Welke bridgecamera moet ik kopen?

Twijfel jij welke bridgecamera je moet kopen? Hier staan alle voordelen én nadelen van deze superzoom compact camera's op een rij én lees je op welke functies en eigenschappen je moet letten als je een bridgecamera gaat uitzoeken!

Wat is een bridgecamera?

Een bridgecamera is een camera zonder verwisselbare lenzen, net zoals een compact camera, maar is qua formaat groter én heeft meer geavanceerde mogelijkheden. De behuizing van een bridgecamera heeft meer grip en lijkt qua vorm op een spiegelreflexcamera. Deze lichtgewicht camera’s zijn veelzijdig en staan vooral bekend om het grote zoombereik. Daarom wordt een bridgecamera ook wel een 'superzoom camera' genoemd.

Bekijk alle bridgecamera's | Top 10 bridgecamera's

De voordelen van een bridgecamera

  • Een groot optisch zoombereik
  • Zeer uitgebreide instelmogelijkheden
  • Behuizing met een goede grip
  • Licht van gewicht

De nadelen van een bridgecamera

  • Mindere prestaties bij weinig licht
  • Je kunt niet van lens wisselen
  • Soms wat groot van formaat

Wanneer kies je een bridgecamera?

Bridgecamera’s zijn een populaire camera's voor op reis, daarnaast zijn ze geschikt voor dagelijks gebruik zoals het maken van foto’s van je kinderen, in de dierentuin, enzovoort. Tijdens een excursie op vakantie kun je bijvoorbeeld foto’s maken op de boot en daarna van grote afstand toch die in de verte zwemmende dolfijnen fotograferen. Een bridgecamera is écht een alleskunner!

Tips voor het kopen van een bridgecamera

Bij het uitkiezen van een bridgecamera zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten. Naast jezelf vragen te stellen over waar je de camera voor wilt gebruiken, welke opties de camera moet hebben én wat je maximale budget is, let je bij de aanschaf op de volgende punten:

Wil je fotograferen in RAW?

Wil je fotograferen in het .RAW bestandsformaat? Bekijk dan of dit kan, want dit kan niet met alle bridgecamera’s. Fotograferen in RAW in plaats van JPG geeft je meer mogelijkheden in de nabewerking, maar je hebt er wel speciale software voor nodig om de foto’s te bewerken.

Wil je ook kunnen filmen?

Naast het maken van foto’s, kun je met een bridgecamera ook video’s opnemen. Je kunt niet met elke camera filmen in de hoogste resolutie. Wil je ermee vloggen? Dan is het handig dat je het schermpje naar jezelf toe kunt kantelen. Bedenk dat goed geluid een belangrijk onderdeel is van video’s. Wil je een externe microfoon op de camera aansluiten? Let er dan op dat dit mogelijk is.

Ga je een losse flitser of microfoon gebruiken?

Niet alle bridgecamera’s hebben een hotshoe aansluiting. Deze aansluiting zit bovenop de camera en is geschikt voor het plaatsen van handige accessoires zoals een flitser, een continu LED-lampje of een microfoon. Heb je dat niet nodig, dan maakt het niet uit of jouw camera zo’n aansluiting heeft.

Ligt de camera goed in de hand?

Probeer een camera goed uit voordat je ‘m aanschaft. Ligt de bridgecamera lekker in de hand? Begrijp je de indeling van het menu en zitten de knoppen van de bediening voor jou op een logische plek? Of vind je de camera misschien net even te groot? Dit alles speelt zeker mee in je keuze.

Dit zijn de meest populaire bridgecamera's

Bekijk alle bridgecamera's

Meer lezen over camera's?

Een compact camera kopen?
Een compact camera kopen?
Een compact camera is letterlijk een compacte camera waarmee je snel én eenvoudig foto’s of video’s maakt. Maar hoe kies je er één?
Lees meer
Welk type camera past bij mij?
Welk type camera past bij mij?
Het uitzoeken van een nieuwe camera kan behoorlijk lastig zijn. En daarom is het handig om te weten wat voor camera’s er bestaan!
Lees meer