Professionele video

Het maken van een professionele video is een vak apart. Er komt een stuk meer bij kijken dan een huis, tuin of keuken video. Voor het maken van dat laatste kan je prima uit de voeten met een standaard camera of zelfs je smartphone. Wil jij echter dat jouw video een proffesionele uitstraling heeft dan heb je sowieso een pro video camera nodig. Daarnaast zijn er nog allerlei accessoires beschikbaar die of de opnames makkelijker maakt - bijvoorbeeld een monitor - of zorgen voor een hogere kwaliteit video's. Denk hierbij aan speciale cinema objectieven of een stabilizer.

Professionele videocamera's en cine lenzen

Voor het maken van professionele video's wil je ook gebruik maken van een professionele filmcamera. Met een pro (video)camera heb je veel meer mogelijkheden, maar vooral de output ligt vele malen hoger dan een standaard camera. Hoe meer output de camera jou geeft des te meer mogelijkheden jij hebt in de post productie. Naast dedicated cinema camera's zijn er ook verschillende camcorders én mirrorless- of DSLR camera's.

Alles voor jouw video set-up

Ook interessant voor jou

Laat je inspireren

Wat heb ik nodig voor het livestreamen van video?
Advies
Wat heb ik nodig voor het livestreamen van video?
Ontdek welke apparatuur je kunt gebruiken.
Lees meer
Welke stabilizer of gimbal moet ik kopen?
Advies
Welke stabilizer of gimbal moet ik kopen?
Lees waar je op moet letten bij de aanschaf van een stabilizer.
Lees meer
Waar let je op bij het kopen van een cine objectief?
Advies
Waar let je op bij het kopen van een cine objectief?
Alles wat je moet weten over het kopen van een cine objectief.
Lees meer
Maak de ultieme vakantievideo
Advies
Maak de ultieme vakantievideo
Wil je een gave vakantievideo gaan maken? Lees dan deze 10 tips voor het creëren van de ultieme aftermovie van je reis!
Lees meer
Do's en dont’s voor het colorgraden van je video’s
Advies
Do's en dont’s voor het colorgraden van je video’s
Benieuwd wat alle do's en don'ts zijn rondom colorgraden? Lees dan verder!
Lees meer

Beste professionele videocamera's

Een goede professionele camera kopen? De beste profesionele camera’s vind je in deze top 10 lijst die Cameranu heeft samegesteld op basis van meest verkochte professionele camera's. We houden deze lijst altijd up-to-date. Deze top 10 van beste professionele camera’s laat zien welke professionele camera’s er op dit moment het populairst zijn. Met deze top 10 helpen we je met het maken van de juiste keuze.

Ook interessant voor jou

Professionele videocamera's

Wil jij echt het verschil maken met jouw video's dan wil je gebruik maken van een professionele filmcamera. Door gebruik te maken van een pro video camera behaal je niet alleen een hogere beeldkwaliteit, ook heb je meer hulpmiddelen tot je beschikking tijdens het filmen en in de postproductie. Bij hulpmiddelen tijdens het filmen kun je denken aan zebra om je belichting de gaten te houden en snel kunnen schakelen tussen verschillende kleurprofielen. Hulpmiddelen in de post zijn bijvoorbeeld een hoge beeld output (10-bits 4:2:2), HDR ondersteuning en geavanceerde geluidsopties.

Cinema camera's

Cinema camera's zijn camera's voorzien van een grote sensor met veel van de voordelen van zowel professionele camcorders als systeemcamera's. De grote sensoren en verwisselbare lenzen zorgen voor een hoge beeldkwaliteit. Cinema camera's hebben professionele geluidsfuncties, werken beter dan digitale spiegelreflexcamera's en nemen op in formaten die beter bestand zijn tegen manipulatie in post dan standaard camera's. En ze hebben geen last van het 'moiré'-effect dat ontstaat door video-opnamen te maken met een sensor die is ontworpen voor fotografie met een hoge resolutie.

Professionele camcorders

Wat een pro camcorder onderscheidt van een standaard camcorder zijn de extra mogelijkheden en de beeldkwaliteit. Pro camcorders zijn vaak voorzien van ingebouwde ND-filters, extra geluidsopties, een handvat, ingebouwde lamp en een grotere beeldsensor. Het voordeel van een professionele camcorder is dat je wel veel video- en geluidsopties tot je beschikking hebt, maar geen grote en dus zware camera hoeft te dragen.

Mirrorless of DSLR camera

Steeds vaker kiezen videografen voor het gebruik van een mirrroless-/systeemcamera of DSLR. Dit komt omdat dit soort camera's ook heel erg geschikt zijn voor video-opnames. Zo heb je, net als bij cinema camera's, de vrijheid om lenzen toe te passen die passen bij de scene die jij wilt opnemen. Daarnaast zijn ze voorzien van hoge kwaliteit sensoren zoals een fullframe of MFT sensor. Heel belangrijk is ook dat je keuze hebt uit verschillende videokwaliteiten en framerates naast het feit dat ze beschikken over 10-bits 4:2:2 of 4:2:0 outputs. Daarbij kan een mirrorless of DSLR camera heel makkelijk uitgebreid worden door middel van verschillende rig mogelijkheden.

Cinema objectieven

Een cinema objectief maakt jouw professionele videocamera compleet. Een cinema objectie is vaak te herkennen aan het hebben van een T-waarde in plaats van een f/-waarde voor het diaframa. Dit betekend dat het diafragma absoluut is en niet ongeveer. Ook zie je vaak een tandwielring om cinema lenzen. Dit maakt het mogelijk een follow focus te gebruiken om de scherpstelling te bepalen.

Videostatieven

Het gebruik van een professioneel statief geeft extra zekerheid bij het opnemen van pro video's. Videostatieven zijn door hun bouw namelijk een stuk robuuster en steviger dan een standaard statief.

Monitoren en recorders

Een professionele video monitor geeft jou meer controle tijdens het opnemen van video's. Met een pro level monitor heb je een groter scherm tot je beschikking dan aanwezig op je pro video camera. Hierdoor heb je beter zicht op het kader, maar ook op de scherpstelling. Een functies als zebra geeft je goed zicht op de (onder)belichting van je video, waardoor je postproductie makkelijker verloopt.

Geheugen en opslag

Pro level video's bevatten heel veel data en hebben daardoor veel opslaggeheugen nodig. Niet alleen als opslag op je camera in de vorm van een geheugenkaart, maar ook als opslag voor je desktop of laptop. Daarbij is het niet alleen een kwestie van ruimte, maar ook van snelheid. Als jouw camera 4K video aan het opnemen is met de maximaal mogelijke frames, dan moet dat wel snel weggeschreven kunnen worden.

Drones

Door de hoge beeldkwaliteit die drone camera's kunnen opnemen zijn drones ook heel geschikt voor professionelevideo's. Waar je voorheen een crane of misschien wel een helicopter nodig had, is het nu mogelijk om overzichtshots te maken met een drone. En door het kleine formaat van een drone zijn de mogelijkheden met betrekking tot video-opnames bijna eindeloos.

Stabilizers en rigs

Met een stabilizer, rig of cage is het vrij makkelijk om de kwaliteit van jouw professionele naar een nog hoger niveau te brengen. Een stabilizer zorgt niet alleen voor stabiele videobeelden, maar zorgt ook voor unieke angels voor jouw shots. Rigs of cages zorgen ervoor dat jij jouw pro video set-up makkelijk kan uitbreiden door het toevoegen van een monitor, een matte box, een V-mount accu en nog veel meer.

Audio en HiFi

Audio en HiFi is een belangrijk onderdeel van professionele video's. Jouw beelden kunnen nog zo mooi en scherp zijn, maar als de audio ondermaats is zal de viedeo ook als minder goed ontvangen worden. Zorg er dus altijd voor dat jouw audio past bij de professionele video die jij aan het maken bent.

Verlichting en accessoires

Wil jij een video van professionele kwaliteit, dan ontkom je er niet aan om gebruik te maken van externe verlichtingsbronnen en accessoires. Zowel binnen als buiten kan jij het licht aanpassen om jouw video een professionele look en feel te geven. Je kan (LED)lampen gebruiken voor extra licht of juist een diffuser om het licht zachter te maken.

Adapters en converters

In de pro video wereld zijn enrom veel verschillende aansluiting aanwezig. Daardoor is het bijna onmogelijk om een videocamera te voorzien van al die aansluitingen. Daarom zijn er adapters en converters beschikbaar. Deze kunnen de het signaal van de ene aansluitingen omzetten naar het signaal voor een ander soort aansluiting.

Switchers en streaming

Streaming is een vorm van video waar steeds meer gebruik van wordt gemaakt. Om streamen mogelijk te maken heb je wel bepaalde hardware nodig. Hardware zoals switchers, maken het heel makkelijk om te schakkelen tussen diverse camera's die jij gebruikt voor jouw livestream.

Accu's en laders

Of het nou gaat om een pro videocamera, een studiolamp of stabilizer, één ding hebben ze gemeen; ze hebben stroom nodig. In veel gevallen kan je gebruik maken van een accu. Uiteraard heb je dan weer een lader nodig om de accu op te kunnen laden.

Tassen en koffers

Jouw pro video apparatuur moet natuurlijk wel goed beschermd zijn tijdens het opbergen en transport. Kies daarom voor bijvoorbeeld een grote schoudertas, een lucht- en waterdichte koffer of een rolkoffer voor de echt zware apparatuur.