Portretfotografie

Portretfotografie

Wil jij starten met portretfotografie of je skills verder perfectioneren? Dan is de workshop Portretfotografie een uitgelezen kans! Samen met Tom Reuvers ga je op zoek naar het ultieme portret. Cameragebruik, communicatie met je model, gebruik van natuurlijk licht en studioflitsers: het komt allemaal aan bod.
Lees meer Lees minder

Beeld impressie

Hoe ziet de dag eruit?

Theorie over lichtgebruik

Onder het genot van een kopje koffie of thee neemt instructeur Tom Reuvers eerst de theorie met je door. Hij vertelt hoe je jouw camera het beste inzet en instelt voor portretfotografie. Daarnaast ga je leren over de werking van zowel studiolicht als natuurlijk licht. Wanneer gebruik je een softbox of een paraplu? Moet je een lichtmeter gebruiken? Hoe stuur je licht? Wat doet een reflectiescherm? Natuurlijk is niet alleen het licht belangrijk bij portretfotografie. Daarom wordt er ook ingegaan op de communicatie met je model en wat hierin de do's en don'ts zijn.

Praktijk: daglicht

Na het theoriegedeelte ga je zelf volop aan de slag. Er zullen twee modellen aanwezig zijn, zodat je ruimschoots kan fotograferen. Je begint met daglicht. Zoek het perfecte licht! Zet je model eens bij een raam en zie hoe mooi het licht zich vormt. Kies jij voor een mooie zachte achtergrond of laat je juist de omgeving zien?

Praktijk: studiolicht

Na de lunch ga je nog een stapje verder. Tom legt je uit en laat zien hoe je met studiolicht werkt. Hoe bouw je het licht op? Waar let je op? Hoe kun je het licht sturen en doseren? Hoe laat je flitslicht lijken op natuurlijk licht? Het gebruik van studiolicht biedt tal van mogelijkheden. Na een korte uitleg ga je weer zelf aan de slag. Schiet jij het meest karakteristieke portret van de dag? Daarnaast wordt duidelijk dat je niet altijd dure studio-apparatuur nodig hebt om het perfecte portret te maken. Ook met een opzetflitser of zelfs met nog eenvoudigere middelen kun je prima werken.

Programma

  • 10.00 uur Ontvangst met koffie en thee
  • 10.15 uur Theorie portretfotografie met daglicht
  • 11.00 uur Praktijk portretfotografie met daglicht
  • 13.00 uur Lunch
  • 13.30 uur Theorie portretfotografie met studiolicht
  • 14.15 uur Praktijk portretfotografie met studiolicht
  • 16.30 uur Einde

Praktische informatie

Wat heb je nodig?

Neem je spiegelreflex- of systeemcamera, voldoende accu's en lege geheugenkaartjes mee. Zorg dat je de basiskennis van sluitertijden, diafragma's en ISO-waarden onder de knie hebt. Als je een opzetflitser bezit, neem deze dan ook mee. Tussen de middag is er lunch geregeld. Dit is inbegrepen in de prijs.

Wat is bij de prijs inbegrepen?

  • Koffie en thee
  • Lunch
Tom Reuvers

Over de instructeur

Tom Reuvers schiet foto's van concerten en festivals over de hele wereld, waaronder concerten van Douwe Bob en Ilse DeLange en ook enkele van de grootste namen in muziek als Franz Ferdinand, Lumineers, Di-rect en Jan Akkerman. Naast concertfotografie is Tom Reuvers actief als portretfotograaf en werkt hij aan verschillende projecten. Ook landschappen en nachtfotografie behoren tot zijn favoriete bezigheden. Vooral in nachtfotografie is hij degene die werkt met een speciale workflow om die geweldige foto's te maken. Het combineren van verschillende belichtingswaarden in nachtfotografie geeft zijn foto's net dat beetje extra. Tom Reuvers staat ook bekend om zijn workshops en trainingen.

Zelf meenemen

Checklist