Welke soorten objectieven zijn er?

Voor het fotograferen en filmen zijn er veel verschillende objectieven. Bijvoorbeeld groothoeken, telelenzen en macro-objectieven. Maar welke soorten objectieven zijn er eigenlijk? En wanneer gebruik je welk objectief?

> Bekijk alle objectieven

Groothoek

Een groothoek heeft een kort bereik waardoor je veel beeld op je foto krijgt. Dit kun je inzetten voor het fotograferen van landschappen, op vakantie of als eerste allround lens. Een groothoekzoom is een goede opvolger van de 18-55mm of 16-50mm kitlens. Een 24-70mm heeft bijvoorbeeld meer zoombereik en is in verschillende lichtsterktes te verkrijgen. Zo heb je alles in één en is het minder lastig om in kleine ruimtes te fotograferen, iets meer in te zoomen op een onderwerp én om een mooie, zachte achtergrond te krijgen. Een 16-35mm is weer perfect voor weidse landschappen en allesomvattende overzichtsfoto's bij het maken van een reportages.

Bekijk alle groothoek lenzen

Telezoom of tele-objectief

Voor het maken van opnames op lange afstand, zoals bij sporten waar je niet dichtbij je onderwerp kunt komen of wanneer je wilde dieren niet wilt storen door ze te laten schrikken van je aanwezigheid, is een telezoom dé oplossing. De 70-200mm staat bekend als goede allrounder, je komt er ver mee maar kan ook foto’s maken op momenten dat de actie meer naar je toe komt. Je kunt voor een lichtsterke variant met een wat korter bereik gaan of juist voor een ontzettend groot zoombereik, zoals een 150-600mm, met wat minder lichtsterkte.

Bekijk alle telelenzen

Welke soorten objectieven zijn er? - 1
Welke soorten objectieven zijn er? - 2

Vast brandpunt

Bij een objectief met een vast brandpuntsafstand, vaak een 'prime lens' genoemd, is het niet mogelijk om in- of uit te zoomen. Zo ga je bewuster kijken naar je kader en spelen met de scherpte. Over het algemeen zijn primes behoorlijk lichtsterk en dus goed in te zetten in een situatie met weinig licht. De 35mm en 50mm zijn qua beeldhoek zelfs heel veelzijdig en geschikt voor dagelijks gebruik, reportages en portretten. De teleobjectieven met een vast brandpunt als een 300mm of 500mm zijn meer bestemd voor sport- en wildlife fotografie. Een 50mm prime met een diafragma van f/1.8 is dé perfecte upgrade naast een standaard zoomlens. Hiermee maak je prachtige opnames, ook met weinig licht.

Bekijk alle vast brandpunt lenzen

Macro

Met een macro-lens breng je de kleinste onderwerpen, groots en gedetailleerd in beeld! Van het kleinste kevertje tot indrukwekkende details in het hart van een bloem, van de structuur van boombast tot een waterdruppel waarop prachtig zonlicht valt. Macro-lenzen hebben een relatief korte minimale scherpstelafstand zodat je kunt scherpstellen terwijl je heel dicht bij je onderwerp bent. De hoge vergrotingsfactor, bekend als de "reproductiemaatstaf", zorgt ervoor dat je onderwerp groot in beeld komt.

Bekijk alle macro-objectieven

Welke soorten objectieven zijn er? - 3
Welke soorten objectieven zijn er? - 4

Tilt-shift

Een tilt-shift lens is een bijzonder objectief. Je hebt hiermee de volledige controle over de positie van het scherpstelvlak en kunt ter plekke scheve lijnen in het beeld corrigeren. Een tilt-shift objectief is zeer precies in te stellen en zowel horizontaal te draaien als verticaal te kantelen voor het verkrijgen van een perfect resultaat. Dit scheelt veel tijd in de nabewerking voor bijvoorbeeld architectuurfoto’s. Een lens als deze kun je zelfs gebruiken om een miniatuur-effect mee te geven aan foto's of video's, dit wordt ook wel het diorama effect genoemd.

Bekijk alle tilt-shift objectieven

Fisheye

Een fisheye objectief heeft een bijzonder grote beeldhoek en bewust veel beeldvervorming. Ideaal voor het fotograferen in kleine ruimtes én erg leuk om wat extremere foto's zoals opvallende portretten met een overdreven perspectief mee te maken. Zichtbare lijnen in het beeld worden ineens krom en objecten of personen die dichtbij zijn, worden sterk vergroot. Deze karakteristieke lenzen zijn goed inzetbaar voor het fotograferen van feesten en evenementen.

Bekijk alle fisheye lenzen

Meer lezen?

Welk objectief moet ik kopen?
Welk objectief moet ik kopen?
Wat wil je gaan fotograferen, welke objectieven bestaan er en waar is welk objectief precies geschikt voor?
Lees meer
Waar let je op bij het kopen?
Waar let je op bij het kopen?
Je wilt zeker weten dat je de juiste keuze maakt bij het kopen. Waar let je allemaal op bij het kopen van een objectief?
Lees meer