10 tips voor het maken van een goede vlog

Begin jij net met vloggen of ben je op zoek naar wat goede tips om je vlogs nóg beter te maken? Op deze pagina vind je 10 handige tips voor het maken van een goede vlog, van voorbereiding tot het filmen zelf, de montage én het uploaden van je video!

Tip 1: Bereid jezelf voor

Een goede voorbereiding is het halve werk, ook met vloggen! Zorg ervoor dat de accu’s van je vlogcamera altijd volledig zijn opgeladen, dat je geheugenkaartje leeg is voordat je gaat filmen én dat je extra accu’s en geheugenkaartjes hebt voor het geval dat... Ga je een vlog opnemen met je camera op statief? Stel dan van te voren het statief en de camera goed af zodat je beeld mooi recht is. Denk ook aan het licht waarin je gaat filmen. Extra licht zorgt voor hogere kwaliteit beelden.

Tip 2: Bedenk vooraf wat je gaat filmen

Het is prettig voor een kijker als er een logische verhaallijn in je vlog zit. Bedenk vooraf wat je gaat filmen zodat je niet achteraf een stukje video mist tijdens het monteren. Maak tussendoor wat sfeerbeelden van de omgeving waar je bent, deze kun je gemakkelijk in je video monteren. En als je ergens over praat, is het leuk om daar iets van terug te zien in je vlog. Dit zorgt meteen voor afwisselende beelden.

Tip 3: Denk aan je lichaamstaal

Neem een actieve sta- of zithouding aan wanneer je gaat filmen. Je lichaamstaal zegt heel veel, al is dat non verbaal. Let tijdens het praten op het spreektempo en de intonatie van je stem: je enthousiasme of juist je kalmte heeft invloed op hoe volgers jou als persoon zien én hoe ze de beelden ervaren die voorbij komen. De audiokwaliteit is net zo belangrijk als de videokwaliteit. Gebruik eventueel een externe microfoon om beter verstaanbaar te zijn.

Bekijk microfoons en accessoires

Tip 4: Film vanuit meerdere standpunten

Een video is interessanter om naar te kijken als hij vanuit meerdere hoeken is opgenomen. Dat geldt ook voor vlogs maken. Voor jezelf is het fijn om niet steeds de camera in je handen te hebben. Het is handig om altijd een klein statiefje bij je te hebben waar je de camera op kunt zetten. Als je vlogcamera op een statief staat, is het makkelijker om tussendoor een gave timelapse te maken.

Bekijk alle statieven | Bekijk alle grips en selfie-sticks

Tip 5: Vloggen in chronologische volgorde

Zet een vlog op chronologische volgorde in elkaar. Het herkenbare ritme van je dag of hoe je week is verlopen draagt bij aan een meer natuurlijke video. Ook is het makkelijker voor jezelf om op die manier te werken, zo vergeet je niets. Bedenk tijdens het monteren of iets écht interessant genoeg is om in de uiteindelijke vlog te stoppen, om te voorkomen dat de video onnodig lang wordt.

Tip 6: Zorg dat je goed en scherp in beeld bent

Een vlog gaat om jou en daarom is het belangrijk dat je herkenbaar in beeld bent. Als alleen je mond in beeld is, maar niet de rest van je gezicht, dan kunnen mensen je expressie niet zien. Let er dus op dat je gezicht goed in beeld is en dat je scherp bent. Wanneer je in de camera praat, kijk dan recht de lens in en kijk niet naar jezelf op het scherm! Door recht in de lens te kijken, 'kijk' je je volgers echt aan. Wees je daarnaast bewust van je houding en je lichaamstaal.

Tip 7: Let op de achtergrond als je vlogt

Jij bent niet het enige in beeld, de omgeving achter je speelt een grote rol bij de sfeer van je video. Een onrustige achtergrond, zorgt voor een onrustige vlog. Ruim je huis of kamer op voordat je een video gaat opnemen of creëer een speciale videohoek met een eenvoudig achtergrondsysteem en een papieren achtergrondrol. Die kun je zo uitrollen als je gaat filmen! Door af en toe een andere kleur papier op te hangen, maak je een hele andere setting voor een vlog. Ook kun je op de rol tekenen met een dikke stift of er dingen op plakken.

Bekijk achtergrondsystemen | Bekijk achtergrondrollen

Tip 8: Gebruik een stabilizer

Ben je heel actief en loop je vaak door de stad tijdens het filmen? Wellicht is een stabilizer dan wat voor jou! Het is een accessoire die bewegingen of trillingen opvangt en corrigeert, zodat je beeld mooi soepel is. Het beeld wordt veel rustiger. Een stabilizer geeft je bovendien meteen een goede grip tijdens het maken van een vlog. Zowel voor smartphones als verschillende soorten camera’s zijn er stabilizers te koop.

Bekijk stabilizers

Tip 9: Gebruik passende muziek en geluidjes

Er zijn tal van websites die gratis rechtenvrije muziekjes en geluidseffecten aanbieden om voor je vlog te gebruiken. Met passende muziek en goed getimede bijgeluiden geef je extra sfeer mee aan een video en kun je ergens de nadruk op leggen. Houd daarbij wel rekening met je eigen verstaanbaarheid en zet de muziek er niet te hard onder. Monteer je vlog op het tempo van de muziek voor een fijne flow!

Tip 10: Zorg voor een goede titel en thumbnail

Als je vlog klaar is, dan is het cruciaal om een goede, pakkende titel te verzinnen en een passende thumbnail foto te maken. Zo trek je kijkers! Kies een niet al te lange titel die duidelijk maakt waar de video over gaat en let er op dat de titel één of meerdere goede zoekwoorden bevat. Voor je volgers is het handig om je vlogs te nummeren, bijvoorbeeld: 'Hard gaan op de kartbaan - weekvlog #137'.

Dit heb je nodig als vlogger

Bekijk de top 10 vlogcamera's

Meer lezen over video?

Wat heb ik nodig om te vloggen?
Wat heb ik nodig om te vloggen?
Om een goede vlog te maken, heb je meer nodig dan alleen een camera. Maar wat dan? We hebben het voor je op een rijtje gezet!
Lees meer
Maak de ultieme vakantievideo
Maak de ultieme vakantievideo
Wil je een gave vakantievideo gaan maken? Lees dan deze 10 tips voor het creëren van de ultieme aftermovie van je reis!
Lees meer