Op een grote paddenstoel rood met witte stippen…

Jan Vermeer
8 jaar geleden

Wie kent deze eerste regels van dit overbekende kinderversje niet? En natuurlijk kennen we ook de daarin bezongen rode met witte stippen uitgedoste paddenstoel de vliegenzwam. Deze bekendste en misschien ook wel mooiste paddenstoel is giftig. Afblijven dus en dat geldt eigenlijk voor alle paddenstoelen. Dat is waarschijnlijk ook de verklaring waarom paddenstoelen iets geheimzinnigs hebben. In een regenachtig en donker herfstbos komen ze schijnbaar plotseling met honderden, nee duizenden tevoorschijn. In vele kleuren, vormen, geuren, klein en groot staan ze er ineens, of ze met elkaar afspreken “nu gaan we naar buiten”.

De natuur neemt afscheid van een groeizame periode en maakt zich op voor de komende donkere winter. Maar met veel spektakel wordt er nog even omgekeken naar die zonnige zomer. Dit manifesteert zich in uitbundige kleuren. Geel, paars, oranje en die overbekende rood met witte stippen zorgen voor een echt feest in het bos.

Giftig

Sommige soorten lijken zoveel op elkaar dat alleen kenners de verschillen kunnen zien tussen giftig en niet giftig. Gewoon kijken en genieten van al dat moois is dus het beste. En in de supermarkt zijn er tegenwoordig naast de overbekende champignons vaak andere smakelijke paddenstoelen te verkrijgen.

Licht

Ieder jaar ga ik op zoek naar paddenstoelen. Vooral de kleurrijke soorten zijn erg mooi om te fotograferen. Een regenachtige dag is perfect om het bos in te gaan. Het is dan lekker rustig, want wie gaat er met regen het bos in? Nog belangrijker is het licht. Eigenlijk dus weinig licht, want het regent, maar dat is juist waar mijn voorkeur naar uitgaat. Wanneer het zonnig is verdwijnen de mooie intense kleuren en wordt het al snel een fletse foto.

Uitbundige kleuren

Gewapend met een grote vuilniszak, een grote paraplu en de onvermijdelijke fotospullen ben ik gereed voor de paddenstoelentocht. Een zompig bos is geweldig, zoals gezegd worden de kleuren veel mooier, maar ook de vele geuren geven een bos iets mystieks. De natuur neemt afscheid van een groeizame periode en maakt zich op voor de komende donkere winter. De rustperiode voor onze natuur. Maar met veel spektakel wordt er nog even omgekeken naar die zonnige zomer. Dit manifesteert zich in uitbundige kleuren. Geel, paars, oranje en die overbekende rood met witte stippen zorgen voor een echt feest in het bos.

Bekijk de paddenstoel eens op een andere manier

Met de camera probeer ik de bijzondere sfeer over te brengen op de foto. In allerlei bochten wringend en veelal platliggend op de grond geeft hele mooie effecten. De meegenomen vuilniszak is weer niet voor niets meegenomen, het is als grondzeil geen overbodige luxe op de vochtige bosbodem. Met een macrolens probeer ik de paddenstoel onder de paddenstoelen op een andere manier vast te leggen. Van dichtbij probeer ik een mooi patroon te ontdekken, rood met witte stippen. Dankzij het handige opklapscherm wat je op moderne camera’s ziet is het nog handiger en vooral makkelijker om de paddenstoelen voor de lens te krijgen. Naast de macrolens gebruik ik ook een 70-200mm, dit objectief heeft weliswaar geen macrostand, maar je kunt er op afstand grotere groepen paddenstoelen perfect mee uitkaderen.

En nu?

Wij jij óók paddenstoelen gaan fotograferen? Ga dan nú het bos in, want voor je het weet staan alleen die van de ANWB er nog. Experimenteer lekker met de lage standpunten die ik ook gebruik en ga enorm genieten van die heerlijke herfstige boslucht die, terwijl je op je vuilniszak ligt, je neusgaten bereikt. En vergeet natuurlijk niet om van het prachtige licht te genieten en ga ervoor om dit licht in je foto's te vangen. Oh ja..., ga goed uitgerust het bos in.

Auteur

Jan Vermeer

Jan Vermeer is ruim vijftien jaar fulltime professioneel fotograaf. De natuur is zijn grootste inspiratiebron. Hij is dan ook veelvuldig te vinden in zijn 'grote achtertuin' de Veluwe. De laatste jaren heeft Jan de poolgebieden intensief bezocht. Zijn werk wordt gepubliceerd in tijdschriften zoals Panda, National Geographic en KLM Holland Herald.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.