Flatlay fotografie is een term voor het recht van boven fotograferen van gestylede stillevens. Dit soort fotografie is bijvoorbeeld erg populair op social media, zoals het fotograferen van mooi opgemaakte borden met gerechten of van producten. Wil jij weten hoe je zelf zulke foto’s kunt maken? Lees dan verder!
Het eerste waar je over kunt nadenken is een thema of welk gevoel je voor de foto wilt creëren. Denk na over wat je gaat fotograferen en wat voor een setting hierbij zou kunnen passen. Is het een donkere, meer mysterieuze scène van mechanische producten of een helder fris thema voor mooi opgemaakte borden of make-up? Ook kun je een thema kiezen op basis van een kleur, zoals dat elk product of element in de foto bijvoorbeeld een roze tint heeft. Hiervan zijn online veel voorbeelden te vinden ter inspiratie. Ga maar eens op zoek!
Begin met op Pinterest of Instagram te zoeken naar inspiratie over wat je tof lijkt om te fotograferen en stel alles samen in een moodboard. Zo heb je een goede basis waaruit je inspiratie kunt krijgen en terug naar kunt kijken tijdens het maken van de foto’s. Pin je echter niet vast op alleen je moodboard. Krijg je tijdens het fotograferen een idee dat goed bij je thema past, of wil je juist iets heel anders proberen? Doe het vooral! Door te experimenteren kun je te gekke foto’s maken.
Je flatlay-achtergrond, of eigenlijk ondergrond, is een belangrijk onderdeel van het totaalbeeld. Het moet passen bij de sfeer die je wilt realiseren in je foto’s. Je kunt van alles gebruiken: een stuk hout, een stuk zeil met een mooi patroon, de eettafel, inpakpapier, wat behang of je vloer. Wil je het liefst een egale kleur als achtergrond? Dan kun je een achtergrondrol aanschaffen. Er zijn vele kleuren om uit te kiezen en je kunt er heel lang gebruik van maken!
Alle foto's hebben licht nodig en dat is bij flatlay fotografie niet anders. De regel hier is meestal: hoe lichter, hoe beter. Over het algemeen is het zacht licht wat het beste werkt voor dit soort fotografie. Gebruik een groot raam als belangrijkste lichtbron en als er hard licht door het raam komt, kun je vitrage of chiffon voor het raam hangen, waardoor het licht diffuus en zacht wordt.
Je kunt een reflector gebruiken om schaduwen of donkere gebieden op te vullen. Gebruik bijvoorbeeld een stuk wit karton, of stevig papier. Als je een reflector met een witte of zilveren zijde hebt is deze handig in te zetten om licht terug te kaatsen op je onderwerp en de schaduwplekken op te vullen. Is het donker in huis? Gebruik dan continulicht! Dit kun je ook gebruiken als je met je telefoon foto’s maakt.
Vervolgens moeten de producten zo worden neergelegd of neergezet dat ze er goed uit zien. Een goede compositie vooral bij flatlay foto’s erg belangrijk. Neem hier de tijd voor en speel tussendoor met de setting om te ontdekken wat het beste werkt. Door de onderwerpen in een bepaalde positie te leggen en met het licht te spelen, wordt de foto interessanter en leuker naar te kijken.
Bij vlakke foto's zoals flatlay foto’s, gaat het vooral om het evenwicht van de opname. Zie het als een weegschaal: wat je aan de ene kant van de foto hebt, probeer je aan de andere kant ook zo te krijgen. Dit is geen exacte wetenschap en het is goed om te experimenteren, maar zorg ervoor dat er aan de ene kant van de foto geen groot object staat en aan de andere kant niets.
Door je telefoon of camera op een statief te zetten heb je veel meer rust tijdens het maken van flatlay foto’s. Je kunt bijvoorbeeld makkelijk tussendoor iets verplaatsen om de compositie wat interessanter te maken. Er bestaan zelfs statieven waarbij je de middenkolom er uit kunt halen en overdwars op het statief kunt bevestigen. Op die manier kun je makkelijk recht van boven fotograferen.
Na het maken van de foto’s kun je ze gaan bewerken. Je kunt bijvoorbeeld met de helderheid en de kleuren spelen om het beeld levendiger te maken, maar je kunt ook een tekst erbij zetten of verschillende kleurtinten proberen. Gebruik een preset of filter om alle foto’s dezelfde look te geven of probeer bij elke foto wat anders uit.
Daarnaast kun je met het nabewerken oneffenheden verwijderen. Door wat te retoucheren in Adobe Photoshop, kun je dingen zoals stof of vlekjes uit de foto weghalen. Hierdoor wordt het beeld strakker en zijn er geen storende factoren die afleiden van de gehele compositie. Heb je geen Photoshop? Deze functie is in meerdere bewerkingsprogramma’s of apps terug te vinden.