Werken met Palette Gear

Johan van der Wielen
6 jaar geleden

Mensen die mij kennen weten dat ik ooit veertig uur per week achter een PC zat. Ik heb nooit gestudeerd voor fotografie, sterker nog, niet eens een fotografische opleiding gedaan. Nee, deze jongen is afgestudeerd aan de Wageningen Universiteit als statisticus met specialisatie Kunstmatige Intelligentie. Dan beland je niet tussen de kievitsbloemen of dwaal je door de nacht. Dan zit je veertig uur per week achter drie beeldschermen. Bij verschillende werkgevers aan de slag als hardcore researcher, programmeren, dataverwerking en zelflerende voorspelmodellen bouwen. Hoe leuk die mathematische puzzels ook waren, het eiste helaas zijn tol in de vorm van RSI. Mijn armen en schouders waren niet gebouwd op veertig uur klikken en typen.

Werken met Palette Gear - 1

Als fotograaf kan ik de goede balans vinden tussen veldwerk (met lekker grove motoriek, van sjouwen met spullen tot zwaaien met camera’s) en tussendoor een verwerkdag achter mijn laptop. Met aangepaste muis en vaak brace heb ik mijn RSI prima in de hand.

Nabewerking is precisiewerk

Echter, het nabewerken vergt nogal wat precisiewerk. Alle schuifjes van belichting, highlights, blacks, vibrance, en dergelijke dien je niet met je grove motoriek te lijf te gaan. Dan heb je alleen wit en zwart, het is juist de nuance waarmee je alle schuifjes moet bedienen. Als je dat veel doet, zoals ik, merk je dat de belasting op je armen weer groter wordt. Nog buiten het feit dat je meer naar de schuifjes kijkt dan naar de foto en het resultaat.

Extra knoppen

En hier heeft Palette Gear prima op ingespeeld. Een systeem van lego achtige blokjes met drukknoppen, schuiven en draaiknoppen waarmee je de belangrijkste handelingen van je nabewerking, zoals ik in Adobe Lightroom, kunt overnemen. Naast je toetsenbord een extra mengpaneel met knoppen waarmee je op gevoel de belangrijkste nabewerkings-stappen kan doen.

Je kunt de Palette Gear in diverse samenstellingen kopen, van de Starter Kit met een schuif, een draaiknop en twee drukknoppen tot de zeer uitgebreide Professional Kit met vier schuiven, zes draaiknoppen en vier drukknoppen. Verder zijn alle soorten blokjes ook los bij te kopen voor helemaal je eigen samenstelling. Alleen moet je wel beginnen met één van de drie basissets want het USB-blokje is niet los te koop. Ik heb in deze review de meest uitgebreide set, de Professional Kit, gebruikt.

Werken met Palette Gear - 2
Werken met Palette Gear - 3
Werken met Palette Gear - 4
Werken met Palette Gear - 5

Functietoewijzing en LED-kleur

Je downloadt het stuurprogramma van de site van Palette en kunt aan de slag. Je begint met een profiel aan te maken voor welk programma je de knoppen in wilt stellen. Je kunt meerdere profielen aanmaken voor verschillende programma’s.

Werken met Palette Gear - 6
Werken met Palette Gear - 7
Werken met Palette Gear - 8
Werken met Palette Gear - 9
Werken met Palette Gear - 10

Intuïtief en makkelijk

In eerste instantie vond ik de blokken nogal groot. In deze tijd waarin we op de vierkante mm’s knopjes moeten bedienen heb ik nu ineens vijftien knoppen die samen even groot zijn als mijn halve toetsenbord. Toch ben ik er eigenlijk wel blij mee. Want ik kan zonder te kijken de goede knoppen grijpen en door de grootte kun je heel precies wijzigen zonder dat je verkrampt aan het werken ben met je muis.

Werken met Palette Gear - 11
Werken met Palette Gear - 12
Werken met Palette Gear - 13

Mijn mening na een weekje Palette Gear

Grappig hoe meningen kunnen wijzigen. Toen ik van het bestaan leerde was ik meteen enthousiast, dat moest ik hebben. Toen ze binnenkwamen schrok ik echter van de grootte. Waarom moesten die knoppen zó enorm zijn? Wat kleiner is handzamer. Heb wel tien verschillende bouwwerken geprobeerd met vóór mijn toetsenbord en ernaast voor ik uiteindelijk dit ontwerp heb gekozen. De meeste toewijzingen waren voor mij meteen duidelijk: belichting, hooglichten, schaduwen, contrast, clarity, witbalans en vibrance worden veel gebruikt. Maar vooral voor de drukknoppen had ik moeite te bedenken welke functie daar handig voor zou zijn. Immers, Lightroom heeft voor de meeste functies ook een sneltoets en of ik nu op een grote quizknop druk of op een G..., in beide gevallen kom ik op de gridview uit.

Toch ben ik steeds enthousiaster geworden. De knoppen zijn oerdegelijk en voelen heel solide aan. Het is geen plastic speeltje wat 2017 niet gaat overleven. Het feit dat ik zelf mag bouwen en aan alle knoppen zowel functies als kleurtjes toe kan kennen maakt dit systeem ook enorm divers en breed inzetbaar. Ook de reactie in Lightroom is heel snel. Als je aan één van de knopjes zit zie je meteen dat er wat gebeurt, er is geen wachttijd en de reactie is heel soepel.

Toch zie ik nog wel een paar verbeterpunten. Zo zou ik op de schuifjes graag een klik voelen wanneer ik weer in het midden ben. Immers, als ik mijn belichting aanpas maar toch terug wil moet ik nu heel precies te werk gaan en op mijn scherm kijken wanneer de belichting weer op 0 staat. Een gevoelsklikje zou wonderen doen. De draaiknoppen hebben het grote voordeel dat je daar op kunt drukken waarmee je in één keer je instellingen weer hebt gereset. Als je je belichting op een draaiknop instelt komt hij in één keer terug op nul met drukken.

Daarnaast hebben de schuiven als nadeel dat als ik hem instel, de schuif naar links of rechts staat. Ik was even bang dat als ik naar de volgende foto zou gaan hij dan ook meteen voor deze nieuwe foto de instelling over zou nemen. Dat is gelukkig niet zo. Wat wel zo is, is dat als ik voor deze nieuwe foto wederom dezelfde schuif wil verzetten hij bij aanraking wel begint waar de schuif voor de vorige foto gebleven was. Heb je foto één op +1 belichting gezet en wil je de volgende foto naar -1 hebben dan begint de correctie ineens toch bij +1 omdat hij daar nog stond. Ook daarvoor is een draaiknop handiger, immers, die heeft geen begin en einde en begint voor elke foto gewoon weer bij 0. Toch werken de schuiven wel heel erg prettig wegens hun grote precisie. Voor de drukknoppen heb ik nog niet echt een functie maar dat heeft meer te maken met de enorme mogelijkheden van sneltoetsen in Lightroom. Dat is dus nog even puzzelen.

Als laatste, maar dat is vooral voor mij als wandelaar, is het niet heel makkelijk om de Palette even te verplaatsen. De Professional kit met vijftien blokjes moet je echt met twee handen oppakken om ergens neer te zetten. Nu werk ik vaak hier en dan weer daar dus is het voor mij even puzzelen, misschien dat ik er een dun plankje onder maak. Werk je echter, zoals de meeste fotografen, met een vaste computer met zo’n 80" scherm, dan is dat geen probleem.

Oh ja, alle blokken moeten aan elkaar. Je kunt niet de ene helft van de blokken links van je toetsenbord zetten en de rest rechts. Misschien zou een soort connectieblokje met een USB kabel ertussen wel aardig zijn om van één set meerdere panelen te maken.

Werken met Palette Gear - 14

Voordelen

 • Snelle manier van nabewerking met grote precisie, binnen een paar seconden heb je de belangrijkste aanpassingen gedaan.
 • Knoppen zijn makkelijk op gevoel te vinden waardoor je aandacht bij de foto’s blijft
 • Grote precisie met ontspannen houding in je hand. Geen verkrampte muishand meer om kleine aanpassingen te doen.
 • Solide en degelijk gebouwd.
 • Veelzijdige manier van de opbouw en samenstelling van je paneel. Alle blokjes kunnen overal geplaatst worden en je kunt zelf de voor jou ideale vorm maken.
 • Makkelijk te bouwen door magneten en contacten.
 • Veelzijdig in functie. Aan elk blokje kun je zelf een functie en LED-kleur meegeven.
 • Blokken houden hun LED-kleur en functie, ook al haal je ze los en zet je ze ergens weer vast.
 • De draaiknoppen kun je ook indrukken waarmee je meteen de instelling weer reset.
 • Meerdere functies voor verschillende programma’s mogelijk.
 • Het USB-blok laat keurig zien welke instelling je aan het wijzigen bent, een kort in beeld komend icoontje doet hetzelfde.
 • Grote veelzijdigheid van de draaiknoppen met ook een drukfunctie.
 • Reactietijd van bijvoorbeeld Lightroom is heel snel. Wanneer je aan een knop of schuif komt zie je meteen resultaat zonder schokken.
 • Verschillende sets te koop en de knoppen zijn los nog bij te kopen.

Nadelen

 • Het oppakken van een paneel is even een dingetje. Ondanks de sterke magneten valt het wel uit elkaar als je het met één hand oppakt.
 • De schuiven hadden een "gevoelsklik" in het midden mogen hebben zodat je voelt wanneer je weer precies op 0 bent.
 • De schuiven beginnen op de waarde waar ze bij de vorige foto op zijn ingesteld. Exact vanaf nul beginnen is met de schuiven daarom lastig.
 • De functie van de drukknoppen is wat discutabel omdat Lightroom bijvoorbeeld al veel functies met sneltoetsen heeft ingebouwd.

Of je een Palette Gear aan gaat schaffen als je niet zoveel met nabewerking doet weet ik niet, maar als je, net als ik, vele uren achter de computer bezig bent met nabewerking zijn deze extra knoppen een enorme meerwaarde. Niet alleen werkt het lekker snel maar ook ben ik nu meer bezig met hoe de foto eruit komt te zien in plaats van dat ik mij blind staar naar de schuifjes.

Video-review over Palette Gear

Auteur

Johan van der Wielen

Natuur- en landschapsfotograaf Johan van der Wielen wil met zijn beelden niet alleen de schoonheid maar ook het belang van de natuur laten zien. Met zijn enthousiasme, energie en passie voor de natuur wil hij anderen inspireren om naar buiten te gaan en zich te laten overweldigen door zowel de grootsheid als kleinste details van het leven om ons heen. Zijn beelden gaan vooral om de ervaring en beleving, de sfeer en emotie.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.