Spiegelreflex- of systeemcamera kopen?

Wil je een nieuwe camera kopen, maar weet je niet goed of het een systeemcamera of een spiegelreflexcamera moet worden? Hier lees je alle voor- én nadelen van systeemcamera’s en spiegelreflexcamera's. Zo weet je welke camera het beste bij jou past en maak je de juiste keuze.

Spiegelreflexcamera

Over spiegelreflexcamera's

Optische zoeker zonder vertraging
Meer gebalanceerd vast te houden
Er komt minder snel stof op de sensor
Heeft altijd een hotshoe aansluiting
Onderdelen gevoeliger voor slijtage
Is over het algemeen wat groter
Zwaarder om mee te nemen

Bekijk alle spiegelreflexcamera's
Top 10 spiegelreflexcamera's

Systeemcamera

Over systeemcamera's

Minder slijtagegevoelige onderdelen
Altijd duidelijk zicht met digitale zoeker
Zijn over het algemeen wat compacter
De camerabody’s zijn licht van gewicht
Scherptediepte zichtbaar in de zoeker
Niet elke camera heeft een zoeker
Sneller stof op de sensor

Bekijk alle systeemcamera's
Top 10 systeemcamera's

Verschillen tussen spiegelreflex- en systeemcamera's

Het grootste verschil tussen een spiegelreflexcamera en een systeemcamera, is dat een spiegelreflex een spiegelsysteem heeft en een systeemcamera niet. Hierdoor zijn de behuizingen van systeemcamera's compacter. Een spiegelreflexcamera heeft een optische zoeker en een systeemcamera heeft een digitale zoeker. Als je door de optische zoeker van een spiegelreflexcameera kijkt, dan kijk je meteen via een pentaprisma en de spiegel door het objectief naar je onderwerp. Bij een systeemcamera wordt het beeld eerst omgezet naar een digitaal signaal. Dit digitale zoekerbeeld kan even wennen zijn en soms wat vertragend aanvoelen. Een spiegelreflexcamera hoor je door het spiegelhuis echt 'klikken' bij het maken van een foto en een systeemcamera niet.

Wanneer kies je voor een spiegelreflexcamera?

Je bent een actieve beeldmaker. Jij vindt het niet erg dat de spiegelreflexcamera wat groter en zwaarder is én je wat meer knoppen voor de bediening hebt. Daarmee kun je snel reageren op wat er om je heen gebeurt. Een setup die in balans is, stabiel in de hand ligt en een goede grip heeft, dat is wat jij prettig vindt. Je gebruikt regelmatig accessoires zoals een reportageflitser of een microfoon. Ook binnen spiegelreflexcamera’s is er de keuze uit instapmodellen, camera’s voor de meer gevorderde fotograaf en professionals. Een spiegelreflexcamera wordt ook wel een reflexcamera of DSLR genoemd.

Ga naar alle spiegelreflexcamera's

Wanneer kies je voor een systeemcamera?

Jij wilt meer mogelijkheden met fotografie én video en vindt het niet erg om tussendoor van lens te hoeven wisselen. Je wilt met een lichte en wat kleinere camera op pad, maar toch hoogwaardige beelden maken. Ook kun je prima overweg met een wat uitgebreider menu. Systeemcamera’s zijn er in vele soorten en maten. De instapmodellen voor de hobbygebruiker en de professionele camera’s voor de pro's. Zowel de spiegelreflexcamera's als de systeemcamera's hebben een hele goede beeldkwaliteit en lijken eigenlijk best veel op elkaar. Wil je het verschil zelf ervaren? Kom dan naar één van onze winkels!

Handig om te weten

Het digitale zoekerbeeld van een systeemcamera kan wat lastig 'scherp' te zien zijn voor mensen met een bril. Probeer dit vooraf goed uit als je een brildrager bent! Omdat een systeemcamera wat kleiner is, zitten er vaak wat minder knoppen op. Veel functies moet je instellen via het menu van de camera en dat is soms minder snel dan via een knop.

Ga naar alle systeemcamera's

Dit zijn populaire spiegelreflex- en systeemcamera's

Meer lezen over camera's?

Spiegelreflexcamera kopen?
Spiegelreflexcamera kopen?
Een spiegelreflexcamera heeft geen vaste lens en wordt ook wel een DSLR genoemd. Maar waar let je allemaal op bij het kopen?
Lees meer
Een systeemcamera kopen?
Een systeemcamera kopen?
Een systeemcamera heeft verwisselbare lenzen en tal van instelmogelijkheden waarmee je hoogwaardige beelden kunt maken.
Lees meer