Goede verkoopfoto's van je huis maken in vijf stappen

Edo Koch
6 jaar geleden

Je huis verkopen, iets waar velen vroeg of laat mee te maken krijgen. Natuurlijk kun je niet zonder makelaar of, als je het wel zelf wilt proberen, een partij die je met specifieke diensten kan helpen. Al is het maar het plaatsen van de foto’s op internet. Mijn filosofie is dat het allemaal begint met een eerste indruk in iemands zoektocht, zoals zo vaak. Nadat iemand zijn of haar zoekcriteria heeft ingevoerd, wordt er toch vaak snel doorgeklikt naar de foto’s. Kortom, de foto’s zijn van levensbelang.

Stap 1: Wanneer?

In den beginne, in alle enthousiasme, vloog ik van het ene naar het andere adres, wanneer het mij uitkwam. Maar leverde dat de mooiste foto’s op? Planning, zoals bij alle vormen van fotografie, is essentieel. Ik let sterk op de stand van de zon. Een ideale app daarvoor is LightTrac. En laat ik dan ook de open deur maar benoemen: een huis in de regen is minder mooi. Het weer speelt dus een grote rol. Ik ben daarin veel flexibeler geworden.

Hoe je je huis fotografeert in vijf stappen - 1

Stap 2: Opgeruimd staat netjes

Je zou het eigenlijk in één adem kunnen noemen met stap één, maar ik kies ervoor om het apart te benoemen. Het is zo simpel om te vragen of mensen hun huis willen opruimen. Een niet opgeruimd huis kan met gemak twee keer zoveel tijd kosten. Afhankelijk van je businessmodel is dat niet altijd prettig. En aangezien iedereen die het huis te koop zet er ook graag vanaf wil, hoor ik eigenlijk nooit een weerwoord. Een opgeruimd huis is ook weer veel makkelijker te stylen.

Hoe je je huis fotografeert in vijf stappen - 2

Stap 3: Styling

Waar moet de olijfolie staan? Hang ik de theedoek op? Welke kleur handdoeken leg je in de badkamer? Helaas staat niet iedereen hierbij stil en je kunt er soms in doorslaan, maar daar houd ik eigenlijk ook wel een beetje van. Ik moet er niet aan denken dat ik achteraf de kattenbak in een hoekje zie staan.

Hoe je je huis fotografeert in vijf stappen - 3

Stap 4: Eindelijk

En uiteindelijk staat alles goed en hangen de gordijnen recht. We kunnen beginnen. Ik heb heel lang gewerkt met mijn APS-C formaat Canon EOS 650D DSLR en - werkelijk onmisbaar - mijn groothoekzoom: een Canon EF-S 10-18mm objectief. Ik heb er jarenlang schitterende foto’s mee kunnen maken, maar sinds kort ben ik toch overgestapt op een fullframe-variant. Daarnaast heb ik de "gouwe ouwe" Canon 50mm f/1.8 ook altijd mee. Voor detailfoto’s onmisbaar om met een prachtige scherptediepte bepaalde elementen te isoleren. Vooral de vaak kleinere ruimten in een woning vragen gewoon om een groothoek van minimaal 10mm op een APS-C camera. Hier komt dan ook de veelgehoorde "op de foto’s leek het zoveel ruimer" vandaan. En vanuit de juiste hoek kun je dat natuurlijk wel een keer hebben, maar voor mij geldt altijd dat ik realistische foto’s wil maken. Niemand heeft er iets aan dat de realiteit anders is dan op de foto.

Zelf maak ik weinig gebruik van een statief, omdat ik in de planning altijd rekening probeer te houden met voldoende licht. Bij een high-end woning kies ik er wel eens voor om een flitser of meer flitsers te gebruiken. Met name bij veel tegenlicht of donkere ruimten ontkom je er niet aan. Ik gebruik veel de "automatische" standen van de camera. Denk hierbij aan ISO en witbalans. Ik heb gemerkt dat de camera toch vrijwel altijd de juiste ISO kiest en met de witbalans zit ik achteraf hoe dan ook nog vaak mee te schuiven in de nabewerking. Lichtmeting stel ik vrijwel altijd in op spotmeting. Ik meet het gewenste object, zet de meting vast (op Canon camera’s de back button met de "*") en pas mijn compositie aan. Ik kan me voorstellen dat dit heel persoonlijk is, maar deze werkwijze bevalt me goed en zo kan ik veel invloed uitoefenen op de uiteindelijke foto en ook makkelijker spelen met variaties.

Hoe je je huis fotografeert in vijf stappen - 4

Stap 5: Nabewerking

Het hele huis doorgelopen, alle ruimten gehad en we weten allemaal dat we dan nog niet klaar zijn. Eenmaal thuis start ik Adobe Photoshop Lightroom op en ga ik aan de slag. Mijn workflow is altijd hetzelfde. Iedereen heeft zijn of haar eigen gewoontes, maar ik merk dat dit voor mij het lekkerste werkt:

Grove selectie

Door het gebruik van de ‘vlaggen’ in Lightroom werk ik mijn set al vrij snel terug naar minder dan 50 procent van het totale aantal. Hierin filter ik zelf altijd uit: de testfoto’s, verkeerde belichting, slechte focus etc. Tip: Gebruik ‘Automatisch Vooruit’ in het ‘Foto’ menu als in de de ‘Bibliotheek’ module.

Fijne selectie

Van vijftig naar twintig procent door voor elke ruimte één of twee foto’s te selecteren die je verder wilt bewerken.

Bewerking

Zelf start ik altijd met de Lenscorrecties (Vervorming en Verticaal Transformeren), Draaien en Bijsnijden. Omdat je met een extreme groothoek werkt, zijn de verhoudingen vrij snel uit balans. Voor het fotograferen van vastgoed en interieurs vind ik het essentieel dat de muren en/of kozijnen recht zijn. Let hierbij wel goed op dat de bewerkte foto realistisch blijft. Na het juiste beeld te hebben, ga ik goed kijken naar de belichting, pas ik veelal de hooglichten en schaduwen aan en kijk ik goed naar de witbalans, contrast en verzadiging.

Tot slot kijk ik specifiek naar kleine details. Hier kom ik weer terug op de handdoeken. Verwassen regenboogkleuren doen het voor mij toch niet goed op een foto, maar iets is beter dan niets. Lokaal de verzadiging aanpassen geeft dan het gewenste resultaat.

Hoe je je huis fotografeert in vijf stappen - 5

En dan, na al het harde werk, mag je de foto’s aanleveren bij de makelaar en vind je ze na een paar dagen terug op Funda. Persoonlijk blijf ik graag in contact met de verkopers, vooral omdat ik wil weten of ze tevreden zijn. En er is natuurlijk niks mis met het uitbreiden van je netwerk. De kroon op je werk is uiteraard dat een woning binnen de kortste keren is verkocht, mede omdat ze waren gevallen voor de foto’s en dat het perfect overeenkwam met de bezichtiging. Op naar de volgende verkoop!

Auteur

Edo Koch

Onder de naam Buurman Fotografie heeft Edo Koch enkele jaren geleden zijn passie voor fotografie omgezet in een professionele carrière. Hij volgt ontwikkelingen op de voet en is niet bang om hiermee te experimenteren. Als beeldregisseur neemt hij graag de tijd voor het perfecte plaatje. Dit levert zijn opdrachtgevers uiteenlopende, creatieve en inspirerende beelden op.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.