Productreview DJI RS4 Pro

Twan Nuijen
4 weken geleden

Als videomaker is een gimbal bijna een standaard verlengstuk van je camera. De ene maker houdt meer van de "stabilize" stijl dan de ander, maar bijna iedereen heeft wel een gimbal. Deze tool zorgt er niet alleen voor dat je stabiel kunt filmen, maar ook creatiever kunt zijn met je shots. DJI is al jaren de populairste fabrikant op het gebied van stabilizers, en met de RS3 serie van vorig jaar hebben ze al een erg goed product neergezet. Met de nieuwe DJI RS4 Pro stabilizer die is uitgebracht, is het tijd om dit nieuwe model te testen!

Bekijk de DJI RS4 Pro

Eigen ervaring en verwachting

Door de jaren heen heb ik met verschillende gimbals gewerkt. Zo heb ik een Zhiyun Crane 3 Lab gehad, een DJI RS3 Mini, en ik maak nog steeds gebruik van de eerste DJI Ronin 1. DJI is daarbij mijn favoriet. In de basis doen alle stabilizers hetzelfde, maar softwarematig liet DJI mij nooit in de steek, waar Zhiyun niet altijd probleemloos werkte. Nu is het tijd om de DJI RS4 Pro uit te testen!

Over de RS4 Serie

De RS4 serie wordt verkocht in twee verschillende maten. Bij de RS3 waren dit er nog drie, maar de mini variant is in de RS4 serie overgeslagen.

De DJI RS4 kan een gewicht van 3 kg aan, terwijl het Pro model, de DJI RS4 Pro, een gewicht aankan van 4,5 kg. Naast de verschillen in grootte en geschikte payload zijn er verschillende combo sets en accessoires verkrijgbaar, waardoor je deze gimbal helemaal naar wens kunt samenstellen.

Voor een interview heb ik de RS4 Pro Combo gebruikt in combinatie met de Sony FX3. Afgezien van de losse accessoires die je hier nog bij kunt kopen, is dit de meest uitgebreide kit.

Eerste indruk van de RS4 Pro

De stabilizer wordt geleverd in een stevige hardcase die compact is, maar waar ook nog wat ruimte over is voor accessoires. Visueel is er niet veel veranderd aan de stabilizer in vergelijking met de RS3 Pro, maar dat is niet negatief. De gimbal is licht van gewicht door het gebruik van carbon fiber en ziet er daardoor ook mooi uit. Het systeem bestaat uit meerdere delen, waardoor je het compact kunt opbergen. Het touchscreen achterop is lekker groot en het geheel voelt stevig aan.

De Pro Combo set is uitgebreid en bevat naast de gimbal zelf ook de RavenEye, een draadloos transmissie kastje waarmee je live beeld van je camera in de DJI-app krijgt. Hiermee kun je functies zoals ActiveTrack gebruiken. ActiveTrack is een modus waarbij de camera een geselecteerd persoon of object volgt.

Ook wordt de nieuwe Focus Pro motor meegeleverd, die je kunt gebruiken om te focussen, te zoomen of je diafragma aan te passen op een lens met een diafragma-ring. De motor bedien je met de draaiknop aan de voorkant. De focus motor werkt samen met het nieuwe Lidar focus systeem.

De meegeleverde "briefcase handle" (de handgreep die je zelf achterop monteert waardoor je de gimbal onderhands kunt dragen) maakt het geheel af en is zeker een aanrader als je een set aanschaft waar deze niet bij zit.

Nieuwe toevoegingen aan de stabilizer

Uiteraard zijn er verbeteringen te vinden in de RS4 ten opzichte van zijn voorganger. De motoren van de RS4 zijn 20% sterker, zonder dat de maximale payload omhoog gaat. Dit betekent wel dat de gimbal bij extremere bewegingen beter stabiel blijft.

Softwarematig zijn er wat kleinere verbeteringen doorgevoerd, zoals een automatische schermvergrendeling en een aantal nieuwe opname modi. Hiervoor heb je wel de app nodig, wat het misschien wat minder aantrekkelijk maakt voor professioneel gebruik. De batterijduur van de RS4 Pro is 12 uur, maar je kunt deze uitbreiden met de nieuwe BG70 accu, waarmee je de batterijduur kunt verlengen tot 29 uur.

De beste en meest bruikbare verbetering is dat het nu super makkelijk is om te switchen van horizontale naar verticale stand. DJI heeft namelijk de horizontale plaat herontworpen, waardoor je zonder opnieuw te hoeven balanceren, in slechts 5 seconden kunt switchen van horizontaal naar verticaal schieten.

De RS4 in gebruik

Het opbouwen van de DJI RS4 Pro stabilizer gaat heel gemakkelijk. De gimbal bestaat uit een tripod waar je hem op kunt zetten, de batterygrip en de gimbal zelf met een mounting plate (Arca-Swiss/Manfrotto). Het instellen van de gimbal gaat ook heel gemakkelijk. De assen kun je soepel bijstellen vanwege een nieuwe teflon coating. Tijdens het gebruik kun je op het schermpje aflezen of je camera goed gebalanceerd is, doordat je kunt zien welke as meer gewicht opvangt. De auto-lock functie is ook erg fijn; als je de gimbal aanzet “unlocked” hij automatisch de motoren en vouwt ze uit. Als je de gimbal uitzet, “locked” hij de motoren en vouwt zij zichzelf weer compacter op.

Om de gimbal te gebruiken, moet je hem eerst verbinden met de app om te registreren. Dit voelt wat onnodig, omdat ik zo veel mogelijk van mijn gear wil gebruiken zonder telefoon. Na enkele instellingen blijkt de app niet meer nodig te zijn en kun je alles instellen op de gimbal zelf.

De gimbal is erg goed in dat waarvoor hij gemaakt is: met geen enkele stabilizer heb ik zo "smooth" kunnen werken. De vertrouwde modi als PTF, PF, FPV en 360 roll zijn allemaal aanwezig en werken super fijn. De RS4 Pro is geschikt voor grotere camera's en kan zelfs camera's zoals een RED aan. Hiervoor heeft DJI een verlengde mounting plate bijgeleverd.

Het ecosysteem

DJI komt met steeds meer accessoires als een Focus systeem en een Transmission systeem op de markt, waarmee ze als ware een ecosysteem vormen rondom camera’s en gimbals. Ook de RS4 lijn is hier helemaal op voorbereid. De RS4 heeft namelijk een upgrade gekregen. Net zoals de RS3 Pro en RS4 Pro beschikt deze nu over een RSA communicatie poort, waardoor deze gimbal compatibel is met meer accessoires. Zelf heb ik deze accessoires niet getest, maar ik lees er vooral positieve verhalen over.

Conclusie

De DJI RS4 Pro stabilizer is de beste gimbal die je kunt kopen, ondanks dat er niet veel veranderingen zijn ten opzichte van het vorige model. Het is vooral de verfijning en het ecosysteem eromheen waardoor de gimbal beter is en blijft dan die van de concurrentie. Het prijskaartje is wel hoog, waardoor je niet in elke situatie zal upgraden.

Met de RS4 Pro heeft DJI het wiel niet opnieuw uitgevonden, maar ze hebben wel de beste gimbal op de markt gebracht die je met de vele accessoires helemaal naar eigen wens kunt samenstellen.

Ontdek de DJI RS4 Pro en meer

Auteur

Twan Nuijen

Op dit moment is hij voornamelijk bezig met het maken van corporate video's voor bedrijven en agencies. Daarnaast maakt hij aftermovies en content voor sociale media. Vaak neemt hij ook het bedenken van een concept, script en productie op zich. Zijn videowerk probeert hij te combineren met fotografie en ook drone vliegen behoort tot zijn passies.

Bekijk alle berichten

Stay in touch

Keep me up-to-date on the latest news, interesting blogs and deals.