Wat heb ik nodig om te vloggen?

Vloggen is leuk! Maar om een goede vlog te maken, heb je meer nodig dan alleen een camera. Wat heb je dan nog meer nodig? We hebben het voor je op een rijtje gezet!

Een vlogcamera

Koop een camera die qua technische specificaties aansluit bij wat je wilt gaan filmen. Let er op dat de camera fijn in je hand ligt en dat het toestel niet te zwaar of te groot voor je is. De meeste vloggers filmen zichzelf met een compact camera of een systeemcamera met een opklapbaar of kantelbaar display. Daarmee kun je tijdens het filmen goed zien hoe je in beeld staat.

Bekijk alle vlogcamera's | Top 10 vlogcamera's

Een tas of hoes voor je camera

Een vlogcamera wil je altijd bij je hebben en overal mee naartoe nemen. Bescherm je camera daarom met een passende hoes of een kleine tas zodat het toestel niet beschadigd wanneer je onderweg bent of de camera even niet gebruikt. Houd er eventueel rekening mee dat je ook wat extra accessoires in de tas moet opbergen.

Bekijk alle cameratassen

Een goed statief

Het is niet altijd even fijn om de vlogcamera steeds in je hand vast te houden. Een statief is écht een uitkomst! Je plaatst de camera op de tripod en vervolgens kun je op je gemak in beeld gaan zitten en naar de camera toe praten of iets gaan doen en jezelf filmen. Zo ben je een stuk vrijer en krijg je meer afwisseling in je beelden. Ook een timelapse maak je met behulp van een statief.

Bekijk alle statieven | Bekijk Joby GorillaPods | Bekijk grips en selfie-sticks

Geheugenkaarten en accu’s

Er zijn twee accessoires die je echt niet over het hoofd moet zien: geheugenkaarten met een grote opslagcapaciteit en extra accu’s voor je camera. Je moet er toch niet aan denken dat je geheugenkaart halverwege het filmen vol is, of dat je camera uitvalt net op het moment dat je iets leuks wilt gaan opnemen? Zorg ervoor dat je meerdere geheugenkaarten en accu’s hebt.

Bekijk alle accu’s | Bekijk alle geheugenkaarten

Microfoon of windjammer

De ingebouwde microfoon van een camera neemt geluid op tijdens het filmen. Maar door op te nemen met een externe microfoon, krijg je een veel betere audiokwaliteit. Heb je niet het budget om een speciale microfoon aan te schaffen? Zoek dan eens naar een windjammer of zogeheten ‘deadcat’ voor je camera. Door deze op de microfoon van je camera te plakken, wordt windgeruis gereduceerd en ben je veel beter te verstaan.

Bekijk microfoons en accessoires

Videolampen

Binnen is het al snel te donker om te filmen. Als je langere tijd op dezelfde plek staat of zit, dan is het de moeite waard om het licht te optimaliseren met behulp van één of meerdere lampen. Zeker voor beauty en make-up is het belangrijk dat de kijker goed ziet wat je precies doet! Ga voor een continu lamp met een softbox of een ringlamp.

Bekijk continue lampen

Software voor videobewerking

Om alle stukjes die je gefilmd hebt samen te voegen tot een complete video, heb je speciale software nodig voor videobewerking. Er zijn online gratis programma’s te vinden, maar dat is niet altijd voldoende. Kijk eens naar professionele software zoals Adobe Premiere Pro, Adobe Premiere Elements, Final Cut Pro of Pinnacle Studio. Natuurlijk kun je als beginnende vlogger ook starten met iMovie van Apple.

Bekijk alle videobewerking software

Meer lezen over video?

10 tips voor een goede vlog
10 tips voor een goede vlog
Begin jij net met vloggen of ben je op zoek naar wat goede tips om je vlogs nóg beter te maken? Lees deze 10 handige tips!
Lees meer
Maak de ultieme vakantievideo
Maak de ultieme vakantievideo
Wil je een gave vakantievideo gaan maken? Lees dan deze 10 tips voor het creëren van de ultieme aftermovie van je reis!
Lees meer