Dé zeven tips voor het fotograferen van de kerstsfeer

Francis de Beus
6 jaar geleden

Het is weer dé tijd van het jaar. Mariah Carey schalt uit de speakers, de bomen worden opgezet en de kalkoenen worden zenuwachtig. Maar voor ons fotografen is het dé tijd van de lampjes! Kerstverlichting in de straten, prachtig verlichte etalages. Alle ingrediënten voor een paar mooie sfeerplaatjes. Maar hoe leg je dit nu goed vast? Hoe vang je die prachtige sferen op een foto? Ik geef je mijn zeven tips!

1: Vergeet die flits

Je ingebouwde flitser is veel te zwak om invloed uit te oefenen op de belichting van een verlichte straat. Zelfs met een fikse reportageflitser licht je geen straat uit. Bovendien kan het koele licht van een flitser al snel de sfeer van de warme verlichting verpesten. Laat die flitser dus lekker thuis!

Zeven tips om de kerstsfeer te fotograferen - 1

2: Gebruik een statief

Die mooi verlichte straat of etalage lijkt best heel erg veel licht af te geven in het donker, maar eigenlijk valt dat best tegen. Je zult dus al snel met behoorlijk lange sluitertijden moeten werken. Zorg daarom dat je een statief bij je hebt.

3: Let op je witbalans

Om de fijne warme sfeer van de verlichting goed vast te leggen is de witbalans belangrijk. Als je niet in RAW fotografeert is het naderhand aanpassen van de witbalans minder uitgebreid. Zorg dan dat je je camera instelt op lamp-licht (2600-3200K). Dit levert meestal een vrij warme foto op. Als je in RAW schiet kun je naderhand de witbalans altijd nauwkeurig naar eigen inzicht instellen.

4: Regen? Te gek!

Niets mooiers dan het reflecteren van al die kerstlichtjes op de vochtige straten. Na een fikse regenbui is het dus een prima moment om die mooi verlichte winkelstraat vast te leggen.

Zeven tips om de kerstsfeer te fotograferen - 2

5: Doe eens gek...

Vanwege de grote contrastverschillen tussen de felle lampjes en de relatief donkere straat kun je eens proberen om een HDR-foto te schieten. Auto’s die steeds voorbijrijden? Lighttrails! Of zoom eens in of uit tijdens de lange sluitertijd voor de meeste waanzinnige effecten. Je kunt je helemaal uitleven met al die lampjes en lichtjes.

Zeven tips om de kerstsfeer te fotograferen - 3

6: Bokeh, bokeh, bokeh...

Een mooie foto van een dampende mok chocolademelk met op de achtergrond de prachtige wazige lichtjes van de kerstboom. Op de voorbeeldfoto hierboven is goed te zien hoe mooi dat is. Pak die lichtsterke lens en zet je diafragma wijd open. Of gebruik die mega tele-toeter op 500mm en creëer de ultieme kerstsfeer.

7: Blauwe uurtje

Probeer eens te fotograferen in het blauwe uurtje. De lucht is dan mooi donkerblauw en geeft nog meer kleur aan de vaak toch al sfeervolle foto’s. De warme tonen contrasteren met de koele blauwe lucht en de lucht wordt niet één groot zwart vlak.

Zeven tips om de kerstsfeer te fotograferen - 4

Auteur

Francis de Beus

Een dag niet vroeg opgestaan is een zonsopgang gemist. Dat is het motto van Francis de Beus. Sinds 2014 heeft hij zijn passie nieuw leven ingeblazen en timmert hij aan de weg. Met een voorkeur voor landschappen en architectuur is hij rond zonsopkomst en zonsondergang vaak in de buurt van zijn geliefde Zutphen te vinden.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.