Gereedschappen in Adobe Photoshop

Net als dat je voor het maken van een foto apparatuur nodig hebt, heb je verschillende gereedschappen nodig voor het bewerken van je foto’s. Al deze gereedschappen vind je in de gereedschapsset van Adobe Photoshop.

Welke gereedschappen zijn er?

Links in de werkruimte kun je de gereedschappen terugvinden. Deze set is te vergelijken met een gereedschapskist waar je per klus of handeling een ander gereedschap voor selecteert en gebruikt. Zo vind je er penselen, stempels, tekst mogelijkheden en nog veel meer. Sommige gereedschappen kun je uitvouwen zodat er extra varianten van dat soort gereedschap tevoorschijn komen. Een kleine driehoek rechts onder in de het pictogram van het gereedschap geeft aan of er verborgen gereedschappen zijn. Je haalt deze naar voren met een lange linker muisklik.

Voorinstelling voor een gereedschap maken

Met voorinstellingen kun je een gemaakte instelling van een gereedschap opslaan en hergebruiken. Deze voorinstellingen kun je verzamelen in bijbehorende groepen die je bij overeenkomende klussen er snel weer bij kunt pakken. Het maken van vooraf ingestelde gereedschappen en groepen zorgt voor een aanzienlijk snellere workflow.

  • Selecteer een gereedschap en maak de gewenste instellingen
  • Open in de optiebalk de voorinstellingen kiezer en klik op het ‘papier blad’
  • In het nieuwe venster kun je de gemaakte voorinstelling een naam geven en eventueel de penseelgrootte ook vastleggen
  • Klik op OK

Een vooringesteld gereedschap toevoegen aan een groep

  • Klik op het tandwieltje in de voorinstellingen kiezer
  • Kies in het menu voor Nieuwe penseelgroep...
  • Geef de nieuwe groep een passende naam zodat je deze met gemak weer terug kunt vinden

Gemaakte vooringestelde gereedschappen kun je nu naar de gewenste groep slepen en op die manier verzamelen.

Meer lezen?

Sneltoetsen in Photoshop
Sneltoetsen in Photoshop
Door sneltoetsen in Photoshop te gebruiken, bespaar je jezelf veel tijd en kliks in je workflow. Ook kun je ze zelf instellen!
Lees meer
Penselen in Photoshop
Penselen in Photoshop
Het penseel is één van de belangrijkste gereedschappen. Maak kennis met de basis en ontdek tips voor een goede workflow!
Lees meer