Creatief omgaan met je reportageflitser

Brendan de Clercq
8 jaar geleden

Beautydishes en Rogue producten

Zoals de meeste mensen weten, ben ik professioneel fotograaf, ambassadeur van Olympus en ook trainer van Profoto - The Lightshaping Company. Vaak vraagt men mij wat mijn favoriete lightshaper is en dat is de Softlight reflector van Profoto. De rondgevormde beautydish zorgt door middel van reflectie voor een bundeling van het licht. Deze vorm van lichtvorming zit tussen een softbox en een directe flits in. De beautydish zorgt voor zachtere schaduwen en zorgt ervoor dat het diffuse licht eerder afloopt, ook wel “fall off” genoemd. Daarom gebruik ik de beautydish voor portretten of glamourfoto’s om juist de belangrijkste delen meer uit te lichten. En als ik meer vignettering of contrast in mijn foto wil hebben, voeg ik de grid toe.

Creatief omgaan met je reportageflitser - 1

Zelf lightshapers maken

Maar ik weet nog hoe ik jaren geleden, aan het begin van mijn fotocarrière, aan het rommelen was en een flinke dosis “Do It Yourself” gebruikte om van een reportageflitser een prachtige lightshaper, oftewel lichtvormer, te maken. Met alles wat ik voorhanden kreeg dacht ik: “Hé, daar kan ik wel wat mee!”. Ik vond het leuk om in een winkel rond te snuffelen op de keukenafdeling en ik was te vinden bij de aluminium schaaltjes in de stille hoop daar een prachtige beautydish van te maken...

Helaas ging het niet altijd naar wens met mijn home made producten. Op een avond had ik een grote zilveren schaal te pakken en ik had mijn kinderen op de bank gepositioneerd. Mijn speedlight had ik op een provisorische wijze in de schaal gemonteerd. Direct na de eerste flits wist ik dat het fout was gegaan. De kinderen schreeuwden het namelijk uit van schrik en hebben de rest van de avond een grote witte vlek in hun ogen gehad. Het heeft jaren geduurd voordat ze weer voor mij wilden poseren.

Creatieve oplossingen

Vandaag de dag zijn er prachtige en betaalbare oplossingen om creatief met je speedlight om te gaan. Neem bijvoorbeeld de verbeterde versie van de populaire Rogue XL Pro Lighting Kit, het Rogue Flashbender 2 XL Pro Lightning System. De lichtgewicht reflector is gemaakt van custom-made materiaal, dat voor een verbeterde flexibiliteit zorgt, maar het ook eenvoudiger maakt om de vorm aan te passen. Dit zorgt ervoor dat je het het licht goed kunt vormen naar hoe je het wilt hebben.

Zelf werd ik erg enthousiast toen ik de Pro Strip Grid op het Rogue Flashbender 2 XL Pro Lighting System monteerde. Door de combinatie van de diffuse stof van de striplight en de zwarte grid, zorgt de XL Pro Strip Grid voor een meer gericht licht en wordt het 'uitwaaieren' van het licht beperkt. De Strip Grid is gemakkelijk op de voorzijde van de XL Pro reflector te bevestigen. Een nieuw bodempaneel is toegevoegd om lichtlekkage te voorkomen waardoor je optimaal van je flitskracht geniet.

Snel, veilig en compact

De bevestiging maakt gebruik van een 'riem en gesp'-systeem om een snelle en veilige bevestiging op je flitser te bieden. Het geïntegreerde bevestigingsbandje is verstelbaar, zodat hij op bijna alle populaire merken flitsers past. Wat ik een pluspunt vind, is dat de Flashbender 2 XL Pro Lighting Kit wordt geleverd in een compacte, duurzame buidel voor het makkelijk meenemen en opbergen, zodat je de kit altijd en overal paraat hebt.

Creatief omgaan met je reportageflitser - 2
Creatief omgaan met je reportageflitser - 3
Creatief omgaan met je reportageflitser - 4

Auteur

Brendan de Clercq

Brendan de Clercq is een professionele portret- en fashionfotograaf én mixed media kunstenaar. Brendan is de enige gecertificeerde trainer van Profoto in Nederland, hij heeft zich gespecialiseerd in Lightshaping. Tevens is hij ambassadeur voor Sony, Eizo en Nanlite. Hij inspireert vele fotografen wereldwijd die zichzelf willen verbeteren op het gebied van fotografie en lightshaping met zijn workshops en masterclasses.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.