Het Beeldrecept van Martin Hogeboom

Cameranu
4 jaar geleden

In het Beeldrecept leer je meer over het maken van een foto. Denk bijvoorbeeld aan de instellingen, compositie en de apparatuur die je nodig hebt. In dit Beeldrecept vertelt Martin Hogeboom hoe hij dit portret van Sheela heeft gemaakt op locatie!

“Voordat ik met de portretfoto’s van Sheela begon, heb ik eerst de juiste plek gezocht voor de foto. Een plekje waar ik een leuke achtergrond heb en waar het model niet te veel in het aanwezige licht staat, omdat ik haar met behulp van LED-licht wilde uitlichten.“

Het Beeldrecept van Martin Hogeboom - 1

Dit heb je nodig

Waarom heb je deze materialen gebruikt?

De laatste jaren fotografeer ik met Fujifilm systeemcamera’s vanwege het kleine formaat, de beeldkwaliteit (met name het dynamische bereik) en ook een beetje vanwege het coole uiterlijk. Met een kleinere camera zit het toestel niet zo ‘in de weg’, in de zin dat het een blokkade is tussen mij en het model.

Als ik met het LCD-scherm als zoeker werk, kan ik langs de camera kijken om beter oogcontact te maken en om de omgeving te overzien. Bovendien kan ik makkelijk de positie van de camera wijzigen en daardoor eenvoudig mijn compositie bepalen.

Qua objectieven gebruik ik het liefst lichtsterke objectieven. Het wisselt per shoot welke ik gebruik, van een groothoek zoals de 16mm f/1.4 tot meer tele met de 56mm. Graag werk ik met het aanwezige licht en speel ik met onscherpte. Met deze twee lenzen krijg ik dat het beste voor elkaar.

Door te werken met continulicht kan ik nog beter in de flow van de shoot blijven, ik zie namelijk precies wat ik doe met het licht doe. De Nanlite Forza’s zijn daarvoor hele fijne lampen. Ze zijn krachtig genoeg, werken op een accu en zijn niet al te groot. Hierdoor kan ik ze snel en eenvoudig verplaatsen. Omdat ik met zacht licht wilde werken heb ik een kleine softbox op het hoofdlicht gezet. De schaduwen vulde ik in met een gebogen reflectiescherm, de Curved Face Reflector Pro.

Heb je nog ergens extra opgelet?

Tijdens het fotograferen heb ik vooral gelet op het licht dat reflecteert in de ogen van mijn model Sheela en dat ook de reflectie van het scherm daarin zichtbaar is. De verlichting staat vrij centraal op haar gezicht gericht, met invulling recht van onder. Zo ontstaat er een mooie zachte beautyverlichting.

Wat heb je aan bewerking gedaan?

Ik vind het altijd een leuke uitdaging om de foto bij de opname al zoveel mogelijk goed te krijgen door te letten op mijn verlichting. De foto die ik op het scherm van de camera aan mijn model laat zien, ziet er daardoor al mooi uit. Ik hoef niet heel veel aan nabewerking te doen. Natuurlijk werk ik de foto’s altijd wat bij qua helderheid, kleur, contrast en uitsnede. Ook werk ik soms nog wat storende details weg tot ze naar mijn zin zijn. Daarvoor gebruik ik verschillende programma’s of apps zoals Lightroom, Capture One, Photoshop of Snapseed.

Waarom vind je juist deze foto zo mooi?

Ik heb de meeste beelden in deze shoot met een wat lichtere achtergrond geschoten, maar deze foto, die een iets donkerder grijze achtergrond heeft, springt er voor mij net wat uit. Het grijs geeft het beeld een mooie, zachte tint. Bovendien vind ik hier de blik van Sheela het mooist. Ze kijkt ze hier heel relaxed de camera in.

Heb je nog handige tips voor andere fotografen?

Laat je bij portretfotografie niet te veel afleiden door de techniek... Focus je vooral op je model. Houd de techniek liever wat simpeler door bijvoorbeeld te fotograferen met continulicht. Zo kun je vooral aandacht geven aan de persoon voor de lens, om aan te sturen of om goed contact te houden. Hierdoor maak je van de shoot een leuke ervaring.

Meer leren?

In de onderstaande video kijk je achter de schermen mee bij de fotoshoot met Sheela. Martin Hogeboom vertelt over de voordelen van continu licht en waar hij op let met de belichting en tijdens het fotograferen.

Over Martin

Martin Hogeboom komt uit Epe en werkt sinds 2001 fulltime als zelfstandig fotograaf. Hij fotografeert voornamelijk mensen en werkt het liefst op locatie. Het begon als hobby. Martin maakte allerlei soorten foto’s die hij zelf ontwikkelde en afdrukte in zijn eigen doca. Later is hij naast zijn baan een vakopleiding fotografie gaan doen aan de Fotovakschool en kreeg hij steeds meer opdrachten. Toch heeft hij er nog steeds zoveel plezier in, dat fotografie zelfs nu nog steeds een hobby is. Volgens Martin zijn twee dingen onmisbaar voor een fotograaf. En die zijn niet te koop: een goed oog en een open mind.

“Ik fotografeer omdat ik het leuk vind om creatief bezig te zijn, mooie dingen te maken en herinneringen vast te leggen. Maar vooral omdat ik erg geniet van de levensstijl als fotograaf door de vrijheid die ik heb, de dingen die ik meemaak en de mensen die ik ontmoet.”

Gebruikte producten

Auteur

Cameranu

Als dé community voor beeldmakers van de Benelux maken wij het creëren van mooie beelden voor iedereen toegankelijk!

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.