Op stap met de nieuwe 300mm van Olympus

Marc Brouwer
8 jaar geleden

Als echte Olympus fan en gebruiker, had ik het genoegen om de nieuwe M. Zuiko Digital ED 300mm f/4.0 IS PRO van Olympus een weekendje te mogen proberen. Om het objectief zoveel mogelijk te gebruiken stond ik op de vrijdag al voor zonsopgang buiten. Je moet er wat voor over hebben natuurlijk. Het weer ging dat weekend van ontzettend mooi naar best wel donker en somber, maar gelukkig was dat voor de nieuwe 300mm geen probleem. Alle foto’s in deze blog zijn gemaakt met een Olympus E-M1 systeemcamera en de 300mm zonder 1.4x converter.

Beeldstabilisatie van de 300mm

De 300mm f4 is het enige objectief van Olympus waarbij de stabilisatie in het objectief zelf zit. Dit is prettig voor camera’s van bijvoorbeeld Panasonic. Panasonic heeft in tegenstelling tot Olympus namelijk geen stabilisatie in de body. Daarnaast heeft het nog een functie. In combinatie met Olympus camera’s met een vijf-assige stabilisatie (zoals de E-M1 en de E-M5 mark II) kan de stabilisatie tot wel 6 stops schelen!

Dat de stabilisatie goed is heb ik gemerkt. De foto van de eenden is, zoals te zien, gemaakt tijdens mistige omstandigheden. De grote bonte specht op de andere foto is gemaakt met een sluitertijd van 1/50s, uit de hand en dat op 300mm (600mm equiv.)!

De 300mm is razendsnel

Wie veel door de natuur loopt weet dat er vanuit het niets iets plotseling voorbij kan komen. Een haas die wegschiet, een roofvogel die onverwachts een boom uitvliegt of een watervogel die langs de kant van het water verstopt zit en wegvliegt. Op dat soort momenten moet je snel reageren en is het belangrijk dat de autofocus goed zijn werk doet.

Bij de foto van zowel de ganzen als bij die van de meerkoet was ik eigenlijk nog niet alert genoeg. Voordat ik het wist vlogen ze weg, maar doordat de autofocus snel reageerde kon ik ze er toch nog scherp op krijgen.

Op stap met de nieuwe Olympus 300mm - 1
Op stap met de nieuwe Olympus 300mm - 2

Het resultaat is haarscherp

Letterlijk, als we kijken naar de foto van de kat. Nog een beetje winters was het toen ik zo vroeg al buiten stond. Een lekker zonnetje kwam er door en zorgde voor ontzettend mooi licht. De scherpte komt door de nieuwe Zero-coating die die op het glas is aangebracht. Veelal wordt er gezegd dat objectieven niet de optimale scherpte bieden op het meest lichtsterke punt. Door het donkere weer heb ik veel op diafragma f/4.0 geschoten zonder te merken dat het op dat punt minder scherp is. Gewoon wow!

Compact, licht en veelzijdig

Het nieuwe 300mm objectief weegt nog geen anderhalf kilo en is voor het brandpunt bijzonder compact. Wie een groot bereik wil of bijvoorbeeld veel gaat lopen en niet wil sjouwen met grote objectieven is het echt geweldig. Er is ook een 1.4x converter te krijgen waardoor het bereik naar 420mm (840mm equiv.) gaat. De 300mm en de 1.4x converter zijn ook als één product te koop. Nog een extraatje van het objectief is dat de minimale scherpste aftand 1.4 meter is. Nou heb ik nog geen libellen of vlinders gespot buiten, maar voor het idee heb ik een beetje mos op de foto gezet. Dus of er nou iets dichtbij is, zoals hier mos, of ver weg, zoals de vogels, voor het nieuwe 300mm f/4.0 PRO objectief is het geen punt. Het kan allemaal! Ik kan niet wachten tot het objectief leverbaar is! Zegt dat genoeg?

Op stap met de nieuwe Olympus 300mm - 3

Auteur

Marc Brouwer

Marc is elke zaterdag en in de schoolvakanties te vinden als verkoper op de pro-afdeling in de winkel van Cameranu op Urk. In 2007 is Marc begonnen met fotografie. Het liefst zit hij tussen kleine beestjes om ze te fotograferen. Een klein insect van een paar millimeter vergroten zodat het beeldvullend bekeken kan worden. De ogen van insecten vindt hij ook geweldig om vast te leggen, vooral door de verschillende prachtige kleuren, maten en patronen. Ook vogels behoren tot zijn interessegebied.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.