Dierenfotografie Oostvaardersplassen en Natuurpark Lelystad
Volgeboekt

Dierenfotografie Oostvaardersplassen en Natuurpark Lelystad

Tijdens de workshop Dierenfotografie in de Oostvaardersplassen en het Natuurpark Lelystad krijg je de unieke kans om de wilde dieren in deze gebieden goed te leren vast te leggen. Instructeur Steven Ruiter kent het gebied goed en heeft jarenlange wildlifefotografie-ervaring!
Lees meer Lees minder

Beeld impressie

Hoe ziet de dag eruit?

Wat ga je leren?

Tijdens de workshop ga je de vogels en zoogdieren van de Oostvaardersplassen en Natuurpark Lelystad fotograferen. Instructeur Steven Ruiter besteedt veel aandacht aan de juiste camera-instellingen om wilde dieren te fotograferen: welke camera-modus kies je (M, Av of TV)? En wat doe je met je diafragma, sluitertijd of ISO? Je leert tijdens deze workshop om snel om te schakelen tussen je instellingen als je onderwerpsituatie verandert. Daarnaast geeft Steven handige informatie over autofocus, belichting, witbalans en transportmodus. Hij loopt samen met jou alle belangrijke instellingen na die van belang zijn voor het fotograferen van dieren. Verder gaat Steven je met zijn biologie-achtergrond veel leren over het gedrag van dieren. Juist door kennis van het gedrag kun je veel beter anticiperen op het juiste fotomoment.

Wat ga je doen?

De workshop start 's ochtends op een prachtige locatie in de Oostvaardersplassen. Hier is de kans groot om een zeearend te spotten en zie je sowieso veel watervogels en Konik paarden. Om 13.00 uur is er een heerlijke lunch bij Natuurpark Lelystad. Na de lunch heb je de hele middag om wisenten, otters, edelherten, ooievaars en andere dieren tegen te komen en te fotograferen. De wisenten in Natuurpark Lelystad zijn vooral speciaal, omdat deze dieren in een heel fraai gebied leven dat heel veel lijkt op hun biotoop in Polen (Bialowieza). Dat resulteert in schitterende foto's!

Programma

Om 8.50 uur word je verwacht op de parkeerplaats van de Oostvaardersplassen. Je krijgt een korte inleiding en stelt je camera in met Steven. Van 9.30 tot 12.30 uur ga je langs verschillende locaties in de Oostvaardersplassen. Tussendoor is er een koffiemoment met wat lekkers. Om 12.30 uur vertrek je met de groep naar Natuurpark Lelystad waar je geniet van een heerlijke lunch. De parkeerkosten (3 euro per dag) hier zijn voor eigen rekening. De lunch, koffie, thee en lekkers is bij de prijs van de workshop inbegrepen. Van 13.45 tot 16.45 uur is er tijd om in het park te fotograferen met een koffie- en theepauze. Om 16.45 uur is er nog een korte nabespreking.

Programma

  • 08.50 uur Inleiding
  • 09.30 uur Praktijk Oostvaardersplassen
  • 12.30 uur Vertrek naar Natuurpark Lelystad
  • 13.45 uur Praktijk Natuurpark Lelystad
  • 16.45 uur Nabespreking

Praktische informatie

Voor wie is deze workshop?

De workshop is geschikt voor zowel beginnende als gevorderde fotografen die het fotograferen van dieren naar een hoger niveau willen tillen.

Wat neem je mee?

Neem je spiegelreflex- of systeemcamera mee met telelens van 70-200mm of meer. Hoe meer tele, hoe beter! Een 70-300mm, 100-400mm of 150-600mm zijn ideaal voor het fotograferen van dieren. Daarnaast is een zoom-objectief (bijvoorbeeld 24-70mm) voor het vastleggen van landschappen noodzakelijk. Een compact camera met een zoombereik van meer dan 200mm is ook geschikt. Een monopod is een handige accessoire bij situaties met weinig licht, maar een statief raadt Steven af, omdat er veel gewandeld zal worden. Neem dan ook goede wandelschoenen mee. Er zijn goede wandelpaden en het is niet modderig. Tot slot: zorg voor voldoende geheugenkaarten, volle accu's en een plastic beschermhoes of zak voor je apparatuur in geval van regen.

Let op

Deze workshop is buiten. Het is daarom van belang dat je over een goede conditie beschikt en goed ter been bent.

Wat is bij de prijs inbegrepen?

  • Koffie en thee
  • Lekkers
  • Lunch
  • Parkeerkosten Natuurpark Lelystad
Steven Ruiter

Over de instructeur

Steven Ruiter is een ervaren natuurfotograaf die sinds 1983 zijn passie voor de natuur en fotografie combineert. Sinds 2004 is hij Canon ambassadeur. Zijn prachtige foto's zijn te vinden in diverse bladen, waaronder Zoom, Focus, Landleven en Grasduinen. Steven deelt zijn passie en ervaring graag met anderen via leerzame fotoworkshops, fotoreizen en fotosafari's. Vanwege zijn achtergrond als voormalig biologieleraar, leren deelnemers niet alleen hun fotografische vaardigheden te verbeteren, maar ook de natuur beter te observeren.

Zelf meenemen

Checklist