Welk objectief moet ik kopen?

Je hebt een systeem- of spiegelreflexcamera en nu wil je er een nieuw objectief bij. Het is belangrijk dat je voor de aanschaf van een nieuwe lens goed weet wat je wilt gaan fotograferen, wat voor objectieven er bestaan én waar een objectief voor geschikt is.

> Bekijk alle objectieven

Heb je de beeldstabilisatie nodig?

Er zijn objectieven mét en zonder beeldstabilisatie. Het is een techniek die trillingen of andere kleine bewegingen opvangt en corrigeert. Zo kun je vanuit de hand met langere sluitertijden werken voordat er onscherpte ontstaat. Dit is handig voor het maken van foto’s in een omgeving met weinig licht. Er zijn lenzen te koop mét of zonder beeldstabilisatie. Als het voor jouw fotografie of manier van werken weinig toevoegt, dan kun je geld besparen door te kiezen voor een objectief zónder stabilisatie. Bijvoorbeeld als je altijd vanaf statief fotografeert.

Wat voor lichtsterkte heb je nodig?

Lichtsterke lenzen presteren goed in situaties met weinig of slecht licht. Een objectief met een diafragma van f/2.8 of groter (dat is een lager f-getal zoals f/1.4 of f/1.2) wordt als lichtsterk beschouwd. Als je een dergelijke lichtsterkte niet nodig hebt omdat je architectuur fotografeert, dan scheelt dat aanzienlijk in de aanschafprijs.

De lichtsterkte van een lens wordt in de naam uitgedrukt met een f-getal, bijvoorbeeld f/1.8 of f/3.5-5.6 met twee getallen. De lichtsterkte die in de naam staat, is het maximale diafragma dat je kunt instellen bij het objectief. Bij zoomlenzen met twee getallen in de naam verandert het maximaal instelbare diafragma als je in- of uitzoomt.

Vast brandpunt of zoomobjectief?

Met een zoomobjectief kun je een onderwerp dichterbij halen of weidser in beeld brengen door aan de zoomring te draaien. Bij objectieven met een vaste brandpuntsafstand moet je daarvoor letterlijk zelf in beweging komen. Een zoomlens is ideaal om mee te beginnen, omdat je er van alles mee kunt fotograferen. Merk je dat je een bepaalde brandpuntsafstand van je zoomlens vaak gebruikt bij jouw specialisatie of wil je gewoon een compacte en lichtsterke lens erbij? Kies dan voor een prime met een vaste brandpuntsafstand.

Bekijk alle vaste brandpuntobjectieven | Bekijk alle standaardlenzen

Welke lenzen voor architectuur en interieur?

Interieurs en super strakke architectuur fotograferen is een vak apart. Een objectief met een grote beeldhoek is een goede keuze om een gebouw volledig op te foto te krijgen. De uitdaging is om alle rechte lijnen ook echt recht op de foto te zetten. Een speciaal tilt-shift objectief biedt hier een uitkomst. Je hebt met zo’n lens de volledige controle over de positie van het scherpstelvlak en kunt eventuele scheve lijnen in het beeld alvast corrigeren.

Bekijk alle tilt-shift objectieven

Landschapsfotografie lenzen zoeken?

Een landschap komt vaak het mooist tot zijn recht op foto's die gemaakt zijn met een groothoeklens. Door de groothoek wordt het weidse landschap goed vastgelegd. Naast de beeldhoek is het belangrijk dat je de mogelijkheid hebt om te kunnen werken met filters vanwege de hoge contrasten tussen de lucht en de voorgrond. Soms wordt er een fish-eye of een telezoom gebruikt.

Bekijk alle groothoek objectieven

Maak de beste macrofoto’s van insecten of bloemen

Om héle kleine onderwerpen zoals insecten en plantjes gedetailleerd op de foto te krijgen heb je een speciaal macro objectief nodig. Met een macrolens kun je van dichtbij scherpstellen op hele kleine onderwerpen. Hierdoor komen ze groot op de foto. Macrolenzen hebben meestal een vaste brandpuntsafstand en een vergrotingsfactor van 1:1. Dergelijke lenzen zijn te herkennen aan het woord "Macro" of "Micro" in de productnaam.

Bekijk alle macro-objectieven

Welke lens voor portretfotografie?

Een lens tussen de 50mm en de 200mm is perfect voor het maken van portretten omdat er dan bijna geen vertekening optreedt. Hoe groter de brandpuntsafstand, hoe verder je van het model af moet staan voor je compositie. Daarom is het soms handiger om een lens uit te kiezen waarbij je niet te ver weg hoeft te staan. Hele populaire objectieven voor het maken van portretten zijn de 50mm en de 85mm!

Bekijk alle objectieven voor portretfotografie

Onvergetelijke foto's op reis en vakantie

Je kunt een arsenaal aan objectieven meenemen naar je vakantiebestemming..., of kiezen voor een zoomobjectief met een ontzettend groot bereik. Dan heb je aan één lens genoeg. Dit heeft als voordeel dat je gewicht en ruimte in je tas bespaart én tussendoor geen ander objectief op je camera hoeft te zetten. Er zijn een heleboel objectieven geschikt om mee op reis te nemen!

Bekijk alle objectieven voor op reis

Lenzen voor reportagefotografie

Een veel gebruikt objectief voor reportages is een standaard zoomobjectief zoals een 24-70mm of een 24-105mm. Je wilt niets missen en kunt snel inspelen op elke situatie zonder eerst van lens te hoeven wisselen. Bij een reportage is het van belang om snel in- en uit te zoomen wanneer dat nodig is. De lichtsterkte is ook belangrijk. Met een lichtsterke lens kun je werken in een omgeving met weinig licht of net dat beetje extra sfeer creëren.

Bekijk alle reportage objectieven

Krachtige lenzen voor sportfotografie

Als je niet dichtbij een sporter kunt komen, dan heb je een teleobjectief nodig dat lichtsterk is. Hiermee beschik je over een snelle autofocus, kun je goed werken in omstandigheden met slecht licht, zoals zaalsporten, en kun je snellere sluitertijden gebruiken om de bewegingen te ‘bevriezen’. De 70-200mm f/2.8 wordt gezien als een allround lens voor sportfotografie. Bij voetbalwedstrijden zie je ook vaak een 400mm, 500mm of zelfs 600mm.

Bekijk objectieven voor sportfotografie

De interessantste vogel- en wildfoto’s

Met een teleobjectief blijf je op afstand van dieren in de natuur. Zo stoor je ze niet en schrik je ze niet af met je aanwezigheid. Je kunt hier goed een 400mm, 500mm of 600mm voor gebruiken. Een telezoom objectief als de 150-600mm of 100-400mm zou je hier ook voor kunnen inzetten.

Bekijk alle geschikte objectieven

Film en video

Filmen is iets anders dan fotograferen en daarom zijn er speciale objectieven voor het produceren van video’s. Dit zijn lenzen met een intern zoom-mechanisme om tussentijdse verandering van lengte te voorkomen. De diafragmaring en de scherpstelring zijn meestal voorzien van ‘tanden’ en click-stops om naadloos met een follow-focus systeem samen te werken. De lichtsterkte is vaak hoog en de scherpstelling is handmatig óf de automatische scherpstelling heeft een geruisloze motor.

Bekijk alle cinema-objectieven

Bekijk de meest populaire lenzen

Waar let je op bij het kopen?
Waar let je op bij het kopen?
Je wilt zeker weten dat je de juiste keuze maakt bij het kopen. Waar let je allemaal op bij het kopen van een objectief?
Lees meer
Welke soorten objectieven zijn er?
Welke soorten objectieven zijn er?
Voor fotografie en video zijn er verschillende objectieven. Wat is een groothoek en wat is precies een telelens?
Lees meer