Tips en inspiratie

Waar en hoe fotografeer je de tulpen in Nederland?

Albert Dros 1 jaar geleden

De lente kwam erg vroeg dit jaar door het warme klimaat. Bijna een maand eerder dan vorig jaar zelfs. De tulpen in Nederland zijn op het moment vol in bloei en nu is dan ook de beste tijd om ze te fotograferen. Ik krijg op het moment erg veel vragen van mensen waar je nou precies de juiste velden kunt vinden, vandaar hier deze korte guide compleet met wat tips hoe ze te fotograferen.

Waar zijn de tulpen te vinden?

Zoals iedereen hier natuurlijk weet is de meest beroemde plek om bloemen te fotograferen ‘de Keukenhof.’ Dit is tevens een van de beroemdste trekpleisters van het land en alleen open in de lente. Deze ‘tuin’ heeft dan ook meer dan een miljoen bezoekers per jaar wat vooral toeristen zijn. De keukenhof is mooi om te zien, maar voor de fotograaf niet heel interessant. Het is er altijd erg druk en je ziet er niet die eindeloze bloemenvelden die je veel op sociale media tegenkomt.

Een ritje naar de Keukenhof

Als je deze eindeloze velden wilt zien: maak een ritje rondom de Keukenhof. Rij gewoon wat rond in de omgeving Lisse en Noordwijkerhout en je zult veel velden vol met bloemen tegenkomen. Wil je de exacte locatie van deze velden weten? Ga dan naar www.bloemenradar.nl. Hier vind je ook recente foto’s die door mensen in de regio gemaakt zijn. Zo kun je van tevoren wat research doen waar heen te gaan. Erg handig!

Tulpenroute in de Noordoostpolder

Het westen is natuurlijk niet de enige plaats waar je de tulpenvelden kunt vinden. Omdat deze regio erg populair is, is het hier ook vaak redelijk druk. Een andere goede optie is de jaarlijkse tulpenroute. Dit is een autoroute van meer dan 100km tussen een aantal prachtige tulpenvelden door. Deze route kun je mooi even rijden in combinatie met een bezoek aan CameraNU.nl die tevens hoofdsponsor is van deze route. Ook is er een lopende fotowedstrijd!

Rondrijden in Goeree-Overflakkee, de Flevopolder of Schagen

Andere gebieden om rond te rijden zijn in het zuiden bij bijvoorbeeld Goeree-Overflakkee. In de Flevopolder vind je er ook veel. In het Noordoosten vind je er veel rondom Schagen. Zoals te lezen, zijn er in Nederland gewoon erg veel mooie bloemenvelden in de lente. Ik ken zelf ook nog niet eens de helft, dus vergeef me als ik niet alle gebieden noem!

Tips om mooie bloemenvelden te fotograferen

  • De bloemenvelden hebben vrijwel allemaal ‘leading lines’. Je kunt deze lijnen in je voordeel gebruiken bij het maken van composities. Je ziet altijd veel foto’s waarbij fotografen de lijnen mooi naar het midden laten lopen aan de horizon. Probeer ze ook eens vanuit 1 zijkant te laten lopen.

  • Zet de grid lines aan op je camera scherm (hulplijnen in het Nederlands). Omdat de bloemenvelden vaak erg symmetrisch zijn, helpen de grid lines je om de zaken zo precies in het midden te kaderen.
  • Het is soms erg winderig in Nederland. Met wind bewegen de bloemen alle kanten op en is het soms lastig om ze scherp op de foto te krijgen bij weinig licht. Schroef de ISO wat op om ze zo toch scherp te krijgen. Probeer ook eens vanaf een wat lager standpunt te fotograferen. Dit geeft een mooi perspectief waarbij je de ‘lijnen’ veel minder ziet zodat de velden echt eindeloos lijken.
  • Fotografeer niet alleen in landschap oriëntatie. Probeer ook eens de portretstand om dat extra beetje voorgrond in je foto te kaderen. De portretstand kan met bloemenfoto’s soms erg goed werken om net dat beetje diepte aan je shot te geven.
  • Gebruik de techniek ‘focus stacking’ wanneer nodig. Als je erg dicht op bloemen gaat zitten, kun je soms prachtige voorgronden in een foto creëren. Met focus stacking maak je meerdere foto’s op verschillende focuspunten. Deze combineer je later in Photoshop zodat je foto van voor tot achter compleet scherp is.

Probeer ook eens foto's te maken in de portretstand om dat extra beetje voorgrond in je foto te kaderen en zo je shot net dat beetje diepte te geven...

Wat je vooral niet moet doen bij het fotograferen van tulpen

De bloemenvelden in Nederland zijn prachtig om te zien, maar ze zijn wel iemands eigendom. Veel boeren in Nederland vinden het niet zo erg als je wat foto’s maakt van hun tulpen of als je voorzichtig een kijkje neemt. Echter, niet iedereen vindt het prettig.

  • Als de bloemenvelden geblokkeerd zijn met een hek of een slootje, ga er dan niet overheen. Dit is er waarschijnlijk niet voor niks. Vergelijk het met je eigen tuin. Jij wilt toch ook niet dat een vreemde opeens in je tuin rondloopt?

  • Sloop de bloemen niet met je statief. Ik ga soms heel dichtbij de bloemen maar ik ben altijd erg voorzichtig en respecteer de bloemen. Probeer niks kapot te maken.
  • Ik kan dit niet vaak genoeg benoemen aangezien ik dit erg vaak zie (vooral door toeristen): PLUK DE TULPEN NIET! Dit is iemand anders’ eigendom. Jij zou het toch ook niet leuk vinden als iemand opeens bloemen uit jouw tuin plukt? Hoe mooi en romantisch rode tulpen ook zijn, pluk ze niet! Wil je er een geven aan je vriend of vriendin? Er zijn genoeg plaatsen waar je ze kunt kopen, of je kunt het aardig vragen aan de boer waarvan het land is.

Auteur

Albert Dros

Albert Dros is een gepassioneerd landschaps- en reisfotograaf. Zijn kracht zit hem in het zo mooi mogelijk vastleggen van plaatsen en momenten. Hier kan hij helemaal in opgaan, waardoor hij soms dagenlang op één plek verblijft om het perfecte plaatje te maken. Albert is altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Met zijn verhalen, blogs en lezingen inspireert hij velen, zowel nationaal als internationaal.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.