Het Beeldrecept van Mieke Boon: Houtpantserjuffer in detail

1 jaar geleden

In het Beeldrecept leer je meer over hoe een bijzondere foto tot stand gekomen is. Denk bijvoorbeeld aan de instellingen van de camera, voorbereidingen, het licht dat is gebruikt en wat je er nog meer voor je nodig hebt. Mieke Boon vertelt in dit Beeldrecept hoe zij deze houtpantserjuffer vlijmscherp heeft vastgelegd.

Het Beeldrecept van Mieke Boon - 1

Hoe bereid je je voor?

Voor het maken van deze foto heb ik eigenlijk geen specifieke voorbereidingen getroffen. Ik wandel graag in de natuur. Tijdens het wandelen kijk en luister ik aandachtig. Als ik op het eerste oog niets zie, ga ik stilstaan. Hoe langer je om je heen kijkt, hoe meer je ziet. Er komt altijd wel iets langs of aan vliegen.

Deze foto heb ik gemaakt tijdens een familiebezoek in Friesland. Mijn zus heeft een prachtige grote vijver bij de boerderij. Hier snuffel ik graag rond en observeer ik veel. Ik stond al even aan de waterkant en na een tijdje kwam deze houtpantserjuffer aanvliegen en ging ook nog eens mooi in het riet hangen. Mijn voorkeur bij insectenfotografie gaat uit naar een macrolens, maar in dit geval kon dat niet. De houtpantserjuffer hing iets te ver in het riet in het water, waardoor ik de zoomlens moest gebruiken.

Ik had inmiddels aardig wat foto’s van de juffer gemaakt en wilde bijna weggaan. Ik stond nog even te genieten van dit prachtige insect. Toen ineens zag ik dat het achterlijf helemaal omhoog ging, daar werd ik wel blij van.

Welke apparatuur en accessoires heeft Mieke gebruikt?

Met welke instellingen heeft Mieke deze foto gemaakt?

Bij het maken van deze foto heb ik geen hele specifieke instellingen gebruikt. Ik doe het vooral op gevoel. Dat werkt voor mij het prettigst, zeker voor het fotograferen van insecten. Je bent dan veel met je camera in beweging. Voor mij is het ook niet heel belangrijk of een foto technisch goed in elkaar zit. Wat wel belangrijk is, is het plezier dat ik erin heb en dat ik blij word van mijn foto. Dat kan zijn door het moment wat ik beleefd heb, of ik veel moeite voor een foto heb moeten doen. Deze foto heeft een diafragma van f/5.4, de sluitertijd was 1/640e van een seconde en de ISO stond op automatisch.

Heb je nog ergens extra op gelet tijdens het fotograferen?

Ik probeer sowieso op de achtergrond te letten tijdens het maken van een foto. Ik heb het liefst een rustige achtergrond, zodat het onderwerp mooi uitkomt. Nu is dat bij insecten wel lastig, want voor je het weet zijn ze verplaatst en heb je ineens een andere achtergrond. Dat ze beweeglijk zijn vind ik ook juist weer leuk, daar zit voor mij de uitdaging in.

Wat heb je bij deze foto aan bewerking gedaan?

Voor deze foto heb ik geen software voor nabewerking gebruikt. Bij thuiskomst zet ik mijn foto’s over van mijn camera naar mijn telefoon. Wanneer ik een foto op Instagram plaats, gebruik ik nog wel eens de opties van Instagram om een foto iets aan te passen.

Waarom vind je juist deze foto zo mooi?

De houding van de juffer maakt de foto zo mooi. Ik had het insect nog niet eerder zo vastgelegd. Verder is de juffer goed scherp, de lichtval is mooi en de achtergrond is rustig. Wat ik ook heel erg mooi vind, is dat de juffer precies aan het dunne gedeelte van de rietstengel hangt.

Heb je nog een goede tip voor andere fotografen?

Als je insecten wilt fotograferen en je ziet op het eerste oog niets? Ga dan eens rustig ergens staan of zitten, hoe langer je kijkt hoe meer je gaat zien. Als ik bijvoorbeeld langs een struik loop waar ogenschijnlijk niets te zien is, ga ik ervoor staan en kijken, ineens is er dan vaak van alles te zien. Benader insecten heel rustig en zorg dat je schaduw niet over ze heen valt, dan zijn ze ook meestal weg. En als laatst heb je geduld nodig. Doordat de meeste insecten zo beweeglijk zijn, kan het even duren voordat je het goed vast kan leggen.

Over Mieke

Mieke Boon is een 55-jarige hobbyfotograaf uit Zaandam. Mieke is begonnen met fotograferen met haar telefoon. Tijdens wandelingen maakte ze dan foto’s van van alles. Op een gegeven moment wilde ze meer en heeft Mieke een compact camera met flink veel zoom gekocht. Dat beviel haar goed, ze hield hem makkelijk in haar hand tijdens het wandelen. Op een gegeven moment wilde ze wel een professionelere camera. Inmiddels wist ze ook dat fotograferen niet een tijdelijk iets was, maar dat ze het echt heel leuk vond en er blij van werd. Ongeveer anderhalf jaar geleden kocht ze de Panasonic Lumix DC-G90 waarmee ze nu fotografeert.

Over het algemeen fotografeert Mieke dieren. Al heeft ze wel een voorkeur voor insecten. Het verbaast haar steeds weer als ze de details ziet van een insect, bijvoorbeeld de haartjes van een libelle. Als je ze ziet hangen of vliegen zie je dat niet. Volg Mieke op Instagram om meer van haar werk te zien.

Handig bij macrofotografie

Auteur

Cameranu

Als dé community voor beeldmakers van de Benelux maken wij het creëren van mooie beelden voor iedereen toegankelijk!

Bekijk alle berichten

Stay in touch

Keep me up-to-date on the latest news, interesting blogs and deals.