6 handige tips voor outdoor fotografen

Als reis-, landschaps- of natuurfotograaf kun je soms langere tijd ‘off the grid’ zijn wanneer je op pad gaat. Ben je van plan om de natuur in te trekken en te kamperen? Om jezelf voor te bereiden is het slim om een checklist te maken van wat je mee moet nemen. Ontdek op deze pagina wat je als beeldmaker niet wilt vergeten.

Tip 1: Neem een betrouwbare rugzak mee

Buitenshuis en vooral onderweg is het belangrijk om je kostbare apparatuur goed te beschermen. Maar wat net zo belangrijk is, is dat de rugzak betrouwbaar is én fijn draagt. Als je veel wandelt, is het slim om te kiezen voor een rugtas met brede banden en eventueel een borstband voor extra draagcomfort.

Bedenk hoe je de tas gaat gebruiken: wil je een tas met meerdere ingangen zodat je altijd snel je camera kunt pakken of is dat niet nodig? Zijn er genoeg vakjes, past alles er in? Kun je een statief aan de tas bevestigen met een statieflus? Een uitneembaar compartiment dat je volledig naar wens kunt indelen met verdelers is geen overbodige luxe.

Bekijk alle rugtassen

Tip 2: Kies voor een praktisch statief

De meeste statieven worden gemaakt van aluminium. Aluminium is goedkoper dan carbonfiber, maar het is een stuk zwaarder. Voor reislustige en actieve fotografen is het kopen van een carbonfiber statief een aanrader om gewicht te besparen. Statieven zijn over het algemeen niet heel praktisch om mee te nemen. Toch zijn er een aantal eigenschappen die in jouw voordeel kunnen werken.

Hoe groot is de statiefkop? Steekt de statiefkop uit als het statief ingeklapt is, of klappen de poten over de kop heen? Let bij een statief goed op de lengte wanneer het statief ingeklapt is. Hoe korter het statief is, hoe makkelijker het is om ‘m met je mee te dragen! Bovendien geeft een statiefkop zonder instelhendels echt een stuk minder gedoe onderweg. Gebruik je bijna nooit een statief, maar wil je toch iets meenemen voor het geval dat? Kijk dan eens naar een mini-statief of een monopod.

Bekijk statieven

Tip 3: Vergeet de kleine accessoires niet

Juist de kleinste accessoires kunnen je veel ondersteuning bieden. Neem bijvoorbeeld extra acc’s voor je camera en voldoende geheugenkaartjes mee. Vergeet de kaartlezer niet voor als je tussendoor back-ups wilt maken op een laptop. De kans bestaat altijd dat je apparatuur of zelfs de sensor vies wordt. Schoonmaakdoekjes en sensorswabs nemen gelukkig weinig ruimte in in je fototas.


Tip 4: Bescherm je kostbare apparatuur

Niet alleen een tas biedt bescherming aan je camera en lenzen. Het is verstandig om een goede regenhoes mee te nemen die je apparatuur beschermt tegen regen, zand en stof. Er zijn zelfs speciale hoezen voor statieven en schommelkoppen verkrijgbaar. Zo’n hoes maakt het fijner om een statief langere tijd mee te dragen op je schouder én de poten zijn minder koud aan je handen. Een extra voordeel van deze beschermende accessoires is dat je apparatuur meteen een stuk minder opvalt, ideaal voor wildlife- en vogelfotografie!

Bekijk lens bescherming | Bekijk statiefhoezen | Bekijk regenhoezen

Tip 5: Neem een power station mee

Een draagbare stroomvoorziening zoals een power station is ideaal voor als je een lange roadtrip maakt of gaat kamperen. Zo kun je in alle outdoor omstandigheden de accu’s van je camera opladen en je laptop gebruiken voor het maken van back-ups of het bewerken van je gemaakte beelden. Een power station is oplaadbaar, eenvoudig om mee te nemen en kan zelfs onderweg meerdere apparaten van stroom voorzien.

Bekijk alle power stations


Tip 6: Denk ook aan jezelf

Natuurlijk moet je jezelf niet vergeten tijdens het voorbereiden van een trip voor het maken van mooie foto’s. Wist je dat je bij Cameranu ook hele handige accessoires kunt kopen zoals zaklampen, speciale fotografie handschoenen, thermosflessen en opvouwbare krukjes? Veel fotografen gebruiken de standaard riem die wordt meegeleverd met de camera, maar een andere draagriem kan het je een stuk gemakkelijker maken op reis of in de natuur.

Populaire producten voor outdoor fotografen

Meer lezen over fotografie?

Neem dit mee in je cameratas
Neem dit mee in je cameratas
Ga je op pad om te fotograferen? Vergeet deze accessoirces niet mee te nemen. Handig ter voorbereiding op een volgende fototrip of fotoshoot!
Lees meer
Hoe bescherm je je apparatuur?
Hoe bescherm je je apparatuur?
Voor het maken van mooie beelden moet je soms door barre weersomstandigheden heen. Lees hier hoe je je camera optimaal kunt beschermen!
Lees meer