Wat heb je nodig voor timelapse fotografie?

Een timelapse lijkt op een video, maar het zijn heel veel foto’s die met een hoge snelheid worden ‘afgespeeld’. Eigenlijk heb je, naast een portie geduld, niet zoveel apparatuur nodig om een timelapse opname te maken. Op deze pagina ontdek je welke apparatuur en accessoires je moet hebben voor een goede timelapse setup!

Waarom heb je deze spullen nodig voor een timelapse?

Omdat een timelapse een heel specifiek ‘doel’ of ‘eindproduct’ is, moet je met een aantal dingen rekening houden. Je krijgt bijvoorbeeld te maken met wisselingen in het licht, een lange gebruiksduur van je camera in uiteenlopende omstandigheden en het moeten opslaan van een grote hoeveelheid aan bestanden.

Systeem- of spiegelreflexcamera

Natuurlijk heb je een systeem- of spiegelreflexcamera nodig zodat je de camera instellingen handmatig kunt bepalen en in RAW kan fotograferen. Door in RAW te fotograferen heb je achteraf veel meer mogelijkheden in de nabewerking van de beelden. En de instellingen van de camera zoals ISO, sluitertijd en diafragma stel je handmatig in zodat er geen variatie in de belicht ontstaat.

Fotografeer je een zonsondergang, dan pas je de instellingen juist wel aan tijdens het maken van een timelapse en bewerk je ze achteraf voor een vloeiende overgang. Zo blijft de belichting optimaal tijdens je hele timelapse. Stel altijd eenmalig handmatig scherp en zet de witbalans niet op automatisch!

Bekijk systeemcamera’s | Bekijk spiegelreflexcamera’s

Grote geheugenkaarten

Omdat een timelapse uit ontzettend veel foto’s bestaat heb je al snel een kaartje vol. Wil je op een locatie meerdere timelapses maken dan kun je het best meerdere kaartjes meenemen en tussendoor wisselen. Zo voorkom je dat je de mooiste momenten mist door een volle kaart. Koop daarom geheugenkaarten met een minimale grootte van 128GB.

Ga naar geheugenkaarten

Extra accu’s en een batterijgrip

Voor het maken van een timelapse moet je camera behoorlijk lang aan staan en daarom heb je extra accu’s en een batterijgrip nodig. Je wilt niet dat de camera op een cruciaal moment uitvalt. Om te voorkomen dat het beeld tussendoor verschuift of hapert, moet je alleen van accu wisselen vóór het maken van een timelapse. Houd er rekening mee dat wanneer je buiten in koude omstandigheden fotografeert, de accu’s sneller leeg zijn dan wanneer je in de zomer op pad bent.

Bekijk alle accu’s | Bekijk batterijgrips

Een afstandsbediening

Er zijn behoorlijk wat camera’s die een ‘intervalometer’ functie hebben ingebouwd. Je stelt de interval tussen de foto's dan via het menu in en geeft aan hoeveel foto’s de camera moet maken voordat deze stopt. Heeft jouw camera geen timelapse functie? Dan kun je natuurlijk gewoon een afstandsbediening gebruiken met een intervalometer optie. Kijk bij het kopen goed naar de aansluiting van je camera.

Bekijk afstandsbedieningen

Schoonmaak accessoires

Het is belangrijk dat de sensor van je camera en het objectief stof- en vlekvrij zijn. Dit voorkomt dat je heel veel extra tijd kwijt bent aan de nawerking. Er zijn allerlei accessoires te koop voor het schoonmaken van je camera en objectieven.Neem ook altijd wat spulletjes mee zoals een blaasbalg en een lensdoekje.

Ga naar onderhoud en cleaning

Een goed statief

Bij het maken van een timelapse wil je niet dat het beeld tussendoor verschuift. Een stevig statief vangt trillingen op en zorgt ervoor dat je camera goed op z’n plek blijft staan. Zet het statief goed waterpas neer voordat je begint en let er op dat je de positie van de statiefkop goed vergrendeld!

Bekijk statieven

Een track of glider

Wil jij niet alleen beweging in het beeld, maar ook dat het beeld zelf beweegt? Dan heb je een track of een glider nodig. Het is een stabiele basis die stilstaat, maar waarover jouw camera kan bewegen tijdens het maken van een timelapse video. Zo maak je heel eenvoudig professionele opnames die soepel bewegen.

Ga naar tracks en gliders

Met de bovenstaande spullen kun je een hele mooie timelapse maken. Veel plezier met het maken van je eerste timelapse! Vind je het leuk om het resultaat aan ons te laten zien? Dan kun je je timelapse video met ons delen op Facebook of door @CameraNU_nl te taggen op Instagram.

Meer lezen?

Hoe maak je een timelapse?
Hoe maak je een timelapse?
Hoe maak je een timelapse video? Bereid je goed voor en volg dit stappenplan om een fantastische timelapse te maken!
Lees meer
Timelapse met een drone?
Timelapse met een drone?
Wist je dat je met een drone ook een timelapse of hyperlapse kunt maken? Op deze adviespagina lees je hoe je dit doet!
Lees meer