondersteuning voor Hypersync of High-Speed Sync, ook bekend als hoge snelheid synchronisatie. Dankzij HSS of HS is het mogelijk om flitsfotografie te combineren met zeer korte of snelle sluitertijden op je camera. Hierdoor kun je het omgevingslicht volledig negeren, zelfs wanneer je buiten bezig bent. Dit komt goed van pas als je bewegingen scherp wilt vastleggen of als je bij helder licht een groot diafragma wilt gebruiken.

Zo kun je vallend fruit in water fotograferen - 2
Zo kun je vallend fruit in water fotograferen - 3

Zet je eigen fotostudio in elkaar

Nu is het tijd om de opstelling te maken. Begin met je achtergrond op te zetten: Zorg voor een zo donker mogelijke achtergrond en een ondergrond in dezelfde kleur. Zet je flitser hier niet ver vandaan, je kunt nog papier of een boterhamzakje gebruiken om de flitser wat zachter te maken. Met aluminium kun je een reflector maken van de flits voor aan de andere kant van de waterbak. Zet je camera op het statief op ongeveer een meter van het onderwerp vandaan. Maak wat foto’s om te kijken hoe de waterbak op de foto staat. Verschuif het eventueel totdat je tevreden bent met hoe de compositie eruitziet.

Zo kun je vallend fruit in water fotograferen - 4

Speel met de instellingen van de camera

Nadat alles goed staat, kun je beginnen met het instellen van de camera. Omdat dit type fotografie gemaakt wordt met hoge snelheid, moeten de instellingen zo afgesteld worden dat je een scherpe, hoge snelheid foto kan maken. Kies hier ook bewust voor welke lens je hiervoor gaat gebruiken en test het uit, dit is uiteindelijk een persoonlijke keuze en hangt ook af van welk merk je gebruikt. Een kleine sluitertijd zorgt ervoor dat het onderwerp op hoge snelheid scherp te fotograferen is. Een kleiner diafragma maakt de achtergrond wazig en het onderwerp scherp, wat gunstig is voor deze foto’s. Speel ook met de instellingen om te kijken welke het beste werkt voor jou.

Zo kun je vallend fruit in water fotograferen - 5

Zorg voor de juiste belichting

Goede belichting is het halve werk. Dit scheelt je veel werk tijdens de postproductie. Plaats daarom de camera een meter van het onderwerp, zodat er geen licht op valt. Het handigst is om een flitser te hebben die je handmatig kan activeren. De camera stel je in op zelf timer, in deze tijd moet je het fruit laten vallen en tegelijkertijd de flitser activeren. Door het handmatig te doen heb je meer de controle over de timing van de foto. Dit vergt even wat oefening, maar is zeker een leerzaam proces. Om het licht van de flitser wat zachter te maken en mooie reflecties te creëren, kun je gebruik maken van papier als diffuser.

Zo kun je vallend fruit in water fotograferen - 6

Ga aan de slag en heb plezier

Alles is klaargezet en dus tijd om te beginnen met het fotograferen! Probeer zoveel mogelijk foto’s te maken en pas instellingen aan waar nodig is. Door foto’s te maken in portretmodus kun je de “splash” goed vastleggen, deze kunnen best hoog komen! Wanneer je tevreden bent met de foto’s is het tijd om ze te exporteren en aan te passen in Photoshop waar nodig. Aan het einde heb je veel geleerd over beweging fotograferen en de instellingen van je camera. Je leert veel over fotografie, je camera en het is een mooie toevoeging aan je portfolio, dus zeker een poging waard!

Dit is handig om te gebruiken

Meer lezen?

Tips voor water en olie fotograferen
Tips voor water en olie fotograferen
Heb je zin om lekker binnenshuis met je camera aan de slag te gaan? Op deze pagina ontdek je wat je nodig hebt voor het fotograferen van water en olie en lees je handige tips!
Lees meer
Tips voor inkt in water fotograferen
Tips voor inkt in water fotograferen
Het fotograferen van inkt in water zorgt voor unieke beelden en het is leuk om mee te experimenteren. Lees verder om te ontdekken hoe je dit precies doet en wat je nodig hebt!
Lees meer