Hoe maak je een statief schoon?

Je statief gaat een stuk langer mee als je hem regelmatig goed schoon maakt. De poten rusten op het gras, in het zand en soms zelfs in het water. Vooral zand is een grote vijand van statieven en kan voor schade zorgen. Met dit stappenplan kun je je statief zelf uit elkaar halen en schoonmaken. Let er op dat de exacte werkwijze per merk en statief kan verschillen.

Stap 1: Haal de poten los en maak ze schoon

Je begint met het reinigen van de poten. Leg de verschillende onderdelen per poot netjes bij elkaar op volgorde van demonteren. Is je statief heel erg vuil, bijvoorbeeld doordat je op het strand hebt gefotografeerd, spoel dan alle onderdelen onder de kraan af. Elke statiefpoot bestaat uit buizen, sluitingen en witte glijplaatjes.

 • Schuif de poten uit elkaar
 • Draai de draaisluitingen helemaal los
 • Trek de pootdelen uit elkaar
 • Draai de poten van het centrale deel, de spider, af
 • Draai bij elke poot de twee schroeven los en laat het gekartelde ringetje om de schroef zitten

De twee hierboven genoemde schroeven zitten in een klein busje dat vrij moet kunnen ronddraaien. Kan dit busje niet ronddraaien, dan worden de poten van het statief lam. Verwijder de twee messing ringen en haal het busje eruit om ‘m schoon te maken. Leg ze apart bij de andere losse onderdelen van de poten.

Stap 2: Reinig alle draaisluitingen en openingen

Elke draaisluiting bestaat uit twee delen, een buitenste ring en een klemkoppeling aan de binnenzijde. Deze haal je los voordat je ze schoonmaakt. Herhaal dit bij alle sluitingen van alle poten en leg de onderdelen weer netjes bij elkaar.

 • Haal de klemkoppeling uit de buitenste ring van de draaiaansluiting
 • Maak de witte glijplaatjes schoon met lauw water en droog ze af
 • Doe hetzelfde met de draaisluitingen en de klemkoppelingen

Voor het schoonmaken van moeilijk bereikbare delen zoals de binnenkant van de draaisluitingen en de schroefdraad gebruik je de spuitbus en de borstel uit de statief onderhoudskit. Maak de binnenzijde van de draaisluitingen goed schoon en wrijf het na met een doekje.

Stap 3: Maak ook de kleine statief-onderdelen schoon

Ook de kleine onderdelen maak je met behulp van de spuitbus en de borstel uit de kit schoon. Vervuilde busjes zijn de nummer één oorzaak van schade aan statieven. De busjes moeten worden ontdaan van vet en vuil om vrij te kunnen bewegen. Vergeet de zijkanten van de openingen van de spider én de binnenkant van de scharnieren niet.

Stap 4: Zet het statief weer in elkaar

Zet het statief nu in omgekeerde volgorde weer in elkaar. Vet alle draaiende delen in voordat je ze in elkaar zet. Vet versoepelt het bewegen en weert zand en vuil. Doe een klein beetje vet op de messing ringetjes zodat ze een beetje 'plakken' en daardoor goed blijven zitten. Vervolgens bevestig je de poten weer aan de spider.

Let er op dat de poten er weer goed recht op gaan zodat de scharnierpunten niet beschadigen. Zet de gekartelde ringen weer op de schroeven: de kant met de spitse puntjes moet aan de kant van de spider worden geplaatst. Draai de schroeven vast met behulp van de inbussleutel, maar zet niet te veel kracht. Zit de poot te los? Draai ‘m dan iets vaster. Daarna vet je alle schroefdelen in door het vet met je vinger te verdelen.

Stap 5: De draaisluitingen terugplaatsen

 • Plaats de binnenringen weer in de draaisluiting
 • Plaats de draaisluiting over het pootdeel
 • Plaats de witte glijplaatjes met de nok op de opening in het pootdeel
 • Het onderste pootdeel kan er in een willekeurige stand worden ingestoken
 • Controleer goed of de sluitingen het statief goed houden
Hoe maak je je statief schoon? - 1

Dit zijn de meest populaire statieven

Meer lezen over statieven?

Welke statiefkop heb ik nodig?
Welke statiefkop heb ik nodig?
Het is belangrijk dat een statiefkop genoeg draagvermogen heeft en qua functies aan je verwachtingen voldoet. Welke heb jij nodig?
Lees meer
Welk statief moet ik kopen?
Welk statief moet ik kopen?
Wat voor statief is geschikt voor jou als beeldmaker? Is een tripod of een monopod handiger? En welke soorten statieven bestaan er?
Lees meer