Review: Review Benro Tortoise Carbon statieven

3 jaar geleden

Ik was op zoek naar een lichtgewicht statief met een hoog gebruiksgemak dat compact genoeg is om makkelijk mee te nemen en een werkhoogte heeft die goed aansluit bij mijn lengte. Ook moest het statief stabiel genoeg zijn om mij in allerlei situaties te ondersteunen voor het kunnen maken van trillingsvrije, scherpe foto’s. Ik mocht de Benro TTOR24C en Benro TTOR35C Tortoise statieven, spreek uit ‘tor-dus’, langere tijd aan de tand voelen. In deze review deel ik mijn ervaringen!

Bekijk de Tortoise statieven

Eerst de unboxing

Statieven uit de Tortoise serie zijn verpakt in een mooie, zwarte Benro omdoos. Keurig verzorgd, zakelijk en sjiek. Wat handig is, is dat je de statieven in een bijpassende, grijze gemêleerde draagtas geleverd krijgt. In de tas vind je een drietal spikes, twee inbussleutels en de schouderband van de draagtas. Na het uitpakken valt de fraaie carbon afwerking van het statief direct op. De bekende, blauwe Benro kenmerken zijn vervangen door zilveren. Dit alles zorgt ervoor dat het statief een sjiek en moderne uitstraling heeft.

Kenmerken van de statieven

De Tortoise statieven zijn compact en licht van ontwerp. Carbon is lichtgewicht en niet geheel onbelangrijk: het is stijf materiaal. Dat is een goed uitgangspunt voor stabiliteit. Veel statieven zijn gemaakt van aluminium, maar dat is zwaarder en daardoor minder ideaal in gebruik. Het compacte ontwerp van de statieven is mogelijk dankzij de relatief kleine spider en opgevouwen en ingeschoven nemen ze weinig ruimte in beslag. De spider van een Tortoise statief heeft ongeveer twee derde van de grootte van een reguliere spider.

Review Benro Tortoise Carbon statieven - 2

Benro Tortoise accessoires

Tortoise statieven zijn uitgerust met drie schroefdraad aansluitingen waarop je accessoires kunt bevestigen. Ik denk dat dit vooral handig is voor apparatuur zoals een lampje of een flexibele arm met een klem. Van Benro kreeg ik ook de CSC29 meegeleverd. De CSC29 is een eenvoudig opschroefbare en uitschuifbare statief verhoger. Deze accessoire staat beter bekend als een middenzuil, centrale kolom of middenpoot. Alleen zet je deze niet tussen de spider, maar schroef je ‘m er bovenop. Zo krijg je 20 tot 40 centimeter meer werkhoogte. Deze ‘langnek’ oplossing is een ideale aanvulling op je statief. In mijn beleving is het een stabielere en meer praktische oplossing dan een middenzuil, want je statief kan extreem laag boven de grond geplaatst worden zonder dat je middenzuil in de weg zit.

Extreem laag of hoog?

Een van de belangrijkste zaken om rekening mee te houden bij de keuze van een statief is de hoogte in combinatie met je eigen lichaamslengte. Soms wil je vanwege je creativiteit extreem laag of zo hoog als mogelijk. En juist dat maakt de combinatie van de Tortoise statieven zo fijn. Ze kunnen laag, heel erg laag, maar desgewenst ook hoog.

Toen ik de kleine Benro TTOR24C kreeg, dacht ik direct dat deze echt veel te laag voor mij zou zijn met een werkhoogte van 122 centimeter! Maar het lage gewicht en de ingeschoven lengte van slechts 45 centimeter zijn wel ideaal voor bijvoorbeeld een stevige wandeling tijdens een fototrip. Vooral bij dit statief en wanneer je zelf wat langer bent, creëer je met de ‘langnek’ een ideale werkhoogte van circa 1.62 meter. Dat vind ik zelf net wat prettiger.

De Benro TTOR35C heeft deze accessoire niet per se nodig bij mijn lengte van 1.85 meter. Met het statief volledig uitgeschoven bereik ik al een comfortabele hoogte van ongeveer 1.65 meter. Voeg ik daar nog de ‘langnek’ aan toe met zijn bereik van 20 tot 40 centimeter, dan torent de camera boven mij uit. Dat biedt weer nieuwe mogelijkheden voor fotografie!

Review Benro Tortoise Carbon statieven - 3
Review Benro Tortoise Carbon statieven - 4

Gebruiksgemak

Het Benro TTOR24C statief heeft vier secties en als ik ‘m vergelijk met andere statieven die ik van Benro heb mogen gebruiken, voelt dit statief stevig en zeer vertrouwd aan. Net als de TTOR24C kan ook de grote broer extreem plat bij de grond dankzij het mechanisme om de poten te spreiden. Hij is maar 10 centimeter langer en heeft een sectie meer. Dat betekent dus een extra groep draaisluitingen, maar dat hoeft geen probleem te zijn in landschaps- en avondfotografie.

Een statief kan een lomp en onhandig ding zijn, vooral als je net begint met fotografie. Tijdens workshops die ik verzorg valt me vaak op dat het op juiste hoogte krijgen moeizaam verloopt. Bijna al van mijn beelden maak ik vanaf statief, dus ik vind het belangrijk dat de poten makkelijk te verstellen zijn. Begin je net met fotograferen en het gebruiken van een statief dan is dit nog belangrijker. Hier scoort de Tortoise punten. Want met een duim druk je de knop in en spreiden maar! Dankzij de draaisluitingen van de secties verstel je het statief snel in hoogte. Een kleine twist aan de degelijk vastzittende rubberen ringen opent de sectie en laat de poten uitglijden. Het is een statief dat voor beginners en gevorderden gebruiksvriendelijk is!

De ultieme test voor het statief

Duurzaamheid is een belangrijke vereiste van een statief. Terwijl ik de statieven in mijn bezit had ben ik tijdens stormachtige momenten aan de kust geweest. Wat zou er gebeuren als ik de Tortoise statieven zou blootstellen aan weer en wind? Met een flinke windkracht 7 stond ik op het strand: in het zand en in de branding. Met dit soort condities spreid ik de statiefpoten vaak uit en zet ik het geheel wat lager. Zeker wanneer ik extra ‘windvangers’ zoals filters gebruik.

Fotograferen aan zee in deze condities is een uitdaging voor je cameraspullen, goed opletten en weten wat je doet zijn een vereiste. Hier komt een heel fijn voordeel van de Tortoise statieven in beeld. Ze zijn soepel verstelbaar en en met de makkelijk spreidbare poten kun je een laag standpunt aannemen en het duurt niet lang om de ideale werkhoogte te vinden. Dit komt zeker van pas wanneer je in de branding staat!

Bij thuiskomst en daags erna kwam de volgende beproeving. Hoeveel effect hebben het zand en het zoute water op de Tortoise statieven gehad? Het naderhand afspoelen is nodig om zand en zout water resten te verwijderen. In tegenstelling tot mijn eigen statief is dat best makkelijk met de Tortoises. Weer een voordeel van de draaisluitingen: doe ze helemaal los en je haalt de poten zo uit elkaar. Daarna afspoelen zodat het meeste zand en de zout water aanslag er afgespoeld wordt. Net zo eenvoudig bevestig je alles weer. Hiermee houd je het statief in topconditie en heb je er jarenlang plezier van.

Review Benro Tortoise Carbon statieven - 6

Wat is een statief zonder balhoofd?

Hoewel deze review gaat over het statief, wil ik nog wel iets zeggen over de statiefkop die was meegeleverd: het Benro GX35 balhoofd. Het ontwerp met de grote verstelknop is eigentijds vormgegeven. Maar het is de grote verstelknop die prettig in gebruik is en eenvoudig het balhoofd op de juiste spanning vast zet. Het draagvermogen van 35 kilo is prima voor elkaar, ondanks dat de kop een eigen gewicht van maar 400 gram heeft. Een opvallende eigenschap waar ik zelf uitermate vrolijk van wordt is de geïntegreerde panoramaklem.

Dit is mijn conclusie

Na de Tortoise statieven meerdere maanden gebruikt te hebben kan ik niet anders concluderen dat ze voor mij een uitstekende accessoire zijn. Deze allround statieven passen bij de eisen die ik vooraf stelde aan het gebruik. Laag in gewicht, meer dan voldoende compact om mee te nemen, een prima werkhoogte die bij mijn lichaamslengte past, gemakkelijk in gebruik en stabiliteit om scherpe trillingsvrije foto’s te maken.

Dankzij de drukknoppen van de poten is de gebruiksvriendelijkheid hoog. Het is daarnaast heel erg handig dat ze ingeschoven maar 45 of 55 centimeter lang zijn. Vroeger liet ik mijn statief nog wel eens thuis omdat ik geen zin had om ‘m mee te sjouwen. Maar het viel me op dat ik de Tortoise statieven juist steeds vaker met me meenam als ik ging wandelen. Dankzij de compacte spider en de constructie kunnen de statieven extreem lage standpunten aan. En ze zijn ook nog eens fraai afgewerkt en eenvoudig te onderhouden!

Auteur

Dave Zuuring

Dave Zuuring, ook bekend als nldazuu, is naast zijn fulltime baan en de tijd die hij met zijn gezin doorbrengt, een gepassioneerde fotograaf die fotografeert vanuit de gedachte "Make your memory today". Hij legt graag landschappen in de breedste zin van het woord, cityscapes, interieurs en reportages vast. Vooral cityscapes in het blauwe uur zijn een rode lijn door zijn fotografie belevingen.

Bekijk alle berichten

Stay in touch

Keep me up-to-date on the latest news, interesting blogs and deals.