Het Beeldrecept van Martijn Kort

Cameranu
3 jaar geleden

In het Beeldrecept komt iedere keer een andere fotograaf aan het woord over een van zijn of haar favoriete beelden. In dit Beeldrecept vertelt Martijn Kort over het maken van een geplande foto met de supermaan en de A’DAM Toren in de hoofdrol.

“Ik fotografeer omdat het een passie is. Een passie voor licht, lijnen en mijn visie op de wereld om ons heen. Zoeken naar de schoonheid om ons heen. Met mijn beelden hoop ik altijd dat mensen anders naar hun omgeving gaan kijken.”

Welke voorbereidingen heb je getroffen?

Ik wilde vorig jaar jaar al een keer de supermaan fotograferen terwijl hij boven de punt van de A’DAM Toren zou staan. Het is echter knap lastig qua uitlijning. Je kunt op weinig plekken de hoogte in om een vrij uitzicht te krijgen op de toren. En om zo’n plek goed uit te lijnen met de maan op de juiste hoogte? Dat is een hele opgave! Maar met de Photopills app was het goed uit te kienen en op de avond dat ik op pad ging, zou het niet veel schelen. De locatie kende ik al goed. Als ik op de juiste plek zou gaan staan, dan zou de maan mooi in evenwicht met de toren zijn. Er recht boven kwam hij ook, maar die afstand vond ik te groot.

Welke apparatuur heb je gebruikt?

Voor het maken van deze foto heb ik de Sony Alpha A7R III systeemcamera en het Sony FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS objectief gebruikt. Om elke vorm van trillingen tegen te gaan heb ik de set-up op mijn stevige Gitzo Mountaineer statief gemonteerd.

Het Beeldrecept van Martijn Kort - 2

Wat zijn de instellingen?

De foto is een bracket van drie foto’s, omdat het verschil tussen de juiste belichting van de maan en die van de toren te groot was en ik beide goed belicht wilde hebben. Als basis werkte ik met een sluitertijd van 1/2e seconde en diafragma f/7.1 op ISO 250. De foto van de maan is met een sluitertijd van 1/125e gemaakt. Ik heb voor een relatief snelle sluitertijd gekozen omdat ik geen beweging in de maan wil hebben. Zo kon ik de foto’s later zonder problemen en eenvoudig samenvoegen.

Waar heb je extra opgelet bij het maken?

Op de wolken! Er kwam steeds meer een dunne laag wolken rond de maan, waardoor ik al eerder een aantal ‘fail safe shots’ had gemaakt. De maan stond daar een stuk lager naast de toren, wat minder mooi is in mijn beleving. Maar voor de zekerheid heb ik die foto’s toch gemaakt om in ieder geval iets te hebben als de maan onverhoopt achter de wolken zou verdwijnen.

Kun je iets vertellen over de nabewerking?

De foto’s zijn eerst geïmporteerd in Adobe Lightroom waar ik mijn ‘standaard’ kleine aanpassingen doe: lenscorrecties en eventuele kleine correcties in de hooglichten en schaduwen. Dit doe ik bij alle drie de bracket-foto's afzonderlijk. Ik heb dit keer geen gebruikgemaakt van de HDR-optie binnen Lightroom, maar ik heb de foto’s zelf met behulp van helderheid maskers (luminosity masks) samengevoegd in Adobe Photoshop.

Wat vind je mooi aan deze foto?

Ik vind deze foto mooi omdat het in balans is met zowel de maan als de toren net uit het midden. Het was verleidelijk om de maan recht boven de toren te ‘Photoshoppen’, maar dat is niet mijn stijl. Als je dat doet, dan kun je beter gewoon alles van het internet halen en zelf een compositie maken. Waarom dan naar Amsterdam rijden en dit plannen?! “Ik heb het shot met de maan recht boven de toren ook, maar de maan stond te hoog ik miste voor mijn gevoel de impact. Wat wel jammer is, zijn de wolken onder de maan. Technisch gesproken is dit zeker niet mijn beste foto, maar het was wel ontzettend leuk om te doen en daar draait fotografie om.”

Heb je nog handige tips?

Het hebben van een goed statief is een must. “Spaar daarom voor een echt goed statief en koop niet eerst een paar goedkope exemplaren die toch niet werken”. En ook echt onmisbaar voor mijn fotografie, zijn mijn ND-filters. Die heb je echt nodig voor het fotograferen van landschappen en zeker voor long exposure-fotografie.

Over Martijn Kort

Freelance fotograaf Martijn Kort is afkomstig uit Hoofddorp. Het begon ooit met het maken van foto’s op vakanties in de bergen. Jaren heeft hij niet meer gefotografeerd, maar met een digitale camera begon het toch weer te kriebelen. Hij richt zich op landschappen, (ultra) lange sluitertijd foto’s, architectuurfotografie en speciaal op fine-art zwart-wit architectuur.

Sinds een aantal jaar is hij ambassadeur voor Nisi, Peak Design en Zeiss. Voor de meeste architectuurfoto’s en cityscapes gebruikt hij het Zeiss Batis 18mm f/2.8 objectief op zijn Sony Alpha A7 R III systeemcamera. Een andere persoonlijke favoriet is de Zeiss Batis 85mm f/1.8 lens. Je kunt Martijn volgen op @martijn_kort en @flightdeck_views, want deze gezagvoerder maakt ook graag foto’s vanuit de cockpit!

Auteur

Cameranu

Als dé community voor beeldmakers van de Benelux maken wij het creëren van mooie beelden voor iedereen toegankelijk!

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.