10 dingen die je kunt fotograferen in september

In september begint de herfst! Het weer wordt iets onstuimiger en er zijn niet alleen warme en zonnige dagen, maar ook mistige ochtenden en buien. De hertenbronst begint en er is genoeg te beleven buiten. Wil jij er gericht op uit trekken met je camera? Laat je inspireren door deze pagina en ontdek welke tien onderwerpen je in september kunt fotograferen!

10 dingen die je kunt fotograferen in september - 1

1: Spinnen en webben

In de herfst is het écht spinnentijd en daarom zie je in september veel spinnenwebben. Een web met dauwdruppels en tegenlicht is een geweldig onderwerp voor macrofoto’s. Wanneer je een spinnenweb vanuit verschillende hoeken fotografeert met een open diafragma (een laag f-getal zoals f/2.8), krijg je hele abstracte, sfeervolle foto’s. En ook de spin zelf kun je natuurlijk fotograferen, mits hij of zij in het web zit…

Bekijk alle macrolenzen

2: Hertenbronst

Het geburl van de herten hoor je al van ver: de hertenbronst is begonnen. Veel gebieden zijn in deze tijd afgesloten om de dieren niet te verstoren. In verschillende natuurgebieden kun je excursies boeken of naar de grootste hotspot gaan: de Wildbaanweg op de Hoge Veluwe. Ga op tijd, want het kan ontzettend druk zijn. Je hebt behoorlijke telelens nodig zoals een 150-600mm. Maak het jezelf gemakkelijk door een stevig, maar lichtgewicht statief met een speciale schommelkop mee te nemen. Dan hoef je je apparatuur niet voor langere tijd met de hand vast te houden, maar kun je toch snel reageren als er iets gebeurt.

Lees het blog van Jeroen Stel over de hertenbronst fotograferen

10 dingen die je kunt fotograferen in september - 2

3: Paddenstoelen

Hoe meer je er op let, hoe meer je er zult zien… paddenstoelen! Er zijn vele soorten en ze zijn er in alle maten en kleuren. Je kunt je goed voorbereiden voordat je op pad gaat voor het fotograferen van paddenstoelen. Denk aan het meenemen van een statief, tussenringen, lampjes en een klein reflectiescherm voor het oplichten van schaduwen. En aan praktische dingen zoals een pincet om takjes weg te halen en een kwastje om zandkorrels weg te vegen. Zoek de mooiste exemplaren op om foto’s van te maken en pas tijdens het wandelen goed op waar je loopt.

Lees het blog over paddenstoelen van Johan van der Wielen

10 dingen die je kunt fotograferen in september - 3

4: Draaihals

Draaihalzen trekken in het najaar weg naar Afrika, maar aan het begin van de herfst kun je deze vogels nog veel zien. Je ziet ze vooral in de kustgebieden en op de Waddeneilanden. Overdag rusten ze uit en scharrelen ze wat rond op de grond, op zoek naar voedsel. Het zijn onopvallende en kleine vogels, maar doordat ze de hals in allerlei bochten kunnen wringen, zijn ze uniek om te fotograferen! Leuk om te weten: ze hebben een flinke voorliefde voor mieren als snack.

5: Wolkenluchten

Regen en storm..., de herfst staat garant voor spectaculaire wolkenluchten. Wolken maken een landschapsfoto écht af en daarom halen landschapsfotografen hun hart op tijdens dit jaargetijde. Witte schapenwolkjes verdwijnen voor je het weet en een uur later wordt je getrakteerd op een scala aan donkere stormwolken. Is er een mooi stukje landschap op de reis naar je werk? Ga dan eens iets eerder weg en neem je camera mee! De zon komt in september al wat later op waardoor je voor werktijd een mooie zonsopkomst kunt fotograferen.

Ga naar alle filters

6: Regenbogen

Tussen buien door kan de zon flink schijnen, zelfs midden in de herfst. Tijdens dit seizoen zul je regelmatig regenbogen zien. Je moet er dan wel snel op reageren, want voor je het weet is hij weer weg… Met een groothoek objectief kun je een regenboog in het landschap makkelijk vastleggen. Wil je maar een klein stukje van de regenboog fotograferen? Zorg er dan voor dat er iets interessants te zien is op de voorgrond, zoals bijvoorbeeld een stukje van de skyline, boerderij of wat bloemen.

10 dingen die je kunt fotograferen in september - 4

7: Gaaien

Gaaien zijn opvallend getekende vogels met een onmiskenbare roep. Ze zijn wat schuw en daardoor zijn deze vogels zeer alert op hun omgeving. In het najaar zijn gaaien bezig met het verzamelen van eikels en beukennootjes - deze verstoppen ze zorgvuldig in de grond om in de winter van te kunnen eten. Heb je een gaai gespot, maar vliegt hij weg met wat lekkers in zijn bek? Dan hoef je waarschijnlijk niet lang te wachten voordat hij weer terug is om nog meer voedsel te verzamelen.

10 dingen die je kunt fotograferen in september - 5

8: Mist (in het bos)

Als het mistig is, hangt er een hele mysterieuze sfeer in het bos of over het landschap. Door de mist verdwijnt een groot deel van de omgeving en kun je de nadruk leggen op wat er wél zichtbaar is. Fotografeer je in het bos dan ontstaan er overal interessante composities. Fotografeer je in een open landschap? Ga naar een fotogeniek plekje en zoek een mooi onderwerp voordat de zon doorbreekt. Als de zon er eenmaal is, dan kleurt de omgeving voor een kort moment prachtig oranje. Maar let op, de mist/nevel kan snel verdwijnen dus zorgt dat je op tijd bent.

9: Egels

Je moet heel veel geluk hebben als je overdag een egel wil spotten, maar ‘s nachts zijn ze heel actief. Egels leven vooral in parken en tuinen met veel begroeiing of een egelhuis. Wil je ze fotograferen, dan zul je een cameraval moeten opstellen met behulp van een triggerset, een of meerdere flitsers en een behuizing voor het beschermen van je apparatuur. Maar ook dan moet je nog steeds wat geluk hebben om goede resultaten te krijgen!

Lees het blog over nachtelijke wildfotografie met cameravallen

10: Zonneharpen

Tijdens de herfst is het soms dagenlang grijs en grauw, maar als de zon tussen de bomen door schijnt is het genieten! Het licht wordt gebroken door de takken en bladeren waardoor je zonneharpen kan zien. Deze zie je trouwens alleen als je tegen de zon in kijkt. Let op het weerbericht en wacht op mistige omstandigheden om op pad te gaan. Als de zon er eenmaal is kan de mist snel oplossen en daarom is het handig om je wekker vroeg te zetten. Probeer de foto’s iets te onderbelichten of maak meerdere belichtingen met behulp van bracketing. Dan zie je meer onderscheid tussen de afzonderlijke zonnestralen.

Bekijk het blog van Martin Podt over zonneharpen

10 dingen die je kunt fotograferen in september - 6

Handig voor als je op pad gaat

Meer lezen over fotografie?

Fotograferen met een polarisatiefilter
Fotograferen met een polarisatiefilter
Een polarisatiefilter wordt vaak gebruikt voor landschaps- en architectuurfotografie en wordt ook wel een 'CPL-filter' genoemd.
Lees meer
Foto's maken in de regen
Foto's maken in de regen
Regenachtige omstandigheden kunnen je hele mooie foto's opleveren. Laat je inspireren, pak je regenjas en ga lekker naar buiten!
Lees meer