Het kerstdiner fotograferen? Zo doe je dat!

Het kerstdiner is hét moment om mooie foto’s te maken van al dat lekkere eten en de gezellige sfeer die er omheen hangt. En je hebt niet per se een professionele camera nodig om met foodfotografie te experimenteren. Met deze tips zet jij het kerstdiner goed op de foto!

Wat voor camera heb je nodig?

Voor het fotograferen van het kerstdiner kun je elke camera gebruiken. Je hebt de meeste vrijheid met een spiegelreflex- of systeemcamera omdat je de lens kunt verwisselen en veel instellingen kunt aanpassen, maar ook met een compact camera of je telefoon kun je kerstfoto’s maken. Bij de meeste compact camera’s kun je echter niet alle instellingen bepalen. Denk eraan dat een telefoon camera een relatief grote beeldhoek heeft. Gebruik handige smartphone lensjes zoals een zoomlens of een macrolens voor betere resultaten.

Bekijk smartphone lensjes

Welke lens kun je gebruiken?

De standaard lens van je camera kun je goed gebruiken om eten te fotograferen, maar hoe lichtsterker je lens is, hoe beter. Let op de brandpuntsafstand als je een gerecht vanaf de zijkant fotografeert. Hoe meer je inzoomt, hoe minder je van de omgeving ziet en hoe minder belangrijk de achtergrond wordt. Zo krijg je rustige foto's. Een lichtsterke 50mm of 85mm lens is zeer geschikt voor foodfoto’s. Door close-up filters op het objectief te zetten, kun je makkelijk close-up foto’s van het eten maken. Dit kan natuurlijk ook met een macrolens als je die hebt!

Bekijk close-up filters | Bekijk alle macro-lenzen | Bekijk tussenringen

Wat voor licht kun je gebruiken?

Het mooiste licht voor foodphotography, is daglicht. Maar in december is het natuurlijk al vroeg donker. Gebruik daarom bijvoorbeeld een continu daglichtlamp met een softbox en een reflectiescherm om de schaduwen wat op te lichten. De softbox verzacht het licht en de schaduwen. Hoe dichterbij je de lamp bij het gerecht neerzet, hoe zachter het licht is.

Bekijk continuverlichting

Oefen van te voren

Wanneer je nog geen ervaring hebt met het fotograferen van eten, dan is het handig om er voor kerst een keer mee te oefenen. Foodfotografie luistert best nauw en je wilt snel een goede, scherpe foto maken om te voorkomen dat het eten koud wordt. Zoek alvast een handige plek op in de huiskamer voor het maken van een opstelling, experimenteer met je instellingen en kijk wat een mooi camerastandpunt is.

Extra tip

Het is ideaal als de opstelling voor het fotograferen van het eten niet hoger is dan je eigen kniehoogte. Zo kun je foodfoto’s van boven maken zonder op een stoel of trapje te hoeven staan. Wil je foto’s vanuit een lager standpunt schieten, dan kun je gewoon op de grond gaan zitten.

Tref voorbereidingen

Zorg dat je er helemaal klaar voor bent om foto’s te maken! Laad de accu’s van je camera op en zorg dat er ruimte op je geheugenkaartje is. Zet je opstelling of leg je ondergrond neer en houdt een reflectiescherm en het licht binnen handbereik. Zet je statief klaar en schakel de stabilisatie van je camera of lens uit. Als alles klaar staat kun je vrij snel een goede foto maken.

Kies een goed standpunt

Het juiste standpunt kan even zoeken zijn. Niet elk gerecht ziet er aantrekkelijk uit vanaf de zijkant en sommige gerechten komen weer minder tot hun recht wanneer je ze recht van boven ziet. Bepaal per gerecht wat een goed standpunt is en hoe het eten het beste uitkomt op de foto. Een verzameling van meerdere kleine gerechtjes is bijvoorbeeld leuk om van bovenaf bij elkaar te zien!

Let op de witbalans

Een te warme of koude witbalans kan ervoor zorgen dat het eten er minder lekker uitziet op een foto. De witbalans van je camera kun je instellen. Zet de witbalans op ‘gloeilamplicht’ wanneer je in de huiskamer fotografeert met sfeerlampen aan. Zet de witbalans op ‘daglicht’ als je de gerechten van een kerstbrunch naast een groot raam fotografeert of een daglichtlamp gebruikt.

Houd rekening met de ondergrond/achtergrond

Zeker als je van bovenaf foto’s maakt, heeft de ondergrond veel invloed op de sfeer in je foto. Denk goed na over waar je het bord op plaatst en op wat voor bord het gerecht ligt. Koop bijvoorbeeld een vierkante meter vinyl in twee of drie verschillende patronen. Vinyl is verkrijgbaar met allerlei prints zoals beton, hout en marmer. Ook kun je een laken, bijzonder papier en mooie planken als ondergrond gebruiken.

Extra tip

Op rommelmarkten en in kringloopwinkels kun je voor een zacht prijsje verschillende borden, kommen en schaaltjes kopen. Denk niet alleen aan borden, maar ook aan ovenschalen, bestek en een extra bijzonder glas.

Maak gebruik van accessoires

Juist tijdens kerst kun je je lekker uitleven met de styling door accessoires te gebruiken. Denk aan dennentakken, kerstlichtjes en kaarsen, miniatuur dennenbomen, een huisje uit het kerstdorp, kerstballen, luxe servetten, naamkaartjes, een mooi menu op tafel... Controleer goed of er geen vingerafdrukken zichtbaar zijn op glazen of glimmende elementen en let er op dat het gerecht de hoofdrol blijft spelen in je foto!

Fotografeer ook andere momenten

Fotografeer de speciale momenten en dingen om het kerstdiner heen! De kat die er vandoor wil gaan met een stukje rollade, pannen die op het vuur staan, de gedekte tafel die klaar staat en familieleden die gezellig bij elkaar zitten. Vergeet niet om een leuke groepsfoto te maken wanneer iedereen net aan tafel zit! Hiervoor kun je je camera of telefoon op een statief zetten en de zelfontspanner of timer-functie gebruiken.

Gebruik dit voor foto's van het kerstdiner

Meer lezen over fotografie?

Foodfotografie met je smartphone
Foodfotografie met je smartphone
Wil jij met je smartphone toffe foodfoto's maken voor op Instagram? Met deze 8 tips maak je met je telefoon foto's om je vingers bij af te likken!
Lees meer
Hoe fotografeer je vuurwerk?
Hoe fotografeer je vuurwerk?
Vuurwerk is een spektakel. Met deze handige tips kun jij je voorbereiden en leer je met welke instellingen je vuurwerk fotografeert!
Lees meer