Hoe krijg je meer abonnees op YouTube?

Met alleen het filmen en het monteren van een video ben je er nog niet… Want je wilt natuurlijk dat je YouTube-kanaal groter wordt en dat steeds meer mensen jouw leuke video’s zien. Lees de 10 tips op deze pagina en laat het aantal abonnees van je kanaal groeien!

Tip 1: Richt je YouTube-kanaal in

Het is slim om je YouTube-kanaal goed in te richten, zodat bezoekers op een aantrekkelijk kanaal terechtkomen. Plaats een leuke en verzorgde headerfoto op het kanaal waarop je bijvoorbeeld je upload-dagen vermeldt en let er op dat de header actueel blijft. Licht jouw beste video of een toffe trailer uit op de frontpage en zet alle video’s in handige playlists voor je volgers. Vergeet niet om een passende kanaalbeschrijving te maken en vul vooral je contactgegevens en handige links in bij het ‘Over’-gedeelte van het kanaal. Zo kunnen de kijkers met je in contact komen en je op andere socialmediakanalen vinden en volgen.

Tip 2: Verreik je video op YouTube

Met alleen het uploaden van een video ben je er nog niet... Met een goede en relevante titel komt je video hoger naar boven in de zoekresultaten van YouTube. Daarnaast spreekt een goede en duidelijke titel meer kijkers aan om er op te klikken - en dat geldt net zo goed voor de thumbnail van de video. Maak daarom aantrekkelijke thumbnails voor je video’s en houd hier een vaste lijn in op je kanaal. Om het af te maken gebruik je de juiste tags bij je video en een goede, gedetailleerde omschrijving met eventueel wat handige links.

Tip 3: Upload op een vast moment

Mensen houden van regelmaat. Publiceer video’s op vaste dagen zodat je abonnees weten wanneer er een nieuwe video online komt. Donderdag en zaterdag zijn populaire dagen om te uploaden, maar er zijn YouTubers die juist alleen op maandag uploaden... Je moet echt een tijdje experimenteren om te ontdekken wat voor jouw kanaal het beste werkt.

Dan het tijdstip? Een vlog kun je dagelijks om 6.30 uur publiceren zodat de kijkers met jou wakker kunnen worden, of juist ‘s middags om 16.00 uur. Dat hangt een beetje van je doelgroep af. Een jongere doelgroep zal niet ‘s avonds laat online actief zijn. In de statistieken kun je terugvinden hoe oud jouw gemiddelde abonnees zijn!

Tip 4: Let op de beeldkwaliteit van je video’s

Uiteraard film je in een hoge resolutie, maar een van de belangrijkste aspecten van de beeldkwaliteit is de scherpte. Jij moet scherp in beeld zijn en wat jij laat zien aan de kijker, ook. Andere onderdelen van de beeldkwaliteit waar je tijdens het filmen en het monteren op kunt letten zijn het contrast, hoe licht of donker de video is en de witbalans. Door op de witbalans te letten voorkom je dat de video te roze of te geel van kleur is.

Tip 5: Denk aan geluid en de geluidskwaliteit

Niet alleen de beeldkwaliteit is belangrijk, de kwaliteit van het geluid moet je zeker niet vergeten. Ben je goed te verstaan en is het geluid helder? Een camera neemt zelf geluid op met de ingebouwde microfoon, maar je zult merken dat het geluid van een externe microfoon veel beter is. Met een speciaal opzetstuk kun je zelfs aanwezige windruis verminderen.

Het lijkt misschien een beetje vreemd dat een goede beeld- en geluidskwaliteit bijdragen aan het groter worden op Youtube. Maar als je weet dat Youtube voor het ranken van de video's onder andere kijkt naar de gemiddelde kijktijd, is het heel logisch. Door een goede beeldkwaliteit en goed geluid kijken mensen langer naar je video's. Hierdoor ziet Youtube dat je relevante video's maakt en kom je hoger in de zoekresultaten.

Tip 6: Zorg voor een goede ondertiteling

Je kijkers kunnen uit Nederland komen, maar ook uit het buitenland. Maar wat als je kanaal en je video’s Nederlandstalig zijn? Of de kijker doof of slechthorend is? Door een goede Nederlands- en/of Engelstalige ondertiteling aan je video’s toe te voegen, vergroot je het publiek en daarmee de kans dat je aantal abonnees groeit. YouTube heeft zelf een functie voor automatische ondertiteling, maar dat is niet optimaal omdat deze functie is gebaseerd op spraakherkenning. Je kunt zelf handmatig ondertitels toevoegen in meerdere talen.

Tip 7: Maak video’s niet onnodig lang

Het liefst wil je dat de kijker de hele video afkijkt, maak je video’s daarom niet onnodig lang. Wees selectief in het knippen tijdens het monteren en probeer niet te veel te laten zien in één video. Maak van sommige dingen bijvoorbeeld een timelapse zodat de kijker het kan zien, maar dan versneld. Houd het boeiend voor je abonnees en deel een hele lange video, afhankelijk van het soort video, bijvoorbeeld op in meerdere delen.

Tip 8: Vraag je kijkers om te abonneren

Het helpt echt: vraag je kijkers aan het einde van een video om met één klik op de knop te abonneren op jouw YouTube-kanaal. Laat ze het bekende ‘belletje’ aanklikken om de notificaties te ontvangen zodra er een nieuwe video op jouw kanaal is. Je kunt de kijkers natuurlijk vragen om je video te liken en een leuke comment achter te laten voor meer interactie op je kanaal.

Tip 9: Reageer zelf actief op YouTube

Laat de wereld zien dat jij er bent! Jij wilt abonnees, comments en likes, maar daarin ben je niet de enige. Wees daarom actief op YouTube en neem de tijd om te reageren bij kanalen die jij interessant vindt of misschien zelfs wel overeenkomen. En dat hoef je natuurlijk niet te beperken tot alleen YouTube, gebruik meerdere social media. Doe je best om andere content creators of vloggers te leren kennen en wie weet komt er zelfs wel een leuke samenwerking uit!

Tip 10: Gebruik andere social media

Via andere socialmediakanalen kun je nog veel meer mensen bereiken dan alleen de YouTube-bezoekers of vaste abonnees van jouw kanaal. Gebruik daarom altijd je account op Instagram, Facebook of Snapchat voor het aankondigen van een nieuwe video zodra deze online staat. Op deze manier vergroot je het bereik en is er dus een grotere kans dat meer mensen jouw video op YouTube gaan bekijken.

Meer lezen?

10 tips voor een goede vlog
10 tips voor een goede vlog
Begin jij net met vloggen of ben je op zoek naar wat goede tips om je vlogs nóg beter te maken? Lees deze 10 handige tips!
Lees meer
Wat heb ik nodig om te vloggen?
Wat heb ik nodig om te vloggen?
Om een goede vlog te maken, heb je meer nodig dan alleen een camera. Maar wat dan? We hebben het voor je op een rijtje gezet!
Lees meer