De 10 mooiste steegjes om te fotograferen

Je kent het vast wel, je loopt door een stad en ziet de leukste straatjes en steegjes. De scheve huizen, de klimop planten aan de muur en de historische sfeer: de perfecte plek om te gaan fotograferen! Om je op weg te helpen met welke steegjes echt een bezoek waard zijn als fotograaf, hebben we tien locaties voor je uitgelicht.

1: Pijlsteeg, Amsterdam

In het centrum van Amsterdam zijn ontelbaar veel steegjes te vinden en de ene ziet er nog leuker uit dan de ander. Een prachtige fotospot in Amsterdam waar je het uitzicht op het Nationaal Monument op de Dam kunt combineren met de lijnen van smalle steeg, is de Pijlsteeg. Het steegje kijkt uit op het monument en levert daardoor een uniek beeld op. Het steegje is verstopt op de Dam en zeker het fotograferen waard.

De 10 mooiste steegjes om te fotograferen - 2

2: Klein Begijnhof, Leuven

Idyllische straatjes hebben vaak een bijzondere historie, net als het Klein Begijnhof in Leuven. Het Klein Begijnhof van Leuven is een wijk bestaande uit een straat en twee doodlopende steegjes ten noorden van de Sint-Geertrui-abdij. Vroeger werd dit bewoond door vrouwen die het Begijnhof dienden van de abdij.

De 10 mooiste steegjes om te fotograferen - 3

3: Schapesteeg, Elburg

Elburg is een Hanzestad in de provincie Gelderland en heeft tal van prachtige straatjes. Een van de bekendste plekjes is de Schapesteeg. Als je het straatje inloopt heb je bijna het gevoel alsof je in een oud frans dorpje bent. Het straatje ziet er authentiek uit en is hartstikke leuk om te fotograferen tijdens een dagje uit naar Elburg.

4: Antwerpen, de Vlaeykensgang

De Vlaeykensgang is het mooiste geheime plekje midden in Antwerpen. De Vlaeykensgang is een steegje dat stamt uit het einde van de 16e eeuw, uit het jaar 1591 om precies te zijn. Je vindt het steegje in het historisch centrum van Antwerpen, op een paar meter van de Grote Markt. In dit geheime straatje is bijna alles nog net zoals het vroeger was

De 10 mooiste steegjes om te fotograferen - 4

5: Forum, Groningen

Sinds kort is het Forum in Groningen van locatie gewisseld en terug gekomen voor een groot, modern gebouw. Om het Forum vind je nog alle oude straatjes binnen de grachten. Het contrast tussen de moderne architectuur en de ouderwetse huisjes eromheen, zorgt voor een interessant beeld om te fotograferen.

6: Reigerstraatje, Middelburg

Het Reigerstraatje is één van de mooiste straatjes van Middelburg, met een prachtig uitzicht op de Abdijtoren. In de winter zijn er sfeervolle lichtjes, maar in de zomer is het echt feest. De straat is dan afgezet met kleurrijke parasols waardoor er een aangename mediterrane sfeer ontstaat. Je kunt het zo timen dat de ondergaande zon door de straat schijnt, wat een mooie dynamiek aan het tafereel toevoegt!

De 10 mooiste steegjes om te fotograferen - 5

7: Kranensteeg, Deventer

Dit plekje in Deventer loop je makkelijk onopgemerkt voorbij, maar als je er eenmaal bij stilstaat zie je hoe leuk het eigenlijk is om hier een foto van te maken. Het heet de Kranenstee,g omdat de steeg in de veertiende eeuw uitzicht bood op een grote kraan die laden en lossen vanaf de kade aan de IJssel mogelijk maakte. Let op: het steegje is heel smal, het breedste punt is maar anderhalve meter. Veel ruimte heb je niet om te fotograferen, vergeet niet om je groothoeklens mee te nemen…

Bekijk alle groothoeklenzen

De 10 mooiste steegjes om te fotograferen - 6

8: Korte Houtstraat, Haarlem

De Korte Houtstraat is een leuke straat middenin het centrum van Haarlem. Elk jaar verandert de straat in een groene oase, door alle planten die de huisbewoners om hun huis plaatsen. Sommige bewoners versieren de straat nog extra door paraplu’s op te hangen of zelfs een piratenschip te plaatsen. Het perfecte straatje om een karakteristieke foto van te maken!

De 10 mooiste steegjes om te fotograferen - 7

9: Rotterdam, Delfshaven

Deze pittoreske jachthaven in Rotterdam is één van de weinige delen van de stad die het bombardement van 1940 heeft doorstaan. Het is de oudste wijk in Rotterdam en laat zien hoe Rotterdam had kunnen zijn als het niet verwoest was. De straatjes doen denken aan Amsterdam of een Hanzestad en hebben meer dan genoeg mooie plekjes te bieden om te gaan fotograferen.

10: Looierspoort Gouda

Gouda staat bekend om de vele straatjes en steegjes vol historie en cultuur. Om het stadhuis lopen de straatjes in stervorm alle plekken op. Je kunt in Gouda een “Verborgen plekjes” wandeling doen, waarbij je langs alle karakteristieke straatjes komt. Eén steegje is zeker een bezoekje waard, namelijk de Looierspoort! Gouda groeide in 19e eeuw uit tot een flinke stad en om de ruimte maximaal te benutten werden huizen steeds dichter op elkaar gebouwd. In de Looierspoort staan de huizen wel erg dicht op elkaar en dit zorgt voor een leuk lijnenspel in je foto!

Benieuwd naar meer leuke plekken om te fotograferen? Doe bijvoorbeeld mee met onze workshops of photowalks.

De 10 mooiste steegjes om te fotograferen - 8

Handig voor straatfotografie

Meer lezen?

De 10 mooiste steigers in Nederland
De 10 mooiste steigers in Nederland
Een steiger is een leuke locatie om te oefenen met landschapsfotografie en bijvoorbeeld lange sluitertijden. Ontdek de 10 mooiste steigers in Nederland!
Lees meer
Mooie locaties voor panoramafoto's
Mooie locaties voor panoramafoto's
Ook in Nederland bestaan er mooie locaties voor het maken van panoramafoto's. Wil je weten waar? Lees dan verder!
Lees meer