Het Beeldrecept van Jiri Büller

Voornaam Achternaam
1 jaar geleden

In het Beeldrecept laten we elke keer een andere fotograaf aan het woord over één van zijn of haar favoriete foto's. In dit Beeldrecept vertelt Jiri Büller meer over hoe hij deze intrigerende portretfoto heeft gemaakt tijdens de eerste uitbraak van COVID-19 in 2020. Jiri heeft met deze foto de zilveren camera publieksprijs gewonnen.

Vermoeid en verslagen na een emotionele en lange nachtdienst van soms wel tien uur lang zonder onderbrekingen, mocht ik hen op dit kwetsbare moment fotograferen.

Hoe bereid je je voor?

De voorbereidingen voor deze foto waren heel anders vergeleken met “normale” shoots. Tijdens de eerste grote corona-uitbraak in Nederland, tussen maart en april, kreeg ik de kans om voor de Volkskrant de IC-afdelingen te fotograferen in twee Brabantse ziekenhuizen.

Door carnaval in het voorjaar waren er in de regio veel brandhaarden met als gevolg veel ziekenhuisopnames. Doordat de druk op de zorg hoog was in deze periode, kreeg ik het idee om portretten te maken van het zorg- en IC-personeel, direct nadat ze een nachtdienst hadden afgerond.

Nog met hun beschermende werkkleding aan verschenen ze voor mijn lens. Ik had van tevoren een kleine fotostudio gebouwd in het ziekenhuis met een blauwe achtergrond en een kunstlicht-opstelling. Met de nodige beschermings- en hygiënemaatregelen mocht ik het personeel fotograferen op de IC-afdelingen.

Dit heeft Jiri gebruikt

Wat waren de camera-instellingen?

De foto is gemaakt met een diafragma van f/2.8, een sluitertijd van 1/180e seconde op ISO 250. De Leica M240 full-frame camera heeft een maximale flitssynchronisatietijd van 1/180e sluitertijd. Ik heb gekozen voor een diafragma van f/2.8 omdat ik de achtergrond niet te scherp wil maken, waardoor de focus echt op de persoon in het portret ligt.

Waar heb je extra op gelet bij het maken van de foto?

Van tevoren heb ik uitgebreid het licht getest zodat ik zeker wist dat mijn portretten goed belicht zouden zijn. Hierna heb ik me niet echt meer bezig gehouden met technische zaken zoals mijn set-up of instellingen. Mijn aandacht was volledig gefocust op hoe ik de gezichtsuitdrukkingen en de emoties van de zorgmedewerkers het beste kon vastleggen.

Wat heb je bij deze foto aan bewerking gedaan?

Ik heb deze foto minimaal bewerkt. Ik heb een klein beetje de kleuren gecorrigeerd zodat het portret er nog meer uit ging springen en waar nodig wat licht- en contrast-aanpassingen gedaan. Ik wilde ook graag dat de foto zo realistisch mogelijk zou lijken: Deze portretten zijn immers een spiegel van de realiteit.

Waarom vind je juist deze foto zo mooi?

Deze foto doet me denken aan de klassieke schilderkunst. Haar uitstraling en het hoofddoekje heeft in mijn ogen iets weg van een schilderij van een oude meester, zoals Johannes Vermeer.

Heb je nog handige tips voor andere fotografen?

Zorg dat je op de juiste plek bent, op het juiste moment, met je camera. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar ga bewust op zoek naar plekken waar je interessante beelden kunt maken. Vermijd om een plan te hebben met wat je graag wilt fotograferen, maar laat je leiden door de mensen en dingen om je heen. Net dat ene spontane moment kan een fantastische foto opleveren!

Over Jiri

Jiri Büller is een professioneel fotograaf en fotojournalist. Hij is in zijn jeugd vroeg begonnen met fotograferen en wist toen al zeker dat hij hiervan zijn werk wilde maken. Zijn drijfveer voor fotograferen is om geschiedenis vast te leggen op beeld. De kracht van fotografie is in zijn mening dat het een tijdmachine vormt van het verleden.

Jiri heeft voor veel grote namen gewerkt zoals de Volkskrant, Het Parool, dagblad Trouw maar ook voor verschillende ministeries, Sony, Harman/Kardon en meerdere banken. Zijn werk is zeer divers en gaat van statige portretten naar sportreportages en filmsets. Op zijn website en zijn Instagram account kun je Jiri zijn uiteenlopende werk en reportages terugvinden.

Handig voor portretfoto's

Auteur

Jiri Büller

Jiri Büller is een professioneel fotograaf en fotojournalist. Zijn drijfveer voor fotograferen is om geschiedenis vast te leggen op beeld.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.