De 8 mooiste locaties voor panoramafotografie

Of je nu in de hoogste toren van een stad bent of wandelt in de bergen, er is altijd die ene speciale plek, waar je een overweldigend panoramisch uitzicht hebt. Op deze pagina staan de acht mooiste locaties voor het maken van panoramafoto’s in Nederland op een rijtje!

Locatie 1: Posbank

De Posbank is één van de meest bekende natuurgebieden in Nederland en ligt in Rheden. Het landschap is hier heuvelachtig en is tot wel 90 meter hoog op sommige plekken. Wanneer je op één van de heuvels staat heb je een uitzicht over de hele Posbank, perfect voor een panoramafoto! Ga in de periode wanneer de heide in bloei staat, in deze tijd kleurt het hele landschap roze en paars, een prachtig gezicht om vast te leggen.

Lees hier tips over hoe je de bloeiende heide fotografeert

De 8 mooiste locaties voor panoramafotografie - 2

Locatie 2: Piramide van Austerlitz

In de buurt van Utrecht is de bosrijke omgeving van de Utrechtse Heuvelrug. Het hoogtepunt hier is letterlijk en figuurlijk de Piramide van Austerlitz. Deze toren is gebouwd als eerbetoon aan Napoleon en ziet er erg indrukwekkend uit. Met zijn 33 meter steekt het bouwwerk boven de bossen uit en heb je een fantastisch uitzicht op de Utrechtse Heuvelrug.

De 8 mooiste locaties voor panoramafotografie - 3

Locatie 3: Reuzenrad Scheveningen

De kust van Scheveningen is een populaire fotolocatie en terecht! De kustlijn in combinatie met de stad zorgt voor een uniek uitzicht. Om een goede panorama te maken is het handig als je vanaf een hoger punt fotografeert. Op de pier van Scheveningen is het grote reuzenrad, die op het hoogste punt maar liefst 50 meter hoog is. Het is een aanrader om vanuit het reuzenrad een panoramafoto maken, het uitzicht is namelijk erg indrukwekkend!

Locatie 4: Martinitoren

Naast landschappen is het ook leuk om van steden panorama’s te maken. De verschillende hoogtes van gebouwen en kerken zorgen voor een unieke skyline in elke stad. In de binnenstad van Groningen kun je de Martinitoren beklimmen en vanaf de top een panoramafoto maken van de binnenstad. De oude gebouwen in combinatie met de nieuwe gebouwen maakt de skyline van Groningen zeker het fotograferen waard!

De 8 mooiste locaties voor panoramafotografie - 5

Locatie 5: Euromast Rotterdam

In Rotterdam bevindt zich het hoogste uitkijkpunt van Nederland, namelijk de Euromast. Op een hoogte van 185 meter heb je vrij uitzicht over heel Rotterdam. De stad bestaat vooral uit nieuwe gebouwen en heeft een erg moderne uitstraling in vergelijking met Groningen. De skyline van Rotterdam lijkt vooral in de avond op een Amerikaanse stad zoals New York. Wil jij een echte urban panorama maken? Dan is een bezoekje aan de Euromast zeker een aanrader. Tip: Ga wanneer het donker wordt!

Ontdek hier meer over het bewerken van HDR-foto's

Locatie 6: Uitkijktoren Poolshoogte - Drentse Hondsrug

De veelzijdige omgeving van de Drentse Hondsrug is zeker een bezoekje waard. Vanaf De Hondsrug richting het veengebied zijn er vele natuurlijke uitzichtpunten waar je vanaf een hoogte over het natuurgebied kunt kijken. Maar wil je echt de hoogte in? Beklim dan de uitkijktoren Poolshoogte. Met zijn hoogte van 18 meter kun je met helder weer kilometers ver over het Drentse natuurgebied kijken en fotograferen.

Locatie 7: Kiekkaaste - Nieuwe Statenzijl

De vogelkijkhut Kiekkaaste in Nieuwe Statenzijl staat in een prachtig natuurgebied. Bij Nieuwe Statenzijl in het oosten van Groningen stopt de zeedijk. Zoet en zout water komen hier bij elkaar en dit zorgt voor een bijzonder landschap. Vanuit de vogelkijkhut zie je hoe water en land in elkaar overgaan en heb je een goed uitzicht om een panorama van te maken. Om bij de vogelkijkhut te komen moet je wel wat meer moeite doen: het is een kwartier lopen vanaf de dijk en je moet niet vies zijn van een beetje blubber. Maar wanneer je bij de hut ben en het uitzicht ziet, is het de tocht meer dan waard!

De 8 mooiste locaties voor panoramafotografie - 7

Locatie 8: Lommelse Sahara

In Noord-Limburg is de Lommelse Sahara. Dit gebied met een uitgestrekte woestijnachtige vlakte van zand en duinen, het helderblauwe meer en het geurende naaldbos is een adembenemend zicht. In dit natuurgebied vergeet je bijna dat je nog in Nederland bent. Midden in deze Nederlandse sahara staat een uitkijktoren van 30 meter hoog. Je kunt tot wel 25 kilometer kijken. Vanaf dit punt zie je het hele gebied en dat is dé uitgelezen kans om panoramabeelden te maken!

Handig om mee te nemen

Meer lezen?

Top 10 architectuur steden
Top 10 architectuur steden
Hier ontdek je dé 10 steden van Nederland waar je zeker eens naartoe moet gaan als je mooie architectuurfoto's wilt maken!
Lees meer
De 13 mooiste bossen van NL
De 13 mooiste bossen van NL
Tijdens een wandeling kom je tot rust en kun je genieten van de natuur. Hier vind je de 13 mooiste Nederlandse bossen om te fotograferen.
Lees meer