Tips voor het fotograferen van water en olie

Het is best eenvoudig om thuis creatieve en abstracte foto’s te maken. Heb je zin om lekker binnenshuis met je camera aan de slag te gaan? Op deze pagina ontdek je wat je nodig hebt voor het fotograferen van water en olie en lees je handige tips!

Wat heb je allemaal nodig?

Heb je geen macro objectief?

Een speciaal macro objectief is handig voor het maken van dit soort foto’s omdat je dicht bij het onderwerp kunt komen. Dit komt doordat de scherpstelafstand van een macrolens heel kort is. Heb je geen macrolens? Dan kun je een ‘standaard lens’ zoals de 18-55mm of een 50mm lens gebruiken in combinatie met een close-up filter of een tussenring. Het gebruik van een filter of tussenringn is een voordelige en makkelijke manier om dichterbij te komen. Een close-up filter draai je aan de voorkant op je lens en een tussenring plaats je tussen je camera en lens.

Bekijk macro lenzen | Bekijk close-up filters | Bekijk tussenringen

Handig om te weten

Sommige glazen schalen hebben een merk of een aanduiding in de bodem van de schaal staan, let hierop tijdens het fotograferen! Heb je geen glazen schaal in huis? Dan kun je een wat diepere bak of een vaas gebruiken. Je moet er wel wat meer water in doen om op die manier meer afstand tussen de bubbels en de ondergrond te krijgen. De vaas of bak zet je rechtstreeks op het papier dat als ondergrond dient.

Zo maak je de opstelling

Maak twee gelijke stapels van de boeken. Zet de stapels zo op de grond neer dat de onderkant van de schaal goed op de boeken kan steunen. De stapels hoeven niet hoger te zijn dan vijftien tot twintig centimeter. Daarna leg je het gekleurde papier onder de schaal op de grond. Dat wordt je achtergrond. Pak nu de lamp er bij, zet deze aan en richt het licht vanaf de achterkant op het papier. Zo weet je zeker dat de kleuren goed zichtbaar zijn! Vul de glazen schaal met een heel klein laagje water en giet er voorzichtig wat olie bij. Hoe meer water er in de schaal zit, hoe eerder je bellen krijgt in plaats van vlakke cirkels op het water. In het kort:

  1. Maak twee gelijke stapels van de boeken
  2. Laat de schaal op de boekenstapels steunen
  3. Leg het gekleurde papier onder de schaal
  4. Richt nu de lamp op het gekleurde papier
  5. Zet dan het statief met camera in positie
  6. Richt je camera recht naar beneden
  7. Vul de schaal met een beetje water
  8. Giet er voorzichtig wat olie bij
  9. Ga lekker fotograferen!

Welke instellingen heb je nodig?

De perfecte camera instellingen voor dit soort foto’s hangen af van de ruimte waar jij je in bevindt, maar de twee belangrijkste zijn de sluitertijd en het diafragma. Zet je camera op de manuele stand en begin bijvoorbeeld met ISO 400, een sluitertijd van 1/125e en f/5.6 als diafragma.

Maak een opname en beoordeel de scherpte. Zijn de bellen scherp genoeg? Zo nee, stel dan een iets hoger f-getal in (bijvoorbeeld f/8.0) om meer scherpte te krijgen. Zijn de bellen bij de volgende testopname scherp, maar is de foto te donker? Dan kun je de ISO-waarde stapsgewijs wat hoger zetten of een minder snelle sluitertijd instellen. Is de foto juist te licht, dan stel je een snellere sluitertijd in of zet je de ISO-waarde omlaag. De lichtmeter in je camera helpt je om makkelijk tot de beste instellingen te komen!

Stel handmatig scherp

Schakel de automatische scherpstelling uit en stel handmatig scherp op de bellen voor een optimaal resultaat. Heeft jouw camera een live view functie? Gebruik die dan! Zeker in combinatie met focus peaking kun je goed zien waar de scherpte precies ligt en of de bellen goed scherp zijn. De randen die scherp zijn worden met focus peaking gekleurd weergegeven op je beeldscherm of in de elektronische zoeker.

Wil je kleine bellen maken?

Als je meer kleine bubbels in het beeld wilt, dan kun je deze maken door even met een lepel of een rietje te roeren in de schaal. Eventueel kun je er ook nog een paar kleine druppels afwasmiddel bij doen om de bellen wat minder ‘plat’ te maken.

Andere ondergronden en kleuren

Voor de afwisseling is het erg leuk om met andere ondergronden en kleuren te spelen. Leg verschillende kleuren van het papier bij en over elkaar en knip een paar gekke vormen uit. Of leg eens een lapje stof of glinsterend cadeaupapier met leuke patronen neer. Of misschien zelfs gekrulde cadeaulintjes, bladeren, droogbloemen, noem het maar op! De ondergrond die je kiest heeft heel veel effect op het eindresultaat. Wil je het naar een nog hoger niveau tillen? Druppel met een pipetje wat kleurstof in het water!

Dit is handig om te gebruiken

Meer lezen?

De belichtingsdriehoek
De belichtingsdriehoek
De belichtingsdriehoek is de samenvattende term voor de drie belangrijkste instellingen: sluitertijd, diafragma en ISO.
Lees meer
Dit kun je thuis fotograferen
Dit kun je thuis fotograferen
Zit je thuis en wil je lekker bezig met je hobby? Met deze tips kun je zelf aan de slag en maak je thuis prachtige beelden!
Lees meer