Tien tips voor het fotograferen van vuurwerk

Francis de Beus
7 jaar geleden

Het jaar zit er weer bijna op en het nieuwe jaar wordt bijna ingeluid. En dat betekent hier in Nederland maar één ding..., veel vuurwerk. En laat dat nu net iets zijn wat je heel mooi op de foto kunt zetten. Vaak krijg ik te horen "dat is me veel te moeilijk" en "zo mooi krijg ik ze nooit". Toch is het eigenlijk niet zo vreselijk moeilijk, als je je een beetje voorbereidt. Uiteindelijk blijft het een kwestie van veel proberen en soms wat bijstellen, maar met een aantal basistips moet het ook jou lukken om een paar knallers van foto’s te maken.

1: Een statief

Zorg dat je gebruikt maakt van een goed statief. En met goed bedoel ik stevig. Je zult langere sluitertijden gaan gebruiken die in de seconden gaan lopen en je wilt het liefst geen beweging hebben zodat de omgeving mooi scherp blijft.

2: Zet de ISO-waarde lekker laag

Je schiet in donkere omstandigheden en met lange sluitertijden. Het recept voor ruis in je foto’s. Maar gelukkig is vuurwerk erg fel. Zet daarom je ISO lekker laag. ISO100 of 200 is meestal prima. Ik stel vooraf met behulp van live-view scherp op een object in de buurt, of gebruik de hyperfocale afstand van de lens. Zeker tijdens vuurwerkshows sta ik veraf en gebruik dan eigenlijk een beetje de instellingen die ik ook in de landschapsfotografie veel gebruik: ISO100, f/8 en hyperfocaal scherpstellen.

3: De ruis-reductie uitzetten

Zet de in-camera ruis-reductie uit. Veel camera’s hebben een instelling om ruis bij lange sluitertijden te vermijden. Deze werken door na de echte belichting nogmaals een foto te nemen zonder de sensor daadwerkelijk te belichten. Dat betekent in de praktijk dat na een belichting van bijvoorbeeld vijf seconden de camera nogmaals 5 seconden bezet is. En dan mis jij net die ene mooie fan of flowerbed. Ruisreductie kun je altijd in de nabewerking toepassen.

Tips om vuurwerk te fotograferen - 1
Tips om vuurwerk te fotograferen - 2

4: Neem de tijd om een plekje te zoeken

Zorg dat je op tijd op je locatie bent en zoek een mooie achtergrond. Dat geeft je foto net dat beetje extra. Denk er daarbij aan dat vuurwerk vaak erg hoog gaat en dat je dus voldoende afstand moet nemen om het er fatsoenlijk op te krijgen. Zeker bij een professionele vuurwerkshow gaan de mortieren soms ruim boven de 100 meter. Daar sta ik dan vaak ook zelf rustig 100 meter van de ontsteekplek af en schiet ik met een ultragroothoek. Zolang alles er maar goed op staat kun je na afloop rustig wat croppen om een mooiere compositie te maken.

5: Kruitdampen en de windrichting

Probeer zoveel mogelijk van je foto’s aan het begin van het vuurwerk te maken. De lucht is dan nog relatief schoon, zonder al te veel kruitdampen. Kijk ook naar de windrichting om te bepalen waar de kruitdampen heen zullen trekken. Daar kun je bij het zoeken van een plekje al rekening mee houden.

Tips om vuurwerk te fotograferen - 3

6: Heel veel proberen

Speel met het moment van afdrukken en de lengte van je sluitertijden. Zeker bij professioneel vuurwerk kun je duidelijk horen wanneer mortieren de lucht in gaan. Zodra je hoort dat een mortier wordt afgeschoten kun je al afdrukken. Ik werk daarom vaak in de bulb-mode en met een afstandsbediening. Zodra ik dat een mortier de lucht ingaat druk ik af en stop de belichting pas als de mortier af is gegaan en het effect volledig is uitgedoofd. Zo mis je meestal niet veel.

Ook druk ik vaak al af voordat er ook maar iets de lucht ingaat. Het is toch donker en met een lage ISO komt er zeer weinig licht op de sensor. Dan pik je zelfs het mondingsvuur en de staart van de mortieren mee in je foto en dan wordt het echt spectaculair. Je kunt ook kiezen voor wat kortere sluitertijden, bijvoorbeeld minder dan een seconde. Vaak pik je er dan een specifiek effect van het vuurwerk uit. Kortom..., veel proberen!

Tips om vuurwerk te fotograferen - 4

7: Felle explosies

Door het gebruik van sluitertijden van meerdere seconden kun je vaak meerdere mortieren tegelijk op de foto krijgen. Houd er wel rekening mee dat de explosies fel zijn en je dus, ondanks dat het donker is, toch met een overbelichte foto kunt komen te zitten.

8: Let op de veiligheid

Houdt te allen tijde je eigen veiligheid in de gaten. Consumentenvuurwerk kan soms onvoorspelbaar zijn, zeker als er iets te veel alcohol in het spel is, en professioneel vuurwerk is echt ongelooflijk krachtig. Houdt dus je afstand.

Tips om vuurwerk te fotograferen - 5

9: De foto's nabewerken

In de nabewerking is er veel extra uit je foto te halen. Door simpelweg te spelen met onder andere de helderheid, het contrast en de verzadiging is er echt enorm veel te verbeteren.

10: Geniet van al het moois

Vergeet niet te genieten! Vaak zijn we als fotografen zo druk met het maken van die foto’s dat we van de rest nauwelijks iets mee krijgen...

Hopelijk krijg ook jij met deze basistips een paar mooie vuurwerkfoto’s in je portfolio. Verder wens ik iedereen een goed en veilig uiteinde en dat we met zijn allen in het nieuwe jaar maar weer veel prachtige foto’s mogen maken!

Tips om vuurwerk te fotograferen - 6

Auteur

Francis de Beus

Een dag niet vroeg opgestaan is een zonsopgang gemist. Dat is het motto van Francis de Beus. Sinds 2014 heeft hij zijn passie nieuw leven ingeblazen en timmert hij aan de weg. Met een voorkeur voor landschappen en architectuur is hij rond zonsopkomst en zonsondergang vaak in de buurt van zijn geliefde Zutphen te vinden.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.