Hoe maak je een timelapse video?

Je wilt een timelapse maken, maar wat moet je allemaal meenemen en welke camera instellingen moet je gebruiken? Met dit handige stappenplan kun jij je goed voorbereiden en een fantastische timelapse video creëren!

Wat is een timelapse?

Een timelapse is een video die is opgebouwd uit een grote reeks foto’s die met een vaste interval zijn geschoten. Een timelapse opname van slechts twintig seconden kan al uit 500 afzonderlijke foto’s bestaan! De foto’s worden achter elkaar ‘afgespeeld’, frame voor frame, waardoor ze samen een soepele video vormen. Hierdoor zie je dingen die je met het blote oog niet kunt waarnemen.

Vaak wordt een timelapse gebruikt ter aanvulling in een video of een vlog. Dit geeft sfeer, rust en afwisseling. Een extra voordeel is dat een wat minder interessant stukje video als timelapse sneller voorbij gaat, terwijl je het moment toch op een leuke manier kunt toevoegen aan het geheel. De meest bekende timelapse opnames zijn beelden van een zonsopgang of zonsondergang, de sterrenhemel, indrukwekkende wolkenpartijen en stormen, bewegende mistflarden, bloemen die open of juist weer dicht gaan en de dagelijkse drukte in een stad.

Stap 1: Plan de timing en locatie

Om een mooie timelapse te maken moet je van te voren bedenken waar je heen wilt gaan, wanneer en in welk seizoen. Je hebt vast wel wat mooie plekjes in gedachten! Fiets er eens een keertje extra langs om alvast te kijken wat de mogelijkheden zijn en vanuit welke hoeken je de timelapse wilt schieten, want een goede voorbereiding is het halve werk. Houd altijd het weerbericht in de gaten en gebruik handige apps zoals Photopills om te zien waar de zon of de maan staat op welk tijdstip. Dit helpt je enorm bij je voorbereidingen.

Stap 2: Maak je apparatuur schoon

Om te voorkomen dat er stofjes en andere vlekken in beeld zijn, is het belangrijk dat je apparatuur schoon is. Maak thuis zorgvuldig de sensor van je camera schoon en maak een test foto om te controleren of er écht geen vlekjes meer te zien zijn. Sla het glaswerk niet over: maak je objectieven en grijsfilters goed schoon. Neem voor de zekerheid altijd een lenspen en een zacht microvezeldoekje mee wanneer je gaat fotograferen.

Ga naar onderhoud en cleaning

Stap 3: Pak je tas zorgvuldig in

Maak eventueel een lijst van alles wat je mee moet nemen en pak je tas zorgvuldig in. Je camera en objectieven zijn natuurlijk belangrijk, maar geheugenkaartjes, extra accu’s, een afstandsbediening, extra batterijen voor je afstandsbediening, schoonmaak accessoires en je statief wil je zeker niet vergeten. Alle accu’s laad je van te voren thuis volledig op en de geheugenkaarten formatteer je alvast. Zet je fototas een paar uur of zelfs de avond van te voren klaar zodat je niet te gehaast bent en er zo de deur mee uit kunt gaan.

Bekijk alle tassen en koffers

Stap 4: Zet de hele setup klaar

Eenmaal op locatie aangekomen zoek je een plekje uit om te beginnen. Stop nu eerst een leeg geheugenkaartje en een accu in de camera. Kijk vanuit de hand door de zoeker of op het display en bepaal wat de beste compositie is. Misschien wil je wel een ander objectief gebruiken? Zet je statief neer, plaats je camera op het statief en doe de vergrendeling erop zodat je camera er niet zomaar vanaf kan glijden. Heb je een afstandsbediening nodig omdat je camera geen timelapse functie heeft? Sluit deze dan aan. Nu kun je de camera in gaan stellen!

Hoe maak je een timelapse video? - 2

Stap 5: Stel je camera handmatig in

Voor een gelijkmatige belichting is het belangrijk om volledig handmatig te werken. De ISO-waarde, het diafragma en de sluitertijd bepaal je zelf. Ook de scherpstelling doe je met de hand. Maak altijd een testfoto en controleer de belichting en de scherpte voordat je de timelapse reeks start. Dit is een handige werkvolgorde:

  • Kies voor RAW in plaats van JPEG
  • Zet je camera op handmatig (M-stand)
  • Kies de gewenste camera instellingen
  • Maak een testfoto en controleer deze
  • Pas de instellingen eventueel wat aan
  • Kies de juiste interval voor het moment
  • Stel nu handmatig scherp op een punt

Wat is de beste interval?

De beste interval, oftewel de tijd die er tussen elke gemaakte foto zit, is voor elke timelapse anders. Er is geen vaste maatstaf voor. Houd rekening met wat je aan het fotograferen bent en met de hoeveelheid beweging die er in je beeld is. Een zonsondergang gaat geleidelijker dan het verkeer op een drukke snelweg.

Als er veel beweging is dan kun je een korte interval van 1, 2 of 3 seconden gebruiken. Is er minder beweging, dan kan de interval wat langer zijn. Hoe langer de interval, hoe sneller de veranderingen en eventuele bewegingen in de uiteindelijke video te zien zijn. Maar let op, je kunt beter te veel foto’s maken met een kortere interval, dan te weinig foto’s hebben door een te lange interval.

Interval Onderwerp
1 seconde Bewegend verkeer, snel bewegende wolken en vanuit een rijdende auto
2 - 5 seconden Zonsopkomst, zonsondergang, langzaam bewegende wolken en grote groepen mensen
15 - 30 seconden Schaduwen, sterren, de beweging van de zon met een groothoek
90 - 120 seconden Snel groeiende planten
5 - 15 minuten Bouwprojecten

Houd altijd je einddoel in gedachten. Een video heeft standaard 25 beelden per seconde, maar heeft minimaal 16 beelden per seconde nodig voor een soepel genoeg beeld dat geen 'diashow' lijkt. Hoe vaker je een timelapse maakt, hoe meer feeling je er voor krijgt!

Stap 6: Gebruik eventueel filters

Om te voorkomen dat mensen of verkeer haperend door het beeld bewegen, moet je fotograferen met een wat langere sluitertijd. Met behulp van een grijsfilter is het in bepaalde situaties makkelijker om tot een wat langere sluitertijd te komen. En het Benro TrueNight filter is een onmisbaar hulpmiddel voor nacht- en stadsfotografie doordat kunstlicht met een bepaalde golflengte weg wordt gefilterd. Bevestig een filter pas op je objectief nadat je handmatig hebt scherpgesteld!

Bekijk alle grijsfilters

Stap 7: Blijf alert tijdens het fotograferen

Druk op de ontspanknop en wacht af tot de reeks foto’s gemaakt is, maar blijf wel alert. Bij hele extreme veranderingen in het licht zul je de timelapse misschien wat eerder moeten stoppen. Je zult best een poosje moeten wachten tot de camera klaar is. Neem gerust een goede jas, een inklapbaar krukje en wat te drinken of te snacken voor jezelf mee en geniet ondertussen van alles wat er om je heen gebeurt.

Stap 8: Bewerk de foto’s en maak de video

Eenmaal thuisgekomen is het tijd om de foto’s in te laden en een back-up te maken voordat je aan de slag gaat met het monteren van de video. Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk door met goede software te werken. Bewerk de complete serie foto’s in een oogwenk met Adobe Lightroom en exporteer de beelden met een opeenvolgende benaming als JPG of TIFF om ze tot een video samen te kunnen voegen in Adobe Elements of Adobe Premiere Pro. Let er op dat er geen flikkerende beelden tussen zitten door grote tussentijdse veranderingen in het licht.

Wil je beweging in de timelapse?

In een timelapse zie je al beweging, maar je kunt de video nog interessanater maken door het standpunt van de camera geleidelijk te laten veranderen tijdens het maken van een timelapse. Daarmee breng je het beeld naar een nog hoger niveau. Hiervoor heb je een track of slider nodig, in combinatie met een statiefkop en bijvoorbeeld een motion lapse apparaat van Syrp.

Bekijk tracks en gliders | Bekijk alles van Syrp

Kan ik met mijn action cam een timelapse maken?

De meeste action cam’s hebben een ingebouwde functie voor het maken van een timelapse. Stel je voorkeuren in, zet de camera op een goede plek, druk op start en je action cam doet de rest! Wil je dat het standpunt tijdens het opnemen horizontaal beweegt? Zet je action cam eens op een stevige, roterende kookwekker met behulp van een platte plakmount!

Bekijk plakmounts voor action cam’s

Een timelapse maken met je smartphone?

Ja, met een smartphone kun je ook een timelapse maken! Bij de meeste mobiele telefoons kun je met de standaard camera app speciale video’s opnemen zoals een slow motion opname, een super slow motion opname of een timelapse. Kan jouw camera app het niet? Kijk in de appstore en gebruik de zoekterm ‘timelapse’ om handige apps te vinden. Zet je telefoon op een statiefje, open de app en starten maar!

Bekijk smartphone statieven

Meer lezen?

Hoe werkt de Syrp Genie Mini?
Hoe werkt de Syrp Genie Mini?
Wil jij snel een eenvoudig een timelapse maken met een roterende camerabeweging? Met de Syrp Genie Mini doe je dat in 10 stappen!
Lees meer
Benodigdheden voor timelapse
Benodigdheden voor timelapse
Op deze adviespagina ontdek je welke apparatuur en accessoires je moet hebben voor een goede timelapse setup!
Lees meer