Een kennismaking met de Profoto A1 flitser

Brendan de Clercq
6 jaar geleden

Kun je je voorstellen dat je bij een klant aankomt met een tas die kleiner is dan een rugzak en je er vervolgens met de meest professionele foto’s weggaat? En dat er toch een flitser met AirTTL en HSS in je tas zit? Wanneer ik met mijn systeemcamera, de Olympus 45mm f/1.8 lens, de Olympus 25mm f/1.2 PRO lens, de Profoto A1 en wat kleine accessoires op pad ga, dan heb ik gewoon alles wat ik nodig heb met me mee om een haarscherp en goed verlicht portret te maken.

Kennismaken met de Profoto A1 flitser - 1

Als één van de Profoto ambassadeurs ben ik meer dan trots op het nieuwste product: de Profoto A1. Het lijkt op een reportageflitser, maar de A1 is de allerkleinste Profoto studioflitser op de markt die net zo eenvoudig te bedienen is als de grote Profoto flitskoppen. Het lichte gewicht, het gebruiksgemak en de betrouwbaarheid maken de A1 een geweldige toevoeging in elke setup. Je wilt als fotograaf niet te lang bezig zijn met techniek, je wilt de flitser als hulpmiddel gebruiken voor fantastische foto’s.

De ronde kop zorgt voor een hele mooie lichtafval. Het ontwerp is heel herkenbaar als een Profoto product en de bediening heel intuïtief. Zelfs wanneer je nog nooit met een vergelijkbare flitser hebt gewerkt, is de A1 eenvoudig te begrijpen zonder eerst de handleiding te lezen. De kop is allerlei richtingen op te draaien en te kantelen. En…, met een schakelaar aan de zijkant zet je ‘m zo om van handmatig naar TTL. Deze flitser heeft een ingebouwde AirTTL remote en is dus vanaf een hotshoe en off-camera te gebruiken waardoor ‘ie multifunctioneel inzetbaar is.

Kennismaken met de Profoto A1 flitser - 2
Kennismaken met de Profoto A1 flitser - 3

Voordelen van on-camera en off-camera

Je kunt de A1 gebruiken als een reportageflitser, maar dan met meer power en snelheid. Want hij is makkelijk op je camera te bevestigen in de TTL-stand, voor een bruiloft of tijdens een redcarpet shoot. Noem eigenlijk maar wat op en het kan. Maar als je even meer tijd hebt en je wilt toch even de A1 als een studio-setup gebruiken dan haal je hem van je camera af. Je klikt je AirTTL trigger op je camera en maakt een studio opstelling. Vanuit je hand of met de A1 op een lampstatief creëer je een Rembrandt licht, butterflylicht. Hij werkt natuurlijk ook samen met de andere Profoto units, dus heb je een B1 of een B2 bij je dan kan je helemaal los gaan..., zeker met de bijgeleverde lightshapers.

De A1 geleverd met drie verschillende accessoires: een Wide Lens, een Dome Diffuser en een Bounce Card. Door het magnetische kliksysteem kun je een lightshaping-tool er heel snel af halen of erop zetten. Met deze basis lightshapers heb je al heel veel extra mogelijkheden met de flitser.

Kennismaken met de Profoto A1 flitser - 4

Met een krachtige li-ion accu

Een flitser met AA-batterijen gaat relatief snel leeg en het vermogen van de batterijen maakt de oplaadtijd er meestal niet sneller op. De Profoto A1 heeft daarom een li-ion accu. De oplaadtijd van de flitser van 1.2 seconde is echt supersnel. Een ander voordeel van de li-ion accu is dat je veel langer kunt fotograferen, je kunt tot wel 350 keer flitsen met de A1 op vol vermogen!

Interview met Brendan over de A1

Auteur

Brendan de Clercq

Brendan de Clercq is een professionele portret- en fashionfotograaf én mixed media kunstenaar. Brendan is de enige gecertificeerde trainer van Profoto in Nederland, hij heeft zich gespecialiseerd in Lightshaping. Tevens is hij ambassadeur voor Sony, Eizo en Nanlite. Hij inspireert vele fotografen wereldwijd die zichzelf willen verbeteren op het gebied van fotografie en lightshaping met zijn workshops en masterclasses.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.