Productreview Canon RF 200-800mm f/6.3-9.0 IS USM objectief

3 maanden geleden

De Canon de RF 200-800mm f/6.3-9.0 IS USM is ‘s werelds eerste telezoomlens met een bereik tot maar liefst 800mm! Als natuurfotograaf werk ik veel met telelenzen omdat mijn onderwerpen vaak op flinke afstanden zitten. Als je deze goed in beeld wilt krijgen, dan heb je een goede telelens nodig. Toen ik over deze lens las, was ik meteen geïnteresseerd in de mogelijkheden en prestaties. Ik heb het objectief meerdere malen meegenomen op mijn fototrips en in deze review lees je al mijn bevindingen.

Bekijk de Canon 200-800 mm lens

Mijn verwachtingen van de Canon RF 200-800mm

Uiteraard was ik op voorhand ontzettend benieuwd naar de beeldkwaliteit van deze lens. De lens heeft namelijk een zoom bereik dat soms ten koste van de scherpte kan gaan. Daarnaast is het diafragma van deze lens best aan de hoge kant. Op 800mm begint het bij een diafragma van f/9 en ik was ontzettend benieuwd hoe dit in de praktijk zou werken. Hoe onscherp zou de achtergrond van de foto zijn? Hoe goed kan je werken met snelle sluitertijden? Allemaal vragen die ik op voorhand had. En ik moet zeggen dat de lens mij ontzettend verrast heeft!

Waar let je op bij het kopen van een telelens?

Als je aan de slag wilt gaan met het fotograferen van natuur, zoals vogels of wilde dieren, dan is een telelens een onmisbaar. Maar waar moet je op letten bij de aanschaf van een telelens? Als eerste kan ik je aanraden om naar het bereik van de telelens te kijken. Het onderwerp, zoals een vogel, zit vaak op flinke afstand en als je deze goed in beeld wilt krijgen heb je echt bereik nodig. Persoonlijk raad ik je aan om voor een brandpuntsafstand van minimaal 300 mm te gaan. Hiermee kan je al goed uit de voeten voor het fotograferen van bijvoorbeeld herten, reeën en vossen. Wil je ook echt aan de gang met vogelfotografie? Dan is een telelens met een bereik van 400 mm of meer beter. Vogels verschillen in formaat en wil je ook de kleinere soorten, zoals ijsvogels, goed in beeld krijgen, dan is een groter bereik toch wat prettiger werken. De RF 200-800mm waar deze review over gaat, heeft een zoom bereik van 200 tot 800 mm waardoor hij uitermate geschikt is voor natuur- en vogelfotografie.

Naast het bereik van de lens is het ook verstandig om te kijken naar het diafragma van de lens. Het liefst heb je een zo lichtsterk mogelijke lens (zoals een f/2.8 lens) echter lopen de prijzen flink op naarmate je een lichtsterkere lens zoekt. Een geweldige lens is bijvoorbeeld de Canon RF 400mm f/2.8, echter is deze lens niet voor iedere portemonnee weggelegd. De Canon RF 200-800mm is misschien wat minder lichtsterk, maar geeft je wel een mooi zoom bereik en in de praktijk is het diafragma ontzettend goed werkbaar.

Mijn eerste indruk van de Canon RF 200-800mm

Toen ik de Canon RF 200-800mm voor het eerst in mijn handen kreeg viel het mij meteen op hoe lekker deze in de hand lag. Het gewicht is met 2kg niet te zwaar en de lens voelt heel solide aan. Het formaat, zo’n 30 cm, is uiteraard best indrukwekkend maar nog steeds vrij ‘compact’ zodat hij eenvoudig in je cameratas past. De knoppen op de lens, zoals autofocus en beeldstabilisatie, zitten op de bekende plekken en voelen degelijk aan. Wel moet ik zeggen dat ik een focus limiter mis. Hiermee kan je het autofocusbereik van de lens iets inkorten waardoor hij sneller scherp kan stellen. Deze zit niet op de lens en was best handig geweest gezien het bereik.

De lens wordt wel uitgerust met een statiefgondel waardoor je deze eenvoudig kan monteren op bijvoorbeeld een schommelkop. Zelf heb ik de lens een dag op mijn Wimberley WH-200 geplaatst om vanuit een hut te fotograferen. Wil je graag uit de hand schieten? Ook dit is zeker mogelijk aangezien je de lens eenvoudig vasthoudt aan de statiefgondel. In de praktijk werkt dit ontzettend fijn en geeft het je veel flexibiliteit waardoor je snel kan schakelen op situaties.

De Canon RF 200-800mm f/6.3-9.0 IS USM in gebruik

Om de prestaties van de Canon RF 200-800mm f/6.3-9.0 IS USM te testen heb ik de lens op meerdere trips meegenomen. Zo ben ik een aantal keer met de RF 200-800mm de polder in gegaan om hier verschillende vogels vast te leggen. Ik ga graag naar de Eempolder en het Nekkeveld omdat hier altijd wel roofvogels, zoals torenvalken, te vinden zijn. Daarnaast heb ik de lens ook meegenomen naar een fotohut. Hier krijg je wat kleinere vogels voor je lens en uiteraard wilde ik dit ook goed testen. Als laatste heb ik de lens ook nog even meegenomen naar de Polderbaan bij Schiphol. Ik was namelijk ontzettend benieuwd hoe deze lens zou werken bij het fotograferen van grote onderwerpen, zoals vliegtuigen. Onderstaand alvast twee foto’s om mee te beginnen. De Torenvalk heb ik in de polder gemaakt, de kuifmees vanuit de vogelhut.

Het zoom bereik van de lens

Wat de Canon RF 200-800mm kenmerkt is het flinke bereik van maar liefst 800mm. Hiermee haal je met gemak onderwerpen dichterbij en dit is dan ook een van de eerste zaken die ik heb getest. Zo heb ik de lens, in combinatie met mijn Canon R5, meegenomen naar de Eempolder. Hier zitten vaak torenvalken, maar met grote regelmaat wat verder in de polders. Dankzij het bereik van 800 mm kon ik de torenvalk met gemak dichterbij halen. Deze zat midden in de polder en was zichzelf aan het wassen. De foto is gemaakt op 800mm met een diafragma van f/9. Persoonlijk ben ik ontzettend blij met deze foto. De torenvalk staat er goed op, de scherpte ligt op de juiste plek en de achtergrond is mooi onscherp waardoor het onderwerp eruit springt.

Naast het werken op 800mm kan je met de RF 200-800mm ook onderwerpen die dichterbij zijn goed vastleggen. Als je de polder in gaat, kom je vaak ook vogels tegen die wat dichterbij zitten. Bijvoorbeeld op hekken of paaltjes langs de weg. Zo kwam ik een torenvalk tegen die tegen de wind aan het schuilen was. Hij zat op een hekje langs de weg en dankzij het zoom bereik van de lens kon ik ook deze torenvalk goed vastleggen. Ook op dit brandpunt (500mm) is de lens goed scherp!

Werken op diafragma van f/9

Een van de zaken waar ik het meest benieuwd naar was, was het werken met de hogere diafragmagetallen. Zo werk je op 800mm met minimaal f/9 waardoor je met snellere sluitertijden of hogere ISO-waarden moet werken. Om dit in de praktijk te testen heb ik zowel in de polder als in een fotohut foto’s gemaakt op hoge sluitertijden in combinatie met het hogere diafragma.

Review Canon RF 200-800mm - 7
Review Canon RF 200-800mm - 8

Deze torenvalk hing boven mijn auto en ik kon dit ontzettend mooi op de foto zetten. Het diafragma van f/9 was hier totaal geen probleem, maar ik had dan ook meer dan genoeg licht. De tweede foto heb ik gemaakt in een bos vanuit een fotohut op een licht bewolkte dag. Hierbij merkte ik wel dat het schieten van actiebeelden lastiger werd omdat je simpelweg minder licht hebt. Mijn oplossing was om iets hoger in de ISO te gaan zitten om dit vervolgens te corrigeren in de nabewerking. In de praktijk werkt dit erg goed, maar als je écht weinig licht hebt, zal je toch op zoek moeten gaan naar andere instellingen. Of hogere ISO-waarden, of langzamere sluitertijden. Persoonlijk ben ik echt wel tevreden met de eindresultaten en de werkbaarheid van het hogere diafragma. Helemaal wetende dat lichtsterkere alternatieven veel kosten.

Het werken met extenders

Zoals eerder aangegeven kan je met de Canon RF 200-800mm eenvoudig je onderwerp dichterbij halen. Mocht je echter niet genoeg hebben aan de 800mm, dan kan je het bereik van deze lens eenvoudig vergroten door gebruik te maken van een extender. Zo is deze lens compatibel met de Canon RF 1.4x en de EF 2.0x extender waardoor het bereik naar 1200 mm of zelfs 1600 mm gaat. Let er alleen wel op dat je diafragma ook stijgt, namelijk naar f/13 of f/18. Uiteraard was ik ontzettend benieuwd naar de kwaliteit van de beelden bij gebruik van een extender. Onderstaand een voorbeeld foto die ik in de polder heb geschoten tezamen met de 1.4x extender. In mijn optiek is het een prima beeld, echter lever je wel in op kwaliteit. Zo vind ik de foto minder scherp en mis ik wat achtergrond onscherpte. Om deze reden zou ik persoonlijk toch lekker op maximaal 800mm blijven werken. Dat is in mijn optiek meer dan genoeg!

Stille en snelle autofocus

Qua autofocus is de Canon RF 200-800mm f/6.3-9.0 IS USM uitgerust met een stille en snelle Nano USM autofocusmotor. Hiermee stelt de lens snel en fluisterstil scherp op jouw onderwerp. Bij het fotograferen van natuur is dit ideaal omdat je snel de scherpstelling op de juiste plek wilt hebben zonder dat je het onderwerp (zoals een vogel) wilt afleiden. In de praktijk werkt de autofocus van de RF 200-800mm ontzettend fijn. Ik merkte dat hij de scherpstelling snel op de juiste plek weet te leggen en hij dit zonder geluid doet. Ook bij grotere onderwerpen, zoals vliegtuigen, werkt de scherpstelling snel en feilloos. Zo heb ik bij Schiphol diverse vliegtuigen vastgelegd. Onderstaand een foto van een opstijgende KLM-toestel. Dankzij het zoom bereik en de snelle scherpstelling kon ik beide goed vastleggen.

Eindconclusie

Na een week op pad te zijn geweest met de Canon RF 200-800mm f/6.3-9.0 IS USM moet ik zeggen dat het echt een ontzettend fijne telelens is. Zo kan je met dit objectief eenvoudig uit de hand fotograferen en stelt hij ontzettend snel scherp. Daarnaast is het zoom bereik ideaal voor sport- en natuurfotografen, omdat je eenvoudig je onderwerp dichterbij kan halen. Het diafragma is wel wat hoger, maar in de praktijk kan je hier goed mee werken. Zo worden de achtergronden mooi onscherp en kan je zelfs op licht bewolkte dagen scherpe actiefoto’s maken. Ben jij op zoek naar een Canon telelens met een flink zoom bereik die scherpe foto’s kan maken én waarmee je ook nog eens uit de hand kan bedienen? Dan is deze lens ideaal.

Bekijk de Canon RF 200-800mm objectief

Auteur

Thijs Schouten

Thijs is al meer dan twintig jaar actief met fotografie en heeft als kind ook altijd een camera in zijn handen gehad. Fotografie is zijn grote passie en het liefst gaat hij de natuur in. Zo richt Thijs zich vooral op het fotograferen van vogels, wildlife en landschappen.

Bekijk alle berichten

Stay in touch

Keep me up-to-date on the latest news, interesting blogs and deals.