Wat heb je nodig om een podcast te maken?

Een podcast is een audio-uitzending die je kunt luisteren waar en wanneer jij wilt. Bijvoorbeeld op je smartphone of vanaf je desktop. Om zelf een podcast te maken heb je een aantal dingen écht nodig, zoals een microfoon en een geschikte koptelefoon. Op deze pagina staat alles wat je nodig hebt op een rijtje.

Wat is een podcast?

De term podcast is een samentrekking van de woorden ‘iPod’, van de eerste Apple mp3-spelers en ‘broadcast’, het Engelse woord voor uitzending. Een podcast bestaat dus uit een webfeed met audio en niet uit video. Wel zie je dat sommige makers hun podcast tijdens het opnemen filmen, zo krijg je naast audio ook beeld dat als een complete podcast video wordt geüpload naar YouTube. De meeste podcasts zijn gekoppeld aan een thema en worden opgenomen in de vorm van een talk-show.

Wat heb je nodig voor het opnemen van een podcast?

Microfoon

Voor het maken van een podcast heb je een microfoon nodig die de spraak goed opvangt en ongewenste achtergrondgeluiden juist niet. Hierdoor wordt de kwaliteit van je podcast veel beter. Er bestaan verschillende soorten microfoons. Richtmicrofoons en studio microfoons zijn heel geschikt voor het opnemen van spraak. Het voordeel van een richtmicrofoon geeft een klassieke ‘radio’ sound. Bij een studio microfoon zit je dichtbij waardoor de lage frequenties van een stem goed te horen zijn.

Bekijk alle microfoons

Microfoon standaard

Het is handig om een microfoonstandaard te hebben. Dit zorgt ervoor dat je een microfoon nauwkeurig op een geluidsbron kunt richten en de microfoon blijft vrij van trillingen. Voor het opnemen van podcasts ligt een tafelstatief het meeste voor de hand. Je kunt ook kiezen voor een boomarm met als resultaat een gericht geluid. Een boomarm bespaart ook meteen ruimte op tafel.

Audiorecorder

Wanneer je een draagbare audiorecorder met microfoon gebruikt, heb je geen speciale microfoon nodig voor het opnemen van een podcast. Een ander voordeel is dat je heel flexibel bent en de recorder overal mee naartoe kunt nemen. Een audiorecorder is ideaal voor het maken van een podcast met meerdere personen. Zet de recorder tussen de deelnemers in en je kunt de podcast opnemen!

Bekijk audiorecorders

Mengpaneel

Voor het hosten van complete shows is het praktisch om met een mengpaneel te werken. Hiermee zijn mensen bijvoorbeeld afzonderlijk harder en zachter zetten. Sommige audiorecorders kunnen zelf functioneren als een mengpaneel.

Koptelefoon

Door een koptelefoon te gebruiken kun je de audiolevels goed controleren en de kwaliteit van het geluid handhaven. Zo weet je zeker dat hetgeen wat jij opneemt, is wat jij wilt. Niet iedereen praat even hard. Daarnaast trek je jezelf actiever in het gesprek omdat storende achtergrondgeluiden worden afgeschermd. Hierdoor kun je in alle rust een podcast met iemand opnemen. Over-ear koptelefoons zitten het meest comfortabel en zijn daardoor een populaire keus onder podcast makers.

Bekijk koptelefoons

Software

Er bestaan een aantal programma’s waarmee je podcasts kunt maken. Gratis podcast programma’s zijn Audacity of Garageband (Apple). Hiermee kun je makkelijk audio opnemen en bewerken. Adobe Audition is een zelfstandig en uitgebreid programma om je podcast mee te bewerken en dit is een apart onderdeel van het proces als je de podcast tijdens het opnemen filmt.

Gaffer tape

Om ervoor te zorgen dat eventuele kabels netjes liggen, kun je gebruikmaken van gaffer tape. Dit is sterk waterbestendig plakband dat je over je kabels kunt plakken. Hierdoor zorg je ervoor dat er niemand over de kabels struikelt of er aan blijft hangen met zijn of haar handen. Het tape laat geen lijmresten achter na het verwijderen.

Bekijk gaffer tape

Ga je de podcast filmen?

Camera

Wanneer je de podcast wilt filmen heb je een camera nodig. Er zijn veel verschillende soorten camera’s. Voor het opnemen van een podcast kun je het beste een systeemcamera of een spiegelreflexcamera gebruiken.

Statief

Om de podcast goed te kunnen filmen, kun je gebruik maken van een statief. Er bestaan vele soorten en maten statieven. Wanneer je statische opname wilt maken kun je gebruik maken van een eenvoudig statief waar je de camera opzet. Wanneer iemand de camera vanaf het statief kan bedienen dan kun je het best een videostatief gebruiken. Een videostatief is speciaal ontworpen voor het opnemen van video’s. In de statiefkop zit een vloeistof, die zorgt voor het dempen van trillingen en het vertragen van eventuele bewegingen die je met de kop maakt tijdens het filmen.

Bekijk statieven

Continulampen

Bij het filmen van een podcast heb je goed licht nodig. Voor video is het handig om speciale continulampen zoals daglichtlampen of LED-lampen te gebruiken omdat deze neutraal van kleur zijn en niet heel erg warm worden.

Bekijk continuverlichting

Een podcast met je smartphone opnemen?

Het is heel goed mogelijk om een podcast op te nemen met je smartphone. Hiervoor kun je een speciale microfoon kopen of de oortjes met ingebouwde microfoon van je smartphone inzetten. Er zijn verschillende apps beschikbaar voor het opnemen, maar je kunt ook de dictafoon of 'voice recorder' app gebruiken. Zoek een rustig plekje, ga uit de wind zitten en zet onnodige geluiden uit door je telefoon tijdelijk op de vliegtuigstand te zetten.

Meer lezen?

Welke microfoon moet ik kopen?
Welke microfoon moet ik kopen?
Het geluid van een video is heel belangrijk. Waar let je op bij het kopen van een microfoon en wat voor microfoons zijn er?
Lees meer
11 tips voor podcast makers
11 tips voor podcast makers
Heb je al eens nagedacht over de lengte of waar je de podcast opneemt? Hier staan 11 handige tips voor podcast makers!
Lees meer