Productreview Lowepro Protactic 450 AW II

1 maand geleden

Voor mij moet een cameratas vooral praktisch en comfortabel zijn om te dragen. Ook moet deze geschikt zijn voor verschillende doeleinden, zoals citytrips en een bezoek aan het strand. Is de Lowepro ProTactic BP 450 AW II de ideale tas hiervoor? Kom erachter in deze review.

Bekijk de Lowepro Protactic 450 AW II

Voorgaande modellen

Ervaring met het merk Lowepro heb ik al een tijdje. Mijn eerste cameratas was een Lowepro Fastpack BP 250 AW II. Dit was een hele fijne tas om mee te starten en een tas die ik nog steeds meeneem met korte uitjes waarbij er niet veel camera apparatuur meegaat. Echter groeide fotograferen ook bij mij uit tot een iets uit de hand gelopen hobby en pasten niet alle benodigdheden meer in deze tas. Ik kocht een tas waarvan ik dacht dat deze nogal handig zou zijn om mee op reis te nemen, de Lowepro Pro Trekker RLX 450 AW II. Dit bleek ook zo te zijn. Toch vond ik het draagcomfort wat tegenvallen en paste de later aangeschafte SIGMA 150-600mm F5-6.3 DG DN OS lens hier niet top in. Deze tas is namelijk minder diep door het trolley systeem. Daarnaast vond ik het niet fijn dat ik deze tas altijd op het ruggedeelte neer moest leggen als ik er iets uit moest halen. Dat is niet handig in natte en/of vieze situaties, want daarna was mijn rug meteen vies.

Ik ging dus opnieuw op zoek naar een andere cameratas. Deze moet comfortabel zijn, groot genoeg om meerdere lenzen en accessoires mee te nemen en regenbestendig zijn. Ook wilde ik dat de volgende tas makkelijk aanpasbaar zou zijn voor andere type cameraspullen, dat deze geopend kon worden zonder dat het rug gedeelte van de tas op de grond terecht kwam, het liefste ook een opening hebben aan de zijkant en/of bovenkant, zoals mijn Fastpack, en de tas moest tegen een stootje kunnen. Na diverse tassen in de winkel bekeken en geprobeerd te hebben, viel mijn keuze weer op een Lowepro tas. Dit keer de ProTactic BP 450 AW II.

Eerste indruk van de tas

Wat mij direct opviel aan de Lowepro ProTactic BP 450 AW II waren de 3 kleinere openingen voor gemakkelijke toegang tot je camera, lenzen of andere spullen en de geharde schaal aan de bovenkant voor extra bescherming. De indeling van de tas is standaard al heel fijn te noemen, maar ook zeer gemakkelijk zelf te wijzigen zodat je alles op een plek naar keuze kan stoppen. Dit kan doordat Lowepro werkt met een klittenband systeem en losse dividers in verschillende maten. Dit vind ik een hele fijne oplossing, omdat ik de tas zo gemakkelijk van een standaard indeling kan veranderen naar een indeling om mijn SIGMA 150-600mm F5-6.3 DG DN OS objectief mee te nemen, of om mijn drone mee te nemen.

Mocht je niet genoeg hebben aan de standaard meegeleverde dividers, dan verkoopt Lowepro ook losse sets met dividers.

Een andere mooie eigenschap van de tas vind ik het SlipLock™ systeem. Hierdoor kan je gemakkelijk je statief, middels een meegeleverd statiefzakje, bevestigen en/of juist een waterfleshouder of filtertas bevestigen. Ook Lens Cases kan je op deze manier aan de tas bevestigen. Zo kan je toch nog makkelijk een lens meenemen die niet meer in de tas erbij past en loop je niet met meerdere tassen te sjouwen. Je kan extra straps bestellen om zo nog een extra statief aan de tas te bevestigen.

Er zijn dus tal van mogelijkheden om de tas uit te bereiden, waardoor je niet een extra tas of een andere tas hoeft aan te schaffen. Het mooie is dat het SlipLock™ systeem van Lowepro praktisch hetzelfde is als het MOLLE systeem, waardoor er nog meer keuze is uit accessoires om deze tas eigen te maken.

Ervaring met de tas na langdurig gebruik

Ik heb de tas nu ruim 1,5 jaar in gebruik en ik ben nog steeds zeer tevreden over deze tas; hij heeft nog geen enkel defect vertoond. Ik neem deze tas bijna overal mee naartoe; vooral vanwege zijn comfort, de geïntegreerde regenhoes en de vele mogelijkheden om spullen mee te nemen. Deze tas komt met een heupband met daarin een opbergvak met rits, deze heupband kan je ook losnemen van de tas en los gebruiken. Want ook in deze heupband zit het SlipLock™ systeem verwerkt. Dit kan handig zijn als je net wat meer bewegingsvrijheid wilt met fotograferen, maar toch wat spullen bij de hand wilt hebben.

De heupband is zeer comfortabel. Door de combinatie met de dikke schouderbanden, de borstriem en het ActivZone™ systeem, heb ik geen probleem om urenlang met een volgeladen tas door de natuur te lopen. Het ActivZone™ systeem is voor mij echt van toegevoegde waarde en stukken comfortabeler dan mijn Fastpack en Pro Trekker tassen. Het bevordert de ventilatie. De geïntegreerde regenhoes aan de onderkant van de tas is eenvoudig om de tas heen te plaatsen om zo ook veilig je spullen door heftige regenbuien mee te kunnen nemen.

Wat ik een ander groot voordeel vind, en wat voor mij echt een must was met het kiezen van een nieuwe tas, is dat de grote opening van de tas op de rug zit. Hierdoor heb je nooit meer een vieze rug als je de tas op de grond moet leggen om spullen te pakken. Het rugpaneel is eenvoudig te openen door de grote verstevigde lussen die aan de rits vast zitten. Zelfs met handschoenen aan blijft dit eenvoudig.

Aan de binnenkant van het rugpaneel zitten ook drie vakken verwerkt. Een daarvan is geschikt voor een 15” laptop, de andere twee vakken zijn voorzien van een transparante voorkant en handig om wat lossen accessoires in te stoppen. Door de transparante voorkant kan je deze makkelijk terugvinden.

Aan de buitenzijde van de tas zitten ook nog twee opbergvakken. Een van deze vakken heeft een koord waaraan je je sleutelbos kan vastmaken. Wat ik ook fijn vind is dat je hier even snel je paspoort in kan stoppen als je op het vliegveld bent. Als je dan eenmaal op reis bent kan je je paspoort net wat veiliger opbergen in het vak aan de binnenkant van de geharde schaal. Onder de rits van dit vak, zitten ook nog een klein vakje om een SD-kaart in op te bergen. Zelf heb ik de tas zo ingedeeld dat ik mijn camera via de opening van de geharde schaal kan pakken, zo kan ik in situaties snel mijn camera pakken en overgaan tot actie.

De prijs kwaliteit verhouding

Wat ik zelf een minpunt van de tas vind, is de prijs, maar voor het geld krijg je wel echt een super fijne tas waar je jaren mee vooruit kan. Een ander minpunt vind ik wel dat hij vrij groot is om overal mee naar toe te nemen. In sommige situaties zou een kleinere versie net wat handiger zijn. Gelukkig heeft Lowepro hier ook aan gedacht en bieden ze deze tas ook in een maat kleiner aan, de Lowepro ProTactic BP 350 AW II.

Inmiddels heeft Lowepro een update van deze tassen uitgebracht. Er is niks zichtbaars aan de tas veranderd behalve het label op de rug. Lowepro produceert deze specifieke tas nu met 63% gerecyclede materialen en de desbetreffende tassen dragen de toevoeging Green Line in de naam. Zo is de tas nog duurzamer en dat zonder compromissen op de eigenschappen van de tassen.

Conclusie van de Lowepro Protactic 450 AW II

Ik raad deze tas aan iedereen aan die een wat uitgebreidere collectie aan cameraspullen heeft en vaak op pad is. De tas is zeer comfortabel en makkelijk aan te passen op de apparatuur die je mee wilt nemen, wegens de uitneembare dividers en het SlipLock™ systeem. Door de opening op de rug is je apparatuur veilig en heb je geen vieze rug na het pakken van spullen uit je tas. Ook kan je via een van de andere drie openingen snel bij je spullen als dat nodig is.

Ondanks de prijs is het wel een hele veelzijdige en voor mij een hele betrouwbare tas. Ik merk zelf dat ik eigenlijk nooit meer de Pro Trekker pak, en nog maar zelden de Fastpack, maar eigenlijk altijd de ProTactic.

Bekijk de rugtas

Auteur

Davey Bogaard

Van foto’s maken als 7-jarige met de camera van zijn ouders op vakanties, is na het HBO uitgegroeid tot een passievolle hobby waarin hij veel ontspanning vindt.

Bekijk alle berichten

Stay in touch

Keep me up-to-date on the latest news, interesting blogs and deals.