Korte product review: Benro FH100M3 filterhouder

3 jaar geleden

In 2018 kwam Benro met de FH100M2 filterhouder. De filters gingen in eenvoudig te verplaatsen raampjes en het polarisatiefilter werd in de filterhouder geschroefd. Daarmee was het polarisatiefilter vrij gemakkelijk te plaatsen en verwijderen. En bovendien kon de FH100M2 houder zo probleemloos gebruikt worden op lenzen met verschillende diameter. Het leek de ideale filterhouder.

Hoe mooi is het dat Benro toch verder kijkt naar wat er nog beter kan? Dat heeft geresulteerd in de FH100M3 filterhouder. De opvolger heeft geen geheel nieuw ontwerp, maar een paar mooie aanpassingen die het gebruiksgemak verder verhogen. En dat gebruiksgemak kenmerkt de nieuwste variant.

Bekijk de Benro FH100M3

Verstellen met een rupsbandje

De filters worden nog steeds in raampjes geplaatst en met een enkele knop draai je ze afzonderlijk omhoog of omlaag. Wat goed is moet je immers niet aanpassen. De wijze waarop het polarisatiefilter wordt geroteerd is wel verbeterd. Voorheen ging dat met kartelrandjes aan beide zijden van de houder. Dat werkte prima, maar de randjes waren soms wat lastig te bereiken, zeker met handschoenen. Daarom is nu aan de linker bovenzijde het kartelrandje vervangen door een rupsbandje. Je kunt nu met één vinger de raampjes in hoogte verstellen. Het rupsbandje is van ruw rubber en geeft een goede grip, waardoor je het ook met handschoenen goed kuntn bedienen. Een kleinigheidje, maar goed over nagedacht. Ook na enige tijd in gebruik is het rubber nog als nieuw. Het wordt niet poreus, wat betekent dat het na verloop van tijd niet breekt en er af valt.

Het polarisatiefilter plaatsen

Een andere wijziging die het gebruiksgemak verbetert betreft de plaatsing van het polarisatiefilter. Bij de FH100M2 schroefde je het filter op de houder. Dat ging prima en zeker wanneer je het filter, net als ik, bijna altijd op de houder laat zitten. Je kunt het effect immers er uitdraaien voor landschapsfotografie en het minimale verlies aan licht is meestal niet zo’n punt.

Maar wil je het filter een keer verwijderen dan kan dat lastig gaan als er sprake is van temperatuurschommelingen of zand en stof tussen het schroefdraad. Met de speciale Benro filterklem lukt het wel, maar die moet je dan wel altijd bij je hebben.

De FH100M3 lost dat op door het polarisatiefilter met magneetjes op zijn plek te houden. Een uitsparing in de houder maakt het mogelijk met een vinger het filter weer te verwijderen. De magneetjes zijn sterk genoeg om het filter nooit vanzelf te laten loskomen en zwak genoeg om het filter eenvoudig weg te nemen. In de praktijk werkt dit echt heel fijn.

Mijn conclusie?

Moet je nu als bezitter van een FH100M2 meteen overstappen? Nee, natuurlijk niet. De verbeteringen zijn erg prettig en komen het gebruiksgemak zeker ten goede. Maar de FH100M2 was al een bijzonder fijne houder en dan is overstappen niet echt nodig. Bovendien zou je dan in principe een nieuw polarisatiefilter moeten aanschaffen omdat de oude niet in de magnetische uitsparing past. Heb je al een 82mm polarisatiefilter? Benro heeft een magnetische verloopring ontwikkeld waarmee je een normaal schroeffilter van 82mm in de nieuwe houder kunt plaatsen.

Heb je echter een FH100M1 of een houder van een ander merk, dan zou ik de Benro FH100M3 filterhouder zeker overwegen. De combinatie van de filters in raampjes en een magnetisch polarisatiefilter is ontzettend fijn in het gebruik. Ik ben benieuwd of er nu nog iets te verbeteren valt voor als Benro ooit een versie IV wil ontwikkelen!

Bekijk de Benro FH100M3 Filterhouder kit

Bekijk de Benro FH100M3

Auteur

Marijn Heuts

Marijn Heuts is een natuurfotograaf die net zo lief landschappen fotografeert als dieren, planten en abstracten. Altijd met een eigen en dikwijls creatieve insteek en gevoel voor licht en compositie. Ook schrijven is een manier om zijn gevoel en gedachten in iets tastbaars om te zetten en te kunnen delen. Marijn schrijft, biedt fotoreizen aan en maakt videotutorials over beeldbewerking voor natuurfotografen.

Bekijk alle berichten

Stay in touch

Keep me up-to-date on the latest news, interesting blogs and deals.