Tips voor reportagefotografie

Bij klassieke reportagefotografie denk je al snel aan fotojournalisten. Maar reportagefotografie staat tegenwoordig ook volop in de belangstelling bij bijvoorbeeld trouwfotografen en eventfotografen. Het helpt hen een verhaal te vertellen en de sfeer van een dag of moment beter vast te leggen. Of wat dacht je van een demonstratie op een plein, een bedrijfsfeest of een concert? Bij reportage blijven de spelregels vrijwel hetzelfde, ongeacht het onderwerp of thema. Je moet snel en attent zijn. Mis je een moment, dan wordt deze niet meer herhaald. Bovendien is er vrijwel geen enkele manier om de gebeurtenissen of omstandigheden te beïnvloeden. Met deze tien tips ga je goed voorbereid op pad om een gave reportageserie neer te zetten!

Lenzen geschikt voor reportagefotografie

Voorspel het onvoorspelbare

Het leren voorspellen van de volgende paar seconden of minuten is een waardevolle vaardigheid bij reportagefotografie. Wees altijd scherp op de situatie en mensen eromheen. Kijk hoe zij zich verhouden en hoe de omgeving en mensen op elkaar reageren. Probeer de reacties en redenen van mensen te peilen en hun gedrag en hun rol in een situatie te achterhalen. Zo kun je makkelijker inschatten hoe men zal reageren en wat er in de komende momenten kan gebeuren. Door de onderlinge reacties vast te leggen krijg je bovendien een diepere en meer gestructureerde beschrijving van de gebeurtenissen.

Plannen met een open blik

Doe vooraf wat kort onderzoek en verzamel informatie over de plek en setting die je gaat fotograferen. Wie zal er aanwezig zijn, hoe ziet de locatie eruit, is er een programma en wie of wat is belangrijk en mag zeker niet in je reportageserie ontbreken? Een goede voorbereiding helpt je om beter te voorspellen en sneller te reageren. Zo weet je precies waar je je camera op moet richten, zodat je niets mist. Bovendien kun je je uitrusting beter aanpassen aan de situatie als je over wat voorkennis beschikt. En als je een buitenreportage schiet, vergeet dan ook niet de weersvoorspelling te bekijken. Probeer ondanks wat planning ook een open blik te houden. Sommige situaties en gebeurtenissen kunnen onvoorspelbaar zijn en daar moet je snel op kunnen anticiperen. Het kan zijn dat je juist dan een kritisch moment weet te vangen!

Tips voor reportagefotografie - 1

Ken je camera

Het beheersen van de instellingen en werking van je camera is essentieel. Je moet snel kunnen reageren op veranderingen in lichtomstandigheden of de scène die je vast wilt leggen. Je hebt dan geen tijd om minutenlang met je instellingen bezig te zijn. Om ervoor te zorgen dat je reportagefoto’s scherp en juist belicht zijn, moet je jouw camera-instellingen snel kunnen wijzigen en weten waar je bepaalde instellingen kunt vinden. Mooie momenten duren vaak heel kort, waardoor je ze al snel mist als je te lang moet zoeken. Heb je jouw camera nog niet helemaal onder de knie? Oefening baart kunst! Maak veel foto’s en test wat je camera kan en hoe die reageert in bepaalde situaties. Uiteraard zorg je voor lege geheugenkaarten en voldoende accu’s als je op pad gaat.

Lees hier meer over camera-instellingen

Zorg dat je midden in de actie staat

Reportagefotografie bestaat grotendeels uit observeren. Maar blijf niet constant afwachten op de achtergrond, want dan loop je levendige foto’s met diepte mis. Om aantrekkelijke en authentieke foto’s te maken, moet je deel uitmaken van de actie. Wees niet bang om dicht bij mensen te gaan staan en rond te lopen waar het middelpunt van de actie is. Praat met mensen en win hun vertrouwen. Soms is een vriendelijke glimlach al voldoende! Laat mensen wennen aan je aanwezigheid. Ze zullen al snel losser worden, waardoor je meer natuurlijke en spontane foto’s maakt.

Zie je reportage als een verhaal

Elke foto is eigenlijk een uitsnede van wat zich werkelijk afspeelt. Denk tijdens het fotograferen dus na over belangrijke elementen, zodat je kijkers kunnen zien wat er gebeurt als ze naar jouw fotoreportage kijken. Probeer relevante onderwerpen en de context van de situatie vast te leggen. Fotografeer je een spreker voor een publiek? Bedenk dan dat de reactie van het toegesproken publiek ook interessant kan zijn. Maar maak niet de fout om altijd alles in een enkele foto te willen vangen. Te veel elementen kunnen je foto zelfs verslechteren. Probeer een reportage te zien als een verhaal waarvan jouw foto’s de hoofdstukken zijn.

Tips voor reportagefotografie - 2

Compositie en kadreren

Reportagefotografie is een snelle tak van fotografie. Het kan lastig zijn om tijdens je shoot na te denken over de compositie. Toch is het verstandig om de compositieregels in gedachten te houden en te blijven trainen. Natuurlijk kun je later je foto’s altijd nog bijsnijden en beter kadreren. Dit kan handig zijn wanneer zich een moment voordoet waar je eigenlijk net te ver vanaf staat. Misschien niet de beste positie, maar maak toch die foto. Snij deze later bij om alsnog tot de gewenste compositie te komen. Hoe langer je aan reportagefotografie doet, hoe sneller je beslissingen zal kunnen nemen over je positie en op wie of wat je de camera moet richten. Blijf altijd onthouden dat je het verhaal van een gebeurtenis vertelt. Dat is de grootste uitdaging bij reportagefotografie.

Voorkom regisseren

Bij reportagefotografie moet je niets willen regisseren. Vertel dus niemand hoe hij of zij zich moet kleden, waar diegene moet staan of welke activiteit er plaats moet vinden. Reportagefotografie gaat over een reëel en eerlijk beeld schetsen. Zodra je enig aspect in je foto gaat regisseren, mag je het geen reportagefoto meer noemen. De spontaniteit en eerlijkheid gaan er dan vanaf. Er is niets mis met een geregisseerde foto, die kan ook heel mooi zijn, alleen past dat niet binnen de tak reportagefotografie.

Tips voor reportagefotografie - 3

Leg emotie vast

De meest populaire reportagefoto’s zijn de beelden die emotie oproepen bij de kijker. Vaak zijn dat mensen, maar dat hoeft niet altijd. Het vastleggen van gezichtsuitdrukkingen in je foto’s is een goede manier om de emotie van een verhaal over te brengen. Let hierbij ook op lichaamstaal; wat zeggen schouders, handen of een kanteling van het hoofd? Ook de licht- en weersomstandigheden kunnen een bepaalde sfeer creëren; een regenachtige en koude dag zorgen vaak voor een wat humeurige sfeer, terwijl warm en zonnig weer een tegenovergestelde emotie oproepen. Ook de compositie kan bijdragen aan het vastleggen van emotie.

Wees terughoudend met bewerken

Fotobewerking is interessant, maar tegelijkertijd ook een beetje gevaarlijk bij reportagefotografie. Er zijn tal van hulpmiddelen binnen handbereik om een foto te verbeteren en veranderen, waardoor het originele beeld wordt gewijzigd. Toch raden we je aan om hier terughoudend in te zijn. Laat de impact van je verhaal niet negatief beïnvloeden door speciale effecten of het ‘wegpoetsen’ van bepaalde elementen. Natuurlijk kun je een foto altijd verbeteren door het wat bij te snijden wanneer nodig. Of denk aan het omzetten van een kleurenfoto naar zwart-wit om het beeld te versterken. Less is more bij het bewerken van reportagefoto’s.

Tips voor reportagefotografie - 4

Deel je foto’s

Reportagefoto’s zijn het waard om te delen met anderen. Het verbreedt de kennis van kijkers, helpt hen om verschillende onderwerpen en manieren van leven beter te begrijpen en het is gewoon leuk om naar foto’s te kijken! Ook kan het delen van beelden een belangrijke leerervaring zijn door opbouwende feedback te verzamelen.

De thema’s en doelgroepen van je verhaal helpen bepalen hoe je jouw werk laat zien. Een op een gemeenschap gebaseerd verhaal zou kunnen worden tentoongesteld in het stadhuis, de plaatselijke bibliotheek of tijdschrift. Maar ook online deel je jouw reportageserie eenvoudig en snel met een breed publiek. Denk aan een online tentoonstelling, je persoonlijke website of sociale media.

Handig om mee te nemen

Reportagefoto’s zijn het waard om te delen met anderen. Het verbreedt de kennis van kijkers, helpt hen om verschillende onderwerpen en manieren van leven beter te begrijpen en het is gewoon leuk om naar foto’s te kijken! Ook kan het delen van beelden een belangrijke leerervaring zijn door opbouwende feedback te verzamelen.

Tips voor reportagefotografie - 5

Meer lezen over macrofotografie?

Neem dit mee in je cameratas
Neem dit mee in je cameratas
Om te voorkomen dat je op locatie ‘mis’ grijpt, staat hier uitgelegd welke accessoires je altijd met je mee wilt nemen als fotograaf en waarom. Handig ter voorbereiding op een volgende fototrip of fotoshoot!
Lees meer
Inspiratie voor fotolocaties
Inspiratie voor fotolocaties
Waar in de Benelux zijn de mooiste locaties voor het maken van foto's en video's? Op deze pagina ontdek je wat de leukste steden en mooiste plekken zijn om je camera mee naartoe te nemen!
Lees meer